Ulkomaat

1500 siirtolaislasta säilöttiin entiseen Walmart-tavarataloon – tältä näyttää Texasin kohutussa säilytyskeskuksessa

Julkaistu:

Yhdysvalloissa on käynnissä kiivas keskustelu käytännöstä erottaa siirtolaislapset vanhemmistaan rajalla.
Yhdysvalloissa viranomaiset ovat päästäneet median edustajat vierailemaan Texasin osavaltiossa sijaitsevassa keskuksessa, joka toimii lähes 1500 alaikäisen siirtolaispojan majapaikkana. Keskuksen ovet avattiin medialle sen jälkeen, kun paikan salamyhkäisyydestä syntyi kohu demokraattisenaattori Jeff Merkleyn yritettyä turhaan vierailla siellä.
  • Yllä olevalla videolla kerrotaan siirtolaislasten säilytyskeskuksesta.
Meksikon rajan tuntumassa Brownsvillessa sijaitseva keskus on perustettu suljetun Walmart-tavaratalon tiloihin. Keskuksessa majoittuu lähes 1500 alaikäistä, 10-17-vuotiasta poikaa, jotka ovat kotoisin pääasiassa Keski- ja Etelä-Amerikan valtioista.

Casa Padre -nimen saaneissa tiloissa pojat nukkuvat ovettomissa huoneissa ja saavat leikkiä ulkona kaksi tuntia päivässä. Heille järjestetään myös opetusta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan pääosa pojista on yksin Yhdysvaltoihin tulleita. Mukana on kuitenkin myös lapsia, jotka Yhdysvaltojen viranomaiset ovat erottaneet vanhemmistaan näiden tultua maahan laittomasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Reutersin mukaan vuoden 2016 lokakuun ja tämän vuoden helmikuun välillä lähes 1800 siirtolaisperhettä erotettiin rajalla lapsistaan. Kaikissa osavaltioissa yhteensä viranomaisilla on tällä hetkellä huostassa yli 11 000 lasta.


Käytäntö on osa presidentti Donald Trumpin hallinnon tiukentunutta maahanmuuttopolitiikkaa, ja sen ympärillä on viime aikoina käyty tunteikasta keskustelua. Käytännön vastustajien mukaan lasten erottaminen vanhemmistaan jopa kuukausien ajaksi on epäinhimillistä, eikä sovi Yhdysvaltojen arvoihin. Myös YK:n ihmisoikeusasioiden toimisto on linjannut sen rikkovan vakavasti lasten oikeuksia ja vaatinut Yhdysvaltoja lopettamaan erottelun välittömästi.

Torstaina käytäntöä vastustavat aktivistit järjestivät sitä vastustavia mielenosoituksia ympäri maata. Aiheeseen ottivat kantaa myös kongressin jäsenet.

– Tämä on barbaarista eikä edusta Yhdysvaltoja vaan Trumpin hallintoa. Näiden lasten vanhemmat ovat vieneet heidät suojaan tappamiselta, raiskaamiselta tai jengiväkivallalta, eikä heillä ole muuta vaihtoehtoa kuin etsiä turvapaikkaa Yhdysvalloista, sanoi edustajainhuoneen demokraattien johtaja Nancy Pelosi torstaina.


Myös useat republikaaniedustajat ovat olleet lasten erottamista vastaan. Edustajainhuoneen republikaanien kerrotaan laatineen lakiehdotuksen, jossa käytäntö kiellettäisiin jatkossa.

– Emme halua että lapset erotetaan vanhemmistaan, sanoi edustajainhuoneen republikaanipuhemies Paul Ryan.

Oikeusministeri Jeff Sessions kuitenkin puolusti hallinnon käytäntöä torstaina. Mielipiteensä tueksi Indianan osavaltiossa puhunut Sessions lainasi Raamatun kohtaa, jossa käsketään tottelemaan jumalan määräämän hallituksen lakeja.

Myös Valkoisen talon tiedottaja Sarah Huckabee Sanders sanoi lain noudattamisen olevan ”hyvin raamatullista”.