Kommentti: Trump voittaa, deal with it - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump voittaa, deal with it

Julkaistu: 16.6.2018 8:44

Presidentti Donald Trump on omiensa keskuudessa huippusuosittu ja republikaanipuolue on nyt Trumpin puolue, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

Presidentti Donald Trumpin päätös tavata diktaattori Kim Jong-un näyttää yhä vahvemmin Pohjois-Korean valtavalta propagandavoitolta. Trump väittää suurelta osin jo ratkaisseensa maan ydinaseongelman, joka ei missään nimessä pidä paikkansa.

Lue lisää: Trump väittää ”suurelta osin ratkaisseensa” Pohjois-Korean ydinaseongelman

Kaiken lisäksi Trump on tapaamisen jälkeen ylistänyt – ilmeisen pyyteettömästi – Pohjois-Korean hirmuhallitsijaa. Perjantaina Trump jopa vitsaili haastattelussa toivovansa, että amerikkalaiset kuuntelisivat häntä yhtä tiukasti kuin sorretut ja aivopestyt pohjoiskorealaiset johtajaansa.

Kim ja Trump tapasivat 12. kesäkuuta.

Ja tietysti ennen Kimin tapaamista Trump puolusti jälleen Venäjän presidentti Vladimir Putinia, lietsoen samaan aikaan kauppasotaa läntisten kumppanien kanssa. Kaiken tämän älyttömyyden keskellä on pakko taas kysyä: kenen pussiin Trump oikein pyrkii pelaamaan?

Amerikkalaisten luulisi olevan kauhuissaan. Mutta he ovat haltioissaan.

Tuoreen kyselyn mukaan seitsemän kymmenestä amerikkalaisesta pitää tapaamista hyvänä ideana. Vain joka viides sanoo idean olleen huono. Jos tapaaminen oli voitto Kimille, oli se sitä myös Trumpille.

”Olemme Trumpin puolue”

Omiensa keskuudessa Trump on supersuosittu: kesäkuun alussa gallup-kysely kertoi, että 500 päivän jälkeen 87 prosenttia republikaaneista tukee presidenttiä. Toisen maailmansodan jälkeisistä presidenteistä samassa vaiheessa suositumpi omiensa keskuudessa on ollut vain George W. Bush, jonka suosiota nosti syyskuun 11. päivän terrori-isku.

George W. Bush vuonna 2005 otetussa arkistokuvassa maatilallaan.

Vuoden 2016 presidentinvaaliin Trump pääsi mukaan peitottuaan ensin liudan republikaanien valtaapitävän establishmentin ehdokkaita. Nyt Trumpista on lyhyessä ajassa tullut tämä establishment ja puolueensa keskus, jonka ympärillä kaikki kiertää.

Perinteisesti vapaakaupan puolesta liputtaneet republikaanit hurraavat äkkiä Trumpin tuontitulleille ja protektionismille. Puolueessa maahanmuutto nähtiin vielä vuosikymmen sitten menestyksen tuojana, mutta nyt amerikkalaisia uhkaavana peikkona.

Syksyn välivaalien lähestyessä osavaltioiden ehdokaslistoille on alkanut nousta ”mini-Trumpeja”, jotka kampanjoivat samoilla teemoilla. Tällä viikolla Virginian esivaalissa voiton vei Corey Stewart, joka on Trumpin tapaan osoittanut tukeaan äärioikeistolle. Etelä-Carolinassa Trumpia tukenut noviisi Katie Arrington peittosi istuvan kongressiedustajan Mark Sanfordin. Presidenttiä vastaan nouseminen on tiennyt tuhoa.

– Me olemme presidentti Donald J. Trumpin puolue, Arrington kiteytti voittonsa jälkeen.

Armahdukset aseena

Trump on jo käynnistänyt varainkeruun vuoden 2020 vaalikampanjaansa varten. Economist-lehden kyselyn mukaan 68 prosenttia republikaaneista haluaisi Trumpin lähtevän uudelleen ehdolle.

Suosiota on siivittänyt Yhdysvaltojen talouden kasvu ja työllisyyden ennätysmäinen nousu, josta presidentti on luonnollisesti ottanut kunnian itselleen. Jos talouskiito jatkuu, voi Trumpin juhlat pilata vain Venäjä-tutkintaa vetävä Robert Mueller, joka näyttää todella käärineen hihansa jakelemalla hurjalla tahdilla syytteitä presidentin lähipiirille.

Mikään ei estä epäilemästä, etteikö Muellerin tähtäimessä olisi lopulta itse presidentti. Trumpin asianajajan, entisen kampanjapäällikön ja muiden uskottujen syyttäminen helpottaa solmimaan vaihtokaupasta, jossa heidän oma tulevaisuutensa näyttää valoisammalta vastineena Trumpiin mahdollisesti liittyvistä tiedoista.

Trump taas on pyrkinyt viimeaikaisilla armahduksillaan viestimään Paul Manafortin ja Michael Cohenin kaltaisille hahmoille, että uskollisuus voidaan myöhemmin palkita. Perjantaina Trumpin lakiavustaja Rudy Giuliani meni tässä niin pitkälle, että julisti haastattelussa Trumpin saattavan ”puhdistaa” tilanteen Venäjä-tutkinnan jälkeen armahdusvallallaan.

Trump saattaa myös yrittää päästä eroon Muellerista ja koko tutkinnasta. Tätä odotellessa Trump voittaa ja tekee maansa kanssa mitä haluaa. Deal with it.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?