Turkin vaalien äänestys päättyi – Erdoganin haastaja kehotti ”suojelemaan uurnia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkin vaalien äänestys päättyi – Erdoganin haastaja kehotti ”suojelemaan uurnia”

Vain kurdialueilta tietoja vaalivilpistä. Tuloksia odotetaan myöhemmin illalla.

24.6.2018 18:14

Turkissa presidentin- ja parlamenttivaalien vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet, ja ensimmäisiä alustavia tuloksia odotetaan muutaman tunnin sisällä. Gallupeissa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja hänen valtapuolueensa AKP ovat olleet johdossa.

Istanbulilaisilla äänestyspaikoilla oli vilkasta heti aamusta lähtien. Äänestäminen sujui rauhallisesti eikä merkkejä vaalivilpistä havaittu, STT:n vierailemilla äänestyspaikoilla työskentelevät vaalitarkkailijat kertoivat.

Epäilyksiä vaalivilpistä on kuitenkin kantautunut muualta Turkista. Esimerkiksi suurimman oppositiopuolueen CHP:n edustajan mukaan vaalitarkkailijoilta olisi evätty pääsy vaalipaikoille kurdivoittoisella Sanliurfan alueella. Sosiaalisessa mediassa olleiden tietojen mukaan osa ihmisistä olisi väkisin yrittänyt tunkea äänestyslippuja laatikkoihin ja käyttänyt väkivaltaa vaalitarkkailijoita kohtaan.

Turkin vaaliviranomaisten mukaan tapahtumista on aloitettu tutkinta.

Presidentti Erdogan äänesti Istanbulissa sunnuntaina.­

Aiemmin Sanliurfan maakunnassa Surucin kaupungissa kuoli neljä ihmistä, kun Turkin hallinnon kannattajat ja vastustajat ottivat yhteen.

Vaaleissa on kyse siitä, saako presidentti Erdogan ja hänen valtapuolueensa AKP valtakirjan jatkaa maan johdossa. Pääoppositiopuolueen haastaja Muharrem Ince saattaa viedä presidentinvaalit toiselle kierrokselle, joka järjestettäisiin 8. heinäkuuta. Parlamentissa AKP saattaa menettää ehdottoman valta-asemansa.

Oppositio on ollut huolissaan vaalivilpin mahdollisuudesta, joten se oli lähettänyt puoli miljoonaa tarkkailijaa ympäri Turkkia. Ince kehotti äänestyspaikkojen sulkeuduttua kannattajiaan ”suojelemaan uurnia”. Hän myös sanoi toimittajille olevansa luottavainen tuloksen suhteen.

Vaalit ovat ennenaikaiset, sillä ne piti alun perin järjestää ensi vuonna. Vaalien teemoiksi ovat nousseet niin demokratia- ja sananvapauskysymykset kuin talouskin.

Turkissa on ollut voimassa lähes kahden vuoden ajan poikkeustila, joka julistettiin heinäkuun 2016 sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen.

Panokset vaaleissa ovat kovat. Niiden jälkeen astuu voimaan laki, jonka myötä presidentti saa laajat valtaoikeudet. Jos Erdogan voittaa vaalit ja hänen valtapuolueensa AKP saa enemmistön parlamenttiin, voitto voi sinetöidä hänen asemansa vuosiksi.

Odotettua tiukemmat vaalit

Uutistoimisto AFP:n haastattelema analyytikko Ilke Toygur Elcano Royal -instituutista sanoo, että kisasta on tulossa odotettua tiukempi, vaikka Erdogan todennäköisesti päätyykin voittoon.

Ince sai kampanjansa loppuvaiheessa paljon huomiota vaalitilaisuuksillaan, joihin kerääntyi valtavat määrät ihmisiä. Hänen suurimmassa tilaisuudessaan vaalien aattona Istanbulissa oli satoja tuhansia osallistujia.

Ince on ilmoittanut aikovansa viettää yön vaaliviranomaisten päätoimistolla valvomassa ääntenlaskentaa.

– Toivon maallemme parasta, hän sanoi AFP:n mukaan antaessaan oman äänensä.

Erdogan puolestaan kommentoi äänensä antamisen yhteydessä, että uskoi äänestysprosentin nousevan korkeaksi ja osoittavan, miten kypsä Turkin demokratia on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?