Ensimmäiset Aquariuksen siirtolaiset saapuivat Espanjaan

Toinen siirtolaisia kuljettava Italian laivaston alus ja Aquarius saapuvat Valenciaan keskipäivään mennessä.

17.6.2018 9:06

Välimerellä lähes 630 siirtolaista kuljettavien Aquariuksen ja Italian valtion kahden aluksen odotetaan saapuvan Espanjan Valenciaan sunnuntaina aamupäivällä.

Lauantaina Espanja hyväksyi Ranskan tarjouksen ottaa vastaan osa matkustajista.

– Ranskan hallitus työskentelee yhdessä Espanjan hallituksen kanssa hoitaakseen siirtolaisten saapumisen, Espanjan varapääministeri Carmen Calvo sanoi lauantaina.

Espanjassa alusta on vastaanottamassa yli 2 300 ihmisen tiimi, joka koostuu muun muassa noin tuhannesta Punaisen Ristin vapaaehtoisesta ja 470 tulkista.

Italian sisäministeri Matteo Salvini sanoi lauantaina, että kaksi Välimerellä siirtolaisia pelastavaa kansalaisjärjestöjen alusta eivät ole tervetulleita Italian satamiin.

Italian uusi oikeistolainen hallitus esti viime viikolla mereltä pelastettuja siirtolaisia kuljettaneen Aquariuksen pääsyn maihin. Lopulta Espanja suostui ottamaan laivan vastaan. Laivan käännytyksestä aiheutui poliittinen kiista Italian ja Ranskan välille.

Nyt kaksi hollantilaisen kansalaisjärjestön alusta on saapunut Libyan edustalle avustamaan meren ylitystä yrittäviä siirtolaisia. Salvinin mukaan nämä alukset eivät pääse maihin Italiassa.

– Samaan aikaan, kun Aquarius suuntaa kohti Espanjaa, kaksi hollantilaista alusta Lifeline ja Seefuchs ovat saapuneet Libyan edustalle odottamaan ihmislastiaan, kun salakuljettajat ovat nämä hylänneet.

Salvini sanoi, että ihmisten pitäisi nyt tietää, ettei Italia enää halua ottaa millään tavalla osaa ”salaiseen ja luvattomaan siirtolaisuuteen”.

– Heidän on etsittävä muita satamia, joihin suunnata, Salvini sanoi.

Italian pääministerin Giuseppe Conten ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin perjantainen tapaaminen oli vähällä peruuntua kiistan vuoksi. He kuitenkin tapasivat ja olivat yhtä mieltä siitä, että EU:n pitää perustaa siirtolaisille prosessointikeskuksia Afrikkaan. Valtionpäämiehet myös vaativat muutoksia EU:n turvapaikkasääntöihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?