Maailmankuulun graffititaiteilija Banksyn teos varastettiin härskisti Kanadassa – teko tallentui turvakameroihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailmankuulun graffititaiteilija Banksyn teos varastettiin härskisti Kanadassa – teko tallentui turvakameroihin

Torontossa on käynnissä suuri Banksy-näyttely.

15.6.2018 14:14

Kanadan poliisi tutkii graffititaiteilija Banksyn teoksen julkeaa varkautta näyttelystä Kanadan Torontossa.

Poliisi huomasi teoksen kadonneen sunnuntaina, kun he saapuivat paikalle saatuaan soiton tunkeutumisesta näyttelyalueelle. Torstaina he pyysivät apua tutkintaan ja julkaisivat videon varkaudesta.

Videolla näkyy, miten mies kävelee näyttelytilaan, tutkii aluetta, nappaa teoksen ja lähtee se kainalossaan. Kameran mukaan varkaus tapahtui viiden aikaan aamuyöllä.

  • Katso video varkaasta otsikon alla olevalta videolta.

Ostoskärryjen metsästämistä.­

Varastettu työ on nimeltään Trolley Hunters, vapaasti suomennettuna Ostoskärrynmetsästäjät, ja sen arvioidaan olevan 30 000 euron arvoinen. 2007 tehty Trolley Hunters esittää kolmea kyyristynyttä metsästäjää, joista yksi tähtää keihäällä ostoskärryryhmää.

The Art of Banksy -näyttelyn sanotaan olevansa suurin kokoelma Banksyn taidetta. Tehdashallissa olevassa näyttelyssä on esillä töitä noin 80 yksityisestä kokoelmasta. Teosten yhteisarvon uskotaan olevan 30 miljoonaa euroa.

Banksyn näyttelyä kuratoi Steve Lazarides, joka toimi aiemmin kymmenen vuotta anonyymina pysyttelevän Banksyn agenttina.

Varkaudesta kertoi BBC.

Banksy on maalannut paljon Betlehemiin Palestiinan-muuriin.­

Mielipiteet näyttelyistä jakavat katutaiteilijoita

Banksy aloitti katutaiteilijan uransa Britannian Bristolissa 90-luvulla, ja on noussut todennäköisesti maailman tunnetuimmaksi katutaiteilijaksi. Hän maalaa ympäri maailmaa ja ottaa töillään usein kantaa poliittisiin teemoihin.

Hänen teoksensa ovat suosittuja myös yksityisten keräilijöiden keskuudessa.

Julkiseen tilaan tehtyjen töiden ostaminen yksityiskokoelmiin jakaa katutaiteilijoiden mielipiteitä.

Tästä kertoo muun muassa viime vuonna julkaistu Saving Banksy -dokumentti, jossa rikas taiteenkeräilijä tahtoo lahjoittaa Banksyn teoksen museolle, jotta katutaidetta voitaisiin säilyttää yleisölle pitkäksi aikaa. Myös yksityinen keräilijä tahtoo ostaa teoksen.

Banskyn työ Vote to Love näyttelyssä Lontoossa.­

Hän haastattelee alan tekijöitä, jotka monet ovat sitä mieltä, että usein hetkelliseksi tarkoitettujen töiden säilöminen on väärin – ainakin yksityiskäyttöön. Banksyn kantaa ottavia Palestiinan-muuriin tekemiä töitä on leikattu irti ja rahdattu yksityiskeräilijöiden seinille. Anonyymeinä pysyttelevät taiteilijat eivät usein saa teosten huimista myyntisummista mitään.

Banksy ei ole henkilökohtaisesti The Art of Banksy -näyttelyssä mukana, eikä hänen mielipiteestään asiaan ole tietoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?