Parasiittimato eleli naisen kasvoissa viikkoja – loinen voi kasvaa jopa 17 senttimetriä pitkäksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Parasiittimato eleli naisen kasvoissa viikkoja – loinen voi kasvaa jopa 17 senttimetriä pitkäksi

Useimmiten vaarattomat parasiittimadot eivät yleensä lisäänny ihmisen sisällä.

Silmän yläpuolelle ilmestynyt paise paljastui parasiittimadoksi.­

23.6.2018 6:49

Kolmekymppinen nainen dokumentoi kasvojen ihoaan viikkojen ajan, sillä kasvoissa piili päivätolkulla parasiittimato. Asiasta kirjoittaa CNN. Pyyntö selfiesarjasta oli tullut lääkäriltä.

– Lääkärit, jotka eivät tunne sairautta eivät usko... potilaita. Siksi pyysin potilasta ottamaan selfieitä, naista hoitanut professori Vladimir Kartashev Rostovin yliopistollisesta sairaalasta kommentoi CNN:lle.

Kartashev ja tämän kollega kirjoittivat tapauksesta raportin tiedejulkaisu The New England Journal of Medicine -julkaisuun. Nainen oli käynyt Venäjän maaseudulla Moskovan lähistöllä, ja viittä päivää kotiinpaluun jälkeen möykky ilmestyi silmän yläpuolelle. Pian myös ylähuuli alkoi paisua. Parasiittimato, tarkemmin Dirofilaria repens, aiheutti myös kutinaa ja polttelua, julkaisu kertoo.

Nainen pääsi madosta eroon, kun lääkärit puristivat paisetta pihdeillä ja vetivät sen ulos. Kartashev kertoi CNN:lle, että parasiitti voi ilmestyä ja kadota vain muutamien minuuttien sisällä.

Parasiittimatoja esiintyy tavanomaisesti koirilla ja muilla lihansyöjillä, raportista selviää. Madot kulkeutuvat kehoon hyttysenpistoksen välityksellä.

– On harvinaista, että se aiheuttaa sairauksia ihmisille, professori Jorgen Kurtzhals Kööpenhaminan yliopistosta sanoi CNN:lle. Kurtzhals on myös maailman parasitologien liiton johtaja.

Aikuiset madot voivat olla jopa 17 senttimetriä pitkiä ja ne voivat elää viidestä kymmeneen vuoteen. Vastaavanlaisia tapauksia on ilmennyt ympäri maailman, erityisesti Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa.

Ihmisissä Dirofilaria repens näkyy yleensä möykkyinä ihon alla, kuten tässäkin tapauksessa. Niitä on havaittu silmissä, mutta harvoin myös rinnassa, keuhkoissa ja miehen sukuelimissä.

Yleisesti ottaen madot eivät aiheuta ihmisille vakavaa harmia, ja tapaukset ovat harvinaisia, Kurtzhals sanoi CNN:lle. Parasiittimadot eivät tyypillisesti lisäänny ihmisessä, joten lääkäri poistaa madon yleensä tekemällä pienen viillon.

– Se ei kestänyt varttia pidempään, Kartashev sanoi.

Lopulta lääkärit poistivat parasiittimadon naisen huulesta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?