Kommentti: Trump kävelee liittolaistensa ylitse – huippukokouksesta voi tulla vaarallinen näytös - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump kävelee liittolaistensa ylitse – huippukokouksesta voi tulla vaarallinen näytös

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin kohtaamisessa ovat vastakkain tunteet ja järki, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Putin ja Trump Vietnamissa marraskuun 11. päivä 2017.

28.6.2018 6:50

Heinäkuun huippukokouksessa kohtaa kaksi perin erilaista johtajaa, oikeastaan toistensa vastakohtaa.

Donald Trump on jopa kehuskellut sillä, ettei hän juuri välitä valmistautua tapaamisiinsa. Impulsiiviselle Trumpille tärkeintä on asenne – tahto viedä asioita eteenpäin. Vladimir Putin taas on pikkutarkka valmistautuja. Hän suunnittelee kaiken etukäteen ja tekee taustatyötä, tutkien muun muassa vastapuolen psykologisia heikkouksia. Hänet tunnetaan kivikovana neuvottelijana.

Yhdistelmä on hyvin vaarallinen. Ei ole vaikea arvata, kumpi on huippukokouksessa ovelampi ja vahvempi osapuoli. Vastakkain ovat tunteet ja kylmä järki.

Perinteinen toisen maailmansodan jälkeinen liittosuhde Yhdysvaltain ja läntisen Euroopan välillä rakoilee syvien kauppapoliittisten kiistojen vuoksi. Jos Trump lähtee nyt sooloilemaan Venäjän suhteen ja tekemään myönnytyksiä liittolaisiaan kuulematta, uhkaa koko transatlanttinen liitto romuttua.

Eurooppa on itse asiassa jo alkanut henkisesti valmistautua yksin jäämiseen, siihen ettei avun tuleminen Atlantin takaa olekaan kriisin tullessa itsestään selvää. Yllättävää on ollut vain nopeus, jolla mantereet ovat etääntyneet toisistaan.

Kun Trump tapasi Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin, hän antoi Kimille yllättävän paljon periksi: Yhdysvaltain yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa pantiin jäihin. Trump jopa kutsui harjoituksia ”provokatiivisiksi”, toistaen näin Pohjois-Korean propagandistien viestiä. Yhdysvaltain tärkeät aasialaiset liittolaiset, Etelä-Korean ja Japanin johtajat, järkyttyivät.

Mitä Trump mahtaa antaa Putinille? Läntisen Euroopan pahin painajainen olisi se, että Trump kävelee liittolaistensa ylitse ja sopii Putinin kanssa vaikkapa Yhdysvaltain vetäytymisestä Naton sotaharjoituksista Venäjän raja-alueilla Puolassa ja Baltiassa. Putin saattaa sitten vastavuoroisesti luvata loitontaa sotaharjoituksia Venäjän läntisistä sotilaspiireistä syvemmälle sisämaahan.

Hienoa. Pieni voitto maailmanrauhalle. Tämä diili kuitenkin heikentäisi puolustusliittoa ja etenkin Baltian turvallisuutta.

Entä jos Trump päättäisi livetä Venäjän-vastaisesta pakoterintamasta? Silloin hän unohtaisi, miksi pakotteet alun perin asetettiin. Putin on vastuussa Krimin niemimaan laittomasta liittämisestä Venäjään ja sotatoimista Itä-Ukrainassa.

Ukrainan tapahtumien lisäksi lännen suhteita Venäjään happamoittavat Sergei ja Julija Skripalin murhayritys Britanniassa ja Putinin aseellinen tuki omaa kansaansa murhaavalle Syyrian diktaattorille Bashar al-Assadille.

Yhdysvaltain liittolaiset voivat ajautua uuteen murheen alhoon jo Naton huippukokouksessa Brysselissä 11.–12. heinäkuuta.

G7-maiden hiljattainen huippukokous Kanadassa oli uskomaton näytös, jossa Trump ehdotti Venäjän ottamista jälleen mukaan tähän teollisuusmaiden kermaan. Trumpin kerrotaan myös läksyttäneen kokouksessa muun muassa Saksan liittokansleria Angela Merkeliä ja Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia. Heti kokouksen jälkeen hän haukkui julkisesti pystyyn Kanadan pääministerin Justin Trudeaun.

Pian samat johtajat kohtaavat Naton päämajassa. Kaikki olisi helpompaa, jos vain asiat riitelisivät eivätkä ihmiset.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä Trump ja Putin puhuvat huippukokouksessa Venäjän hybridivaikuttamisesta. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset pitävät tosiasiana, että Venäjä vaikutti vuoden 2016 presidentinvaalikampanjaan ja jopa vei voiton Hillary Clintonilta. Se oli huikea kyberoperaatio. No, Trump voitti vaalit, joten tämäkin psykologinen sotatoimi lienee anteeksi annettu.

Putin pitää Venäjän vaalimanipulaatiota täytenä satuna. Yhdysvalloissa on marraskuussa kongressin välivaalit.

Trumpin tiukkana kriitikkona tunnettu Yalen yliopiston historioitsija Timothy Snyder on varma siitä, että Trump ihailee Putinia ja haluaisi tulla tämän kaltaiseksi autoritaariseksi johtajaksi.

– Hän ei edes peittele sitä, Snyder sanoi maanantaina itävaltalaislehti Der Standardille.

– Hän tulee selvästi paremmin toimeen Erdoganin, Kimin tai Putinin kaltaisten ihmisten kanssa kuin merkeleiden, macronien ja trudeauiden. Hän vitsailee jatkuvasti siitä, että olisi mielellään autoritaarinen johtaja.

Vitsi se ei kuitenkaan ole, vaan pelottava visio. Eurooppa uhkaa jäädä kahden autoritaarisesti hallitun ja vaikeasti ennakoitavan suurvallan väliin, jotka sopivat maailmanjärjestyksestä keskenään.

Trumpin pää ei ole käännettävissä, sen Euroopan johtajat ovat jo nähneet. Onneksi Yhdysvaltain demokratia on kuitenkin niin vahvaksi rakennettu, ettei Trump pysty hallitsemaan maataan aivan yksin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?