Ulkomaat

Otsonikerrosta tuhoavan kemikaalin päästöt nousivat mystisesti – NYT: Syyllinen löytyi Kiinasta

Julkaistu:

Kiina
New York Timesin mukaan Kiinassa sijaitsevat pienet tehtaat eivät ole noudattaneet maailmanlaajuista kieltoa.
New York Times -lehti väittää selvittäneensä, miksi maapalloa ja ihmiskuntaa vaaralliselta ultraviolettisäteilyltä suojaavaa otsonikerrosta tuhoavan kemikaalin päästöt lähtivät hiljattain mystisesti nousuun.

NYT:n mukaan pääasiallisesti jäljet johtavat Kiinan maaseudulla toimiviin pieniin tehtaisiin, jotka eivät ole noudattaneet maailmanlaajuista kieltoa. Ne ovat tuottaneet tai käyttäneet suuria määriä kiellettyä CFC-11-kemikaalia. Jo aiemmin oli arveltu, että päästöjen lähde oli Itä-Aasiassa.

Esimerkiksi Shandongin provinssissa Xingfussa sijaitsevan jääkaappitehtaan omistaja Zhang Wenbo myöntää, että tehtaalla on käytetty kiellettyä kemikaalia.

– Ennen viime vuotta he eivät missään vaiheessa kertoneet meille, että se vahingoittaa ilmakehää. Kukaan ei tullut tarkastamaan, mitä me käytimme, joten ajattelimme sen olevan OK, Zhang sanoo lehden mukaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pian tehtaalle kuitenkin ilmestyi viranomaisia, jotka ojensivat Zhangille ympäristörikoksista varoittavan lehtisen.

Otsonikato jopa ilmastonmuutosta vaarallisempi ilmiö

Ympäristöjärjestö EIA väittää tunnistaneensa neljässä Kiinan provinssissa yhteensä kahdeksan tehdasta, joissa CFC-11-kemikaalia käytetään. Kylmäsäilytysasiantuntija Liu Len mukaan Kiinassa on edelleen yrityksiä, jotka ovat valmiita tarjoamaan kiellettyä ainetta.

– He tuottavat sitä sen aikaan, kunnes heidät löydetään. Sitten he jatkavat eteenpäin, kertoo Liu.

Ilmakehän otsonikerroksen ohentuminen havaittiin ensi kerran jo 1970-luvulla. Seuraavalla vuosikymmenellä paljastui, että Antarktiksen yläpuolella otsonikerrokseen on puhjennut aukko. Hälyttävät uutiset johtivat poikkeukselliseen kansainväliseen saavutukseen, kun otsonikerrosta tuhoavien kaasujen käyttö kiellettiin niin sanotulla Montrealin pöytäkirjalla vuonna 1987.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aiemmin on arvioitu, että otsonikerros palautuisi vuosisadan puoliväliin mennessä. Tutkijat huomauttavat, että uusien päästöjen aiheuttama vaara otsonikerrokselle on rajallinen. Sen palautuminen on meneillään, mutta voi hidastua.

Otsonikatoa pidetään jopa ilmastonmuutosta vaarallisempana ilmiönä maapallolle, koska se on huomattavasti nopeampi. Ultraviolettisäteily aiheuttaisi lisääntyessään esimerkiksi ihosyöpiä sekä muutoksia kasveissa ja eläinkunnassa.