Italia ja Malta löivät satamat kiinni, 629 merestä pelastettua siirtolaista sai kärsiä – ruma osoitus EU-maiden kahnauksista

629 siirtolaista joutui pitkälle merimatkalle kurjissa oloissa, kun Aquarius-laivan kohtalosta syntyi riita.

| Päivitetty

629 Välimerestä pelastettua siirtolaista saapuu viikonloppuna Espanjaan matkalta, jossa he ovat joutuneet sekä aaltojen että valtioiden heittelemäksi.

Siirtolaisten kohtaloa pidetään jälleen yhtenä osoituksena Euroopan maiden kyvyttömyydestä löytää yhteinen ratkaisu siirtolaisongelmaan. YK on kutsunut tapausta ”häpeälliseksi”, ja pelastuslaiva Aquariusta operoiva Lääkärit ilman rajoja -järjestö on syyttänyt Euroopan ”hukanneen moraalisen kompassinsa”. Paavi Franciscus on vedonnut poliitikoihin siirtolaisten ihmisarvon kunnioittamiseksi.

Tapaus ehti myös aiheuttaa Ranskan ja Italian välillä diplomaattisen kriisin, kun presidentti Emmanuel Macron syytti Italiaa ”kyynisyydestä ja vastuuttomuudesta”. Kiistaa soviteltiin Macronin ja Italian uuden pääministerin Giuseppe Conten tapaamisessa perjantaina.

EU:n on määrä yrittää sopia siirtolaisten vastaanottoon liittyviä riitojaan ja rakentaa uusia käytäntöjä kesäkuun loppuun mennessä, mutta ilmassa on vähän merkkejä, että tähän päästäisiin.

Pakolaiset saivat ruokaa Aquariuksella.

Siirtolaiset pelastettiin merihädästä Välimerestä Libyan edustalta viime lauantaina heidän pyrkiessään kohti Eurooppaa, kuten sadattuhannet muutkin ovat tehneet viime vuosina. Pääasiassa Afrikasta, mutta myös Aasiasta kotoisin olevat ihmiset päätyivät ranskalaisten kansalaisjärjestöjen operoimalle Aquarius-laivalle, joka oli täyteen ahdettu. Ruokaa ja vettä ei ollut tarpeeksi kaikille.

Siirtolaisten joukossa oli 134 lasta, joista valtaosa ilman huoltajaa. Vauvaikäisiä oli 11. Seitsemän naisista oli raskaana.

Normaalisti heidät olisi kuljetettu Italiaan, mutta nyt tuli stoppi: Italian uusi hallitus ilmoittikin, että laivaa ei otetaan vastaan sen satamissa. Kyseessä on äärioikeiston ja populistien muodostaman hallituksen uusi politiikka, kun se toteuttaa vaalilupauksiaan. Italia perustelee ratkaisuaan sillä, että se on joutunut kantamaan kohtuuttoman vastuun siirtolaisten vastaanotosta.

 Olemme kuin ambulanssi, joka on pysäytetty emmekä tiedä minne mennä.

Kun Maltakaan ei suostunut ottamaan laivaa vastaan, syntyi pattitilanne, jonka kärsijöinä olivat laivalla olijat.

– Olemme kuin ambulanssi, joka on pysäytetty emmekä tiedä minne mennä, kuvaili laivan pelastushenkilöstöön kuuluva Alessandro Porro Huffington Postille.

Välimerestä pelastetut pakolaiset lepäävät Aquariuksella torstaina. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan monet matkustajat kärsivät merisairaudesta.

Laivalla ei kyennyt liikkumaan, koska kannet ja sisätilat olivat täynnä makaavia ihmisiä. Miehet nukkuivat kannella pelkkä pressu suojanaan, naiset ja lapset sisällä. Hätäapuna saatiin ruokaa, mutta peseytymiseen piti käyttää käsidesiä.

– Ensimmäinen päivä oli kamala, kuvaili El Paisin haastattelema 32-vuotias Lassineksi esittäytynyt nainen.

Lopulta Espanja suostui ottamaan siirtolaiset vastaan, mutta se merkitsi vähintään 1 500 kilometrin matkaa kovassa aallokossa. Lääkärit ilman rajoja -järjestö vetosi turhaan, että siirtolaiset olisi päästetty Italiaan ja siirretty Espanjaan maateitse.

– Nääntyneet ihmiset joutuvat viettämään neljä lisäpäivää merellä, järjestö varoitti Twitterissä.

 Ihmiset makaavat lattioilla, myös raskaana olevat, imettävät äidit, vauvat, palovammapotilaat, ihmiset, jotka melkein hukkuivat.

629 ihmistä saatiin jaettua kolmeen osaan, kun kaksi Italian rannikkovartioston laivaa otti lopulta osan ihmisistä. Matka kohti Espanjaa sujui epäonnisesti, kun saattue joutui etsimään suojaa aallokolta poikkeamalla pohjoiseen Sardinian itärannikolle. Matkustajat alkoivat oksennella merisairauden takia.

– Ihmiset makaavat lattioilla, myös raskaana olevat, imettävät äidit, vauvat, palovammapotilaat, ihmiset, jotka melkein hukkuivat, Lääkärit ilman rajoja -järjestö kuvaili.

EU-kollegoita on ärsyttänyt erityisesti Italian äärioikeistoa edustavan sisäministerin Matteo Salvinin käytös. Kun Espanja tarjosi apuaan, hän twiittasi: ”VOITTO! Ensimmäinen tavoitteemme on saavutettu.” Torstaina hän luonnehti siirtolaissaattueen kurssista poikkeamista ”risteilyksi”. Kun Macron oli kritisoinut Italian politiikkaa, Salvini vaati Ranskaa ottamaan vastaan enemmän siirtolaisia.

Italian uusi linja asettaa ihmisiä Välimerestä pelastavat kansalaisjärjestöt täysin uuteen tilanteeseen, kun ne joutuvat etsimään ihmisille rantautumispaikkaa. Toistaiseksi ei tiedetä, mihin tilanne kehittyy.

Italia vaatii EU:ta kiirehtimään erityisesti niin sanotun Dublinin sopimuksen uudistamista. Sen mukaan siirtolaisten on haettava turvapaikkaa ensisijaisesti siitä maasta, mihin he ensiksi saapuvat, mikä on kuormittanut varsinkin Kreikkaa ja Italiaa.

Italian kova linja on saanut myös varovaisen, mutta vaikutusvaltaisen ymmärtäjän Saksan liittokanslerista Angela Merkelistä, joka kamppailee kotimaassaan oman siirtolaispolitiikkansa ongelmien kanssa.

– Minulle kysymys siitä, kuinka käsittelemme pakolaiskysymystä, on testi Euroopan tulevaisuudelle ja yhtenäisyydelle, ja siinä kaikkien maiden intressit on otettava huomioon, Merkel sanoi torstaina.

Korjaus 17.6.2018 klo 17.59: Korjattu pakolaiset siirtolaisiksi otsikosta ja tekstistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?