Tutkijat veivät Trumpin asianajajan salatut kännykkäviestit – liimasivat kokoon silputtuja dokumentteja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijat veivät Trumpin asianajajan salatut kännykkäviestit – liimasivat kokoon silputtuja dokumentteja

Michael Cohen poistumassa hotelliltaan New Yorkissa 15. kesäkuuta.

Julkaistu: 16.6.2018 1:13

Viranomaiset ovat onnistuneet kaivamaan esiin suuren määrän viestejä ja dokumentteja presidentti Donald Trumpin pitkäaikaiselta lakimieheltä Michael Cohenilta.

Liittovaltion syyttäjät kertovat perjantaina oikeudelle toimitetussa kirjeessä onnistuneensa kaivamaan Cohenilta takavarikoiduista matkapuhelimista WhatsAppin ja Signalin kaltaisilla, salatuilla ohjelmilla lähetettyjä viestejä. Kirjeen mukaan viestejä on kaikkiaan yli 700 sivun verran.

Lisäksi tutkijat ovat onnistuneet kokoamaan uudelleen 16 sivun verran silputtuja dokumentteja, jotka löydettiin Cohenin käytössä olleista tiloista huhtikuussa tehdyn ratsian yhteydessä. Newyorkilaiselle oikeudelle toimitetussa kirjeessä kerrotaan, että Cohenin lakimiehet käyvät nyt läpi takavarioitua aineistoa.

Cohen tunnetaan Trumpin pitkäaikaisena asianajajana ja ”fikserinä”, jolla on ollut myös omaa liiketoimintaa. Cohen maksoi oman yhtiönsä kautta 130 000 dollarin suuruisen summan aikuisviihdetähti Stormy Danielsille, joka on väittänyt olleensa suhteessa Trumpin kanssa. Trump maksoi summan myöhemmin takaisin Cohenille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Cohenia tutkitaan epäiltynä pankki ja verorikoksista sekä mahdollisesta vaalirahoituslakien rikkomisesta liittyen Danielsille tehtyyn maksuun. Tutkijoita kiinnostaa myös Trumpin presidenttikampanjan mahdollisesti ulkomailta saama tuki, joka on laissa kiellettyä.

Coheniin kohdistuva tutkinta liittyy Yhdysvaltain oikeusministeriö käynnistämään, erikoissyyttäjä Robert Muellerin vetämään selvitykseen, joka alun perin keskittyi Trumpin presidenttikampanjan ja venäläisten mahdolliseen vehkeilyyn vaalikampanjan aikana. Myöhemmin selvitys on laajentunut koskemaan myös esimerkiksi Trumpin ja tämän yhteistyökumppanien bisneskytköksiä.

Huhtikuussa FBI iski Cohenin kotiin, hotellihuoneeseen ja toimistoihin, takavarikoiden Reutersin mukaan kaikkiaan 3,7 miljoonaa asiakirjaa, joiden merkitystä tutkinnalle on nyt pyritty selvittämään.

Aikoo tehdä yhteistyötä tutkijoiden kanssa?

Yli vuosikymmenen ajan Trumpin henkilökohtaisena lakimiehenä työskennellyttä Cohenia pidetään ratkaisevana henkilönä presidentin mahdollisten laittomien kytkösten selvittämisessä. Jos Cohenin todetaan suorittaneen Danielsille vaalien alla toimitetun maksun salatakseen tämän suhdeväitteet, voitaisiin Cohenia tai Trumpia mahdollisesti syyttää vaalilainsäädännön rikkomisesta.

Presidentti Donald Trump on kiistänyt yhteydet Venäjään.

Viime päivinä julkisuudessa on kerrottu tiedoista, joiden mukaan Cohen olisi valmis suostumaan yhteistyöhön tutkijoiden kanssa, mahdollisesti pelastaakseen oman nahkansa. Kaapelikanava CNN uutisoi perjantaina, että Cohen olisi ilmaissut ystävilleen ja läheisilleen aikovansa suostua yhteistyöhön.

Edellisenä päivänä CBS News taas kertoi Cohenin uskovan, että Trump ja tämän liittolaiset olisivat kääntymässä häntä vastaan. Cohenin kerrotaan olevan suuttunut Trumpin ja tämän nykyisen asianajajan Rudy Giulianin puheista.

Venäjä-tutkinta on tähän mennessä johtanut useisiin syytteisiin ja Trumpin entisiin alaisiin kohdistuviin rikosepäilyihin. Perjantaina Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort määrättiin tutkintavankeuteen, koska tämän epäillään yrittäneen vaikuttaa Venäjä-tutkintaan liittyviin todistajiin.

Presidentti Donald Trump on toistuvasti kiistänyt väitteet vehkeilystä venäläisten kanssa ja kutsunut koko tutkintaa noitajahdiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?