USA:ssa kohistaan rajalla vanhemmistaan erotettavista lapsista – Trump vihjaa käytännön olevan neuvotteluase

CNN:n mukaan presidentti kaipaa demokraateilta yhteistyötä kongressissa.

Presidentti Donald Trump.

17.6.2018 3:33

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vihjaa CNN:n mukaan, että siirtolaislasten erottaminen vanhemmistaan Meksikon-vastaisella rajalla olisi jonkinlainen neuvotteluase, jotta demokraatit antaisivat periksi hänen maahanmuuttopoliittisille linjauksilleen.

Trump pyrkii muun muassa rakennuttamaan rajalle muurin, hillitsemään laitonta maahanmuuttoa ja tiukentamaan rajavalvonnan sääntöjä. Hän vaikuttaa syyttävän demokraatteja oman hallintonsa toimista ja sanoo, että nämä voisivat lopettaa perheiden erottamisen tekemällä yhteistyötä kongressissa.

– Demokraatit voivat korjata pakottamansa perheiden erottamisen rajalla tekemällä republikaanien kanssa töitä uuden lainsäädännön eteen, vaihteeksi! Trump kirjoittaa Twitterissä.

– Tästä syystä tarvitsemme sitä, että marraskuun vaaleissa valitaan enemmän republikaaneja. Demokraatit ovat hyviä vain kolmessa asiassa, korkeassa verotuksessa, korkeassa rikollisuudessa ja estämisessä. Surullista!

Uutistoimisto Reutersin mukaan vuoden 2016 lokakuun ja tämän vuoden helmikuun välillä lähes 1 800 siirtolaisperhettä erotettiin rajalla lapsistaan. Kaikissa osavaltioissa yhteensä viranomaisilla on tällä hetkellä huostassa yli 11 000 lasta.

Siirtolaislasten huostaanottojen perusteena on käytetty sitä, että heidän vanhempansa ovat syyllistyneet rikkeisiin rajanylityksissä ja pidätetty, jolloin lapsi ei voi olla vanhempiensa seurassa. The Washington Postin mukaan Trump on laskenut saavansa vipuvartta kongressineuvotteluissa menettelytavalla, jota hän väittää vihaavansa.

– Vihaan sitä, että lapset viedään pois, Trump totesi perjantaiaamuna.

Mielenosoittajat vastustivat siirtolaislasten erottamista vanhemmistaan Detroitissa 14. kesäkuuta 2018.

Fox Newsin haastattelussa presidentti kuitenkin vihjasi, ettei käytännöstä luovuta, elleivät demokraatit suostu hänen maahanmuuttovaatimuksiinsa. Edustajainhuoneen oppositiojohtajan Nancy Pelosin mukaan lainsäädännön uudistamiseen ”ei ole mahdollisuuksia”.

Käytännön vastustajien mukaan lasten erottaminen vanhemmistaan jopa kuukausien ajaksi on epäinhimillistä, eikä sovi Yhdysvaltojen arvoihin. Myös YK:n ihmisoikeusasioiden toimisto on linjannut sen rikkovan vakavasti lasten oikeuksia ja vaatinut Yhdysvaltoja lopettamaan erottelun välittömästi.

Torstaina käytäntöä vastustavat aktivistit järjestivät sitä vastustavia mielenosoituksia ympäri maata. Aiheeseen ottivat kantaa myös kongressin jäsenet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?