Ulkomaat

Palkka 88 e/kk ja velkakierre: intialainen tekstiilityöntekijä joutuu pohtimaan, pääsevätkö lapset kouluun

Julkaistu:

Tekstiilityöntekijöiden edustajat: Koulumaksuja rahoitetaan velalla, jonka maksamiseen otetaan lisää velkaa.
Vaikka koulunkäynti maistuisi intialaisen tekstiilityöntekijän lapselle, koulumaksut saattavat käydä ylivoimaisiksi pienellä palkalla sinnitteleville vanhemmille.

Ompelija Vasantamma Kumar joutui ottamaan teini-ikäisen lapsensa pois koulusta.

– Vanhin tyttäreni pääsi 10. luokalta läpi, mutta hän ei voi jatkaa koulunkäyntiä. Kyse ei ole siitä, haluanko sitä vai enkö halua. Kyse on siitä, ettei minulla ole varaa, Kumar kertoo Reutersille.


Hän oli jo aiemmin tänä vuonna joutunut ottamaan kaksi lainaa maksaakseen lastensa koulumaksut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Touko–kesäkuu on joka vuosi se aika, jolloin säännöllisesti otamme lainaa koulumaksuihin, koulupukuihin ja -kirjoihin.

Kumar työskentelee merkkivaatteita valmistavassa tehtaassa ja päärmää vaatteita päivät pitkät.

Minimipalkoista huolimatta alan palkat ovat Intiassa edelleen huomattavan matalat.

Bangaloressa työskentelevä Kumar kuuluu kymmeniintuhansiin tekstiilityöntekijöihin, jotka vaativat parempia palkkoja. Intia vie tekstiilejä vuodessa noin 35 miljardin euron arvosta.


Kumarin nettopalkka on 7 000 rupiaa (noin 88 euroa) kuussa, mutta velkoja hänellä on noin 200 000 rupian (2 530 euron) edestä.

– Kaikki ovat veloissa, ja veloista muodostuu säälimätön velkojen kierre. Tämän alan [tekstiiliteollisuuden] naiset ovat jatkuvasti lainaamassa rahaa joltain maksaakseen lainansa jollekin muulle, kertoo Sujata Mody Chennaissa sijaitsevasta naistyöntekijöiden liitosta.

Intiassa tekstiiliteollisuudessa työskentelee arvioiden mukaan noin 45 miljoonaa henkeä, ja ja heistä valtaosa on naisia. Teollisuus keskittyy Intian eteläosiin. Vaatteet päätyvät myyntiin ympäri maailmaa.


1. toukokuuta yli tuhat ihmistä osallistui Bangaloressa mielenosoitukseen, jossa tekstiilityöntekijöille parempia palkkoja ja työoloja.

– Työläiset ovat suurelta osin yksinhuoltajaäitejä, ja heidän elinkustannuksensa Bangaloren kaltaisissa kaupungeissa ovat korkeat. Vuokrat ovat korkeat, samoin kuin koulumaksut. Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin lainata rahaa ja työskennellä jatkuvasti maksaakseen lainansa, kertoo Rukumini V. Puttaswamy paikallisesta tekstiilityöntekijöiden liitosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt