Suomesta evästystä Putinin luo: YK:n pääsihteeri Guterres jatkaa Kultarannasta Venäjälle

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres jatkaa Helsingistä matkaansa ensin Norjaan ja sen jälkeen Vladimir Putinin luo Moskovaan katsomaan kotimaansa Portugalin MM-jalkapallopeliä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

17.6.2018 14:45

Suomella ja Norjalla on alkuviikosta ainutlaatuinen tilaisuus evästää YK:n pääsihteeriä Antonio Guterresia juuri ennen kuin tämä tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Yhdistyneiden Kansakuntien virallisilta nettisivuilta löytyvän tiedotteen mukaan Guterres aloittaa kolmen maan kiertueensa Suomesta.

Guterres osallistuu Helsingissä maanantaina 18. kesäkuuta ensin korkean tason rauhanvälitysryhmän kokoukseen. Ulkoministeri Timo Soini avaa ryhmän kokouksen ja isännöi lounaan. Guterresin itsensä nimittämän neuvoa-antavan ryhmän jäsenenä on Suomesta presidentti Tarja Halonen.

Maanantaina iltapäivällä Guterres vierailee puolestaan Naantalissa järjestettävissä Kultaranta-keskusteluissa, joita isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hänellä on ohjelmassaan myös kahdenvälinen tapaaminen Niinistön kanssa.

Kultarannan keskustelujen otsikkona on tänä vuonna ”Pallo hallussa?”. Keskusteluissa pohditaan kansainvälisen järjestelmän ja koko sääntöpohjaisen maailman järkkymistä sekä luottamuksen palauttamista muun muassa Euroopan unionin, Venäjän, Yhdysvaltain sekä Kiinan välillä.

Kultarannasta Guterres jatkaa Norjaan, jossa hän puhuu Oslo Forumissa tiistaina 19. kesäkuuta. Foorumi on samantyyppinen päättäjien, vaikuttajien, tutkijoiden ja kansainvälisten konfliktinratkaisijoiden vuotuinen kokoontuminen kuin Kultaranta-keskustelut ovat Suomessa.

Norjassa Guterres tapaa myös useita ministereitä sekä Norjan kuninkaan Haraldin ja kruununprinssi Haakonin.

Kiertueensa lopuksi Guterres jatkaa matkaansa Moskovaan keskiviikkona 20. kesäkuuta. Hänen on määrä tavata Moskovassa muun muassa presidentti Vladimir Putin, ulkoministeri Sergei Lavrov sekä ortodoksikirkon patriarkka Kirill.

Portugalista kotoisin oleva Guterres aikoo katsoa Moskovassa myös jalkapalloa, sillä MM-kisoissa on vuorossa keskiviikkona Portugali-Marokko-ottelu Luzhnikin stadionilla.

Etukäteen maailmalla on toivottu, että Guterres nostaisi Putinin kanssa keskusteluissaan esille myös ukrainalaisen elokuvaohjaaja Oleg Sentsovin kohtalon. Krimiltä kotoisin oleva Sentsov on ollut jo reilun kuukauden syömälakossa vaatien vapaaksi kaikkia Venäjän vangitsemia ukrainalaisia poliittisia vankeja.

21. kesäkuuta Guterres osallistuu Moskovassa järjestettävään Valdai-klubin keskustelutilaisuuteen. Valdai-klubi on Kremliä lähellä oleva keskustelukerho, jossa Putin on pitänyt vuosien varrella useita merkittäväksi osoittautuneita puheita.

Takaisin New Yorkiin Guterres palaa perjantaina 22. kesäkuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?