Silminnäkijä paljasti oudon tilanteen G7-kokouksen kulisseista – Trump kaivoi taskustaan karkkeja ja heitti Merkelille

Tapahtumasta kertoi Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer.

21.6.2018 11:31

Vajaat kaksi viikkoa sitten pidetyn teollisuusmaiden G7-kokouksen jälkipyykki jatkuu edelleen.

Kokouksessa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin väitetään heittäneen kaksi Starburst-makeista Saksan liittokanslerille Angela Merkelille.

– Tässä, Angela. Älä sano, etten koskaan anna sinulle mitään, Trumpin kerrotaan sanoneen.

Sananvaihdosta kertoi alun perin CBS Newsille Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer, ja siitä uutisoi Newsweek.

G7-kokous järjestettiin tänä vuonna Kanadassa.

G7-kokouksesta muistetaan muun muassa sosiaalisessa mediassa nopeasti levinnyt kuva Trumpista ja Merkelistä.

Kuvassa Trump istuu tuolilla kädet puuskassa. Merkel on kumartunut kuvassa Trumpin puoleen, mikä saa tilanteen näyttämään väittelyltä. Merkelin ympärillä on muitakin johtajia.

Karkkien heittely tuo oman lisänsä G7-tapahtumaan, jonka ilmapiiriä kuvailtiin ”kireäksi”.

Vuosittainen G7-tapaaminen järjestettiin tänä vuonna 8.–9. kesäkuuta Kanadan La Malbaiessa. Tapahtumaan osallistui Yhdysvaltojen ja Saksan lisäksi Kanadan, Ison-Britannian, Ranskan, Italian ja Japanin edustajia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Trump saapui kokoukseen myöhään ja lähti johtajista ensimmäisenä.

Trump veti Yhdysvallat pois G7-maiden yhteislausunnosta. Hän ilmoitti asiasta sen jälkeen, kun Kanadan pääministeri Justin Trudeau oli kertonut G7-maiden sopineen yhteisestä lausunnosta.

Merkel sanoi pitävänsä Trumpin päätöstä vetää maansa pois G7-ryhmän yhteislausunnon takaa ”vakavoittavana ja masentavana”.

Newsweek kuvailee, että Bremmerin kertomus antaa vielä selkeämmän kuvan Trumpin huonosta suhteesta Merkeliin ja muihin liittolaisiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel.

– Siinä pisteessä, huippukokouksen lopulla, kun Saksan liittokansleri Merkel ja Kanadan pääministeri Trudeau olivat yhdessä joidenkin liittolaistensa kanssa, he todella halusivat patistaa Trumpia allekirjoittamaan lausunnon, jossa puhutaan sitoutumisesta sääntöihin perustuvaan kansainväliseen järjestykseen, Bremmer kertoo CBS:lle Newsweekin mukaan.

– Trump istui kädet puuskassa, eikä hän selkeästi pitänyt, että muut olivat ryhmänä hänen vastapuolellaan. Viimein hän suostui ja sanoi, että selvä, hän allekirjoittaa. Ja silloin hän nousi, pisti käden taskuunsa, puvuntakkinsa taskuun, ja otti kaksi Starburst-makeista, heitti ne pöydälle ja sanoi Merkelille: ”Tässä, Angela. Älä sano, etten koskaan anna sinulle mitään.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?