Ulkomaat

Zimbabwen presidentinvaaleissa ennätykselliset 23 ehdokasta

Julkaistu:

Ehdolla on muun muassa Mugabea presidenttinä seurannut Mnangagwa.
Zimbabwessa ensi kuussa järjestettävissä presidentinvaaleissa on ennätyksellinen määrä ehdokkaita. Ehdokkaiksi kelvanneiden nimet torstaina julkaisseen vaalikomission mukaan ehdokkaita on kaikkiaan 23.

Joukossa on muun muassa maan nykyinen presidentti Emmerson Mnangagwa. Hän nousi eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Zimbabwen presidentiksi marraskuussa sen jälkeen, kun maata liki 40 vuotta hallinnut Robert Mugabe syrjäytettiin.

Mugabe ilmoitti eroavansa viime vuonna sen jälkeen, kun hän oli vaarassa joutua virkasyytteeseen. Maan armeija oli ennen tätä laittanut Mugaben kotiarestiin. Poliittinen kriisi sai alkunsa, kun Mugabe erotti tuolloin varapresidenttinä toimineen Mnangagwan.

Mnangagwa on luvannut, että maassa 30. heinäkuuta järjestettävät vaalit ovat vapaat ja rehelliset. Hän on toivottanut kansainväliset vaalitarkkailijat tervetulleiksi maahan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Zimbabwessa aiemmin järjestettyjä vaaleja ovat leimanneet levottomuudet ja vaalivilppiepäilyt. Vuoden 2008 vaalien yhteydessä useat opposition kannattajat saivat surmansa.