Ulkomaat

Diktaattorin Trump-veto hämmästytti tutkijan: ”Pohjois-Korea on tässä mielessä omaa luokkaansa”

Julkaistu:

Pienen köyhän itäaasialaisen diktatuurin johtaja sai vallalleen oikeutuksen siksi, koska hänellä on ydinaseohjelma.
Virallinen tarina muuttui Pohjois-Koreassa yhdessä yössä.

Siinä missä Yhdysvallat oli aiemmin imperialistinen roistovaltio ja sen 72-vuotias presidentti Donald Trump vanha sotahullu höppänä, huipputapaamisen alla sävy alkoi pehmentyä ja muuttua lämpimäksi.

Puhumattakaan nyt, kun Trump suostui puristamaan Pohjois-Korean 36-vuotiaan diktaattorin Kim Jong-unin kättä.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö Pohjois-Korean opetusaineistossa saada viestiä huippukokouksesta pyöritetyksi niin, että nyt Yhdysvaltain presidentti tunnusti Pohjois-Korean johtajan vaikutusvallan ja mahdin, sanoo Turun yliopiston Korea-tutkija Antti Leppänen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Opetusaineistolla” Leppänen viittaa muun muassa valtion viralliseen totuudentorveen Rodong Sinmuniin, päivittäiseen sanomalehteen, joka sisältää artikkeleita suuren johtajan toimista ja propagandaa ulkovaltoja, kuten Yhdysvaltoja, Japania ja Etelä-Koreaa, vastaan.
  • Katso jutun alusta video, jossa esitellään Pohjois-Korean tv:ssä näytettyjä kuvia Kimin ja Trumpin tapaamisesta.

Aivan viimeisimpiin uutisiin Leppänenkään ei ole päässyt tutustumaan, sillä hän on matkalla Etelä-Koreassa eikä sieltä pääse selailemaan pohjoiskorealaisia internetsivuja.

– Se on kuitenkin selvää, että Trumpin tapaaminen takaa Kim Jong-unin hallinnolle tietyn legitimiteetin myös kansainvälisen yhteisön silmissä.

– Se on ollut kauan Pohjois-Korean tavoite, sillä vaikka he ovat sättineet Yhdysvaltoja imperialistisista pyrkimyksistä, diplomaattisella tasolla Pohjois-Korea on pyrkinyt koko ajan neuvottelukontaktiin Yhdysvaltojen kanssa. Tätä ennen se ei ole onnistunut.

Leppänen sanoo, että Korea-tutkijanakin häntä hieman ällistyttää, kuinka tässä näin pääsi käymään.

– Eihän se kovin normaalia ole, että pienen köyhän itäaasialaisen valtion johtaja saa tällä tavalla Yhdysvaltain presidentin ja median huomion. Pohjois-Korea on tässä mielessä omaa luokkaansa.

Pohjois-Korean erottaa toki muista pienistä ja köyhistä valtioista ydinaseohjelma.


Siitäkin huolimatta Pohjois-Korean aiemmat johtajat, Jong-unin isä Kim Jong-il ja isoisä Kim Il-Sung olisivat hapuilleet pöytälaatikostaan nitroja tai soju-pulloa, jos heille olisi kerrottu, että eräänä päivänä Korean demokraattisen kansantasavallan Suuri Johtaja käy kahdenkeskisiä keskusteluja Yhdysvaltain presidentin kanssa samassa huoneessa.

– Kim Jong-unin isä ei olisi pystynyt tällaiseen esiintymiseen, jossa hän olisi esiintynyt yhdenvertaisena Yhdysvaltain presidentin kanssa, sanoo Leppänen.

– Johtuuko se sitten perintötekijöistä vai sattumasta, mutta Jong-unilla on samanlaista rentoa karismaa kuin isoisällään oli. Hän on isäänsä avoimempi, itsevarmempi ja välittömämpi.

Vaikka huipputapaamisessa maalailtiin kuvaa paremmasta arjesta pohjoiskorealaisille, Leppänen sanoo, ettei maan järjestelmä ole sen seurauksena kokemassa mitään merkittäviä muutoksia.

Päinvastoin Jong-un sai hyväksynnän nykyiselle hallinnolleen maailman vaikutusvaltaisimmalta johtajalta.

– Ei siellä huipputapaamisessa mistään ihmisoikeuksista puhuttu.

– Jong-unin poliittinen ja taloudellinen komento on kova. Maa on liukumassa autoritääriseen, diktatuuriseen markkinatalouteen, jossa kansalaiset yhä vähemmän voivat odottaa saavansa valtiolta mitään.


Lähteet: BBC, Sky News, Washington Post, New York Times, Rodong Sinmun

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt