Trump ei peräänny siirtolaispuheissaan – ”Laittomat siirtolaiset valtaavat maamme”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Siirtolaislasten kohtelusta kovaa kritiikkiä saanut presidentti Donald Trump syyttää edelleen tilanteesta kilpailevaa demokraattipuoluetta.
Yhdysvalloissa on jo viikkojen ajan vellonut koko ajan kasvanut kohu liittyen käytäntöön erottaa laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten lapset vanhemmistaan. Kuvat häkkejä muistuttaviin tiloihin suljetuista lapsista ovat järkyttäneet amerikkalaisia, ja jopa YK on vaatinut käytännön lopettamista sanoen sen rikkovan vakavasti lasten ihmisoikeuksia.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu kritisoi Yhdysvaltain rajapolitiikkaa.

Maan oikeusministeri Jeff Sessions kertoi toukokuussa niin sanotusta nollatoleranssilinjasta, jonka seurauksena kaikki Yhdysvaltoihin laittomasti maahan tulleet aikuiset otetaan kiinni ja heille luetaan rikossyytteet. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että pidätettyjen vanhempien lapset viedään muualle heidän tapaustensa käsittelyn ajaksi. Toukokuun jälkeen yli 2000 lapsen kerrotaan joutuneen erotetuiksi vanhemmistaan ja sijoitetuiksi telttoihin, varastotiloihin tai esimerkiksi tyhjentyneeseen Walmart-tavarataloon rakennettuihin säilytyskeskuksiin.


Myös presidentin edustaman republikaanipuolueen lainsäätäjät ovat nousseet vastustamaan käytäntöä, kutsuen sitä amerikkalaisten arvojen vastaiseksi. Monet ovat myös huolissaan kohun vaikutukseen puolueen kannatukseen syksyn välivaaleissa.

Valkoinen talo on kuitenkin puolustanut sitä tiiviisti ja Trump on toistuvasti syyttänyt tilanteesta demokraattipuoluetta.

Trumpin mukaan demokraatit ovat kieltäytyneet yhteistyöstä republikaanien kanssa yrityksissä uudistaa maan maahanmuuttoon liittyvää lainsäädäntöä. Presidentin puheet ovat herättäneet paljon arvostelua, ja esimerkiksi monessa asiassa Trumpia tukenut republikaanisenaattori Lindsey Graham totesi kaapelikanava CNN:n haastattelussa Trumpin voivan lopettaa lasten erottamisen vanhemmistaan ”yhdellä puhelinsoitolla”.


Tiistaina Trump kuitenkin jatkoi demokraattien syyttelemistä.

– Ongelma ovat demokraatit. He eivät välitä rikollisuudesta ja haluavat laittomien siirtolaisten, riippumatta siitä kuinka pahoja he ovat, vyöryvän maahamme ja valtaavan sen, Trump kirjoitti Twitter-tilillään.

Lauseensa lopussa Trump viittasi lisäksi MS-13-rikollisjengiin, joka toimii monissa siirtolaisten lähtömaissa, kuten El Salvadorissa, Hondurasissa ja Guatemalassa. Trump on usein perustellut tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaansa rikollisjengin pitämisellä poissa Yhdysvalloista, ja nostanut esiin niiden tekemiä rikoksia maassa.
Laittomien siirtolaisten suorittamasta ”valtaamisesta” puhuessaan Trump käytti ilmausta ”infest”, joka viittaa enemmän hyönteisiin ja haitallisiin loiseläimiin kuin ihmisiin. Termin käyttäminen keräsi tuoreeltaan runsaasti arvostelua, ja sitä kutsuttiin halventavaksi ja rasistiseksi.

– Donald Trump sanoi juuri että siirtolaiset ”valtaavat” maan, kuin he olisivat tuhoeläimiä. Hän sitoo rasistisen kielenkäytön käytöntöön erottaa tuhannet lapset vanhemmistaan. Tämä on synkkä hetki maamme historiassa, kirjoitti demokraattien kongressiedustaja ja entinen suurlähettiläs Don Beyer Twitter-tilillään.

Juutalainen Forward.com -julkaisu huomautti Trumpin kutsuneen siirtolaisia aiemminkin ”eläimiksi”, ja nosti esille Trumpin käyttämän termin yhteyden natsien 1930-1940-lukujen Saksassa juutalaisista käyttämiin nimityksiin.

– Sanan käyttäminen ei ole ainoastaan huomionarvoista vaan kauhistuttavaa, lehti kirjoittaa.