Vuosi tragediasta: Grenfell Towerin palossa kuoli 72 – osa pelastuneista ei ole vieläkään päässyt uuteen kotiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vuosi tragediasta: Grenfell Towerin palossa kuoli 72 – osa pelastuneista ei ole vieläkään päässyt uuteen kotiin

Lontoolaisen Grenfell Tower -tornitalon tuhoisasta tulipalosta on kulunut tasan vuosi. 72 ihmistä sai surmansa ja useita ihmisiä on edelleen kateissa.

Tragedian jälkeen 24 kerroksinen rakennus peitettiin valkoisella muovilla.­

14.6.2018 15:27

Lontoolaisen tornitalon tulipalon jälkeen kesäkuussa 2017 Ison-Britannian pääministeri Theresa May lupasi pelastuneille väliaikaisen majoituksen kolmen viikon kuluessa ja pysyvän kodin vuoden kuluessa.

Monelle kotia ei ole lupauksista huolimatta löytynyt. Tasan vuoden päästä tragediasta 83 perhettä on saanut pysyvän kodin, kertoo BBC.

Yksi heistä on Alemishet Demissie ,joka asui yksin Grenfell- tornitalon 12. kerroksessa.

– Tällä saatan tuntea oloni yksinäiseksi, mutta se on elämää. Täytyy jatkaa elämää. Ei ole muuta vaihtoehtoa, hän sanoo.

Ennen muuttoa pysyvään asuntoon hän on asunut hotelleissa ja tilapäisissä asunnoissa.

Tulipalo levisi parissa tunnissa Grenfell Tower- tornitalon ylimpiin kerroksiin.­

Kensingtonin ja Chelsean valtuusto sai viime vuoden heinäkuussa hakemukset 138:lta kotinsa menettäneeltä kotitaloudelta. Yhdeksän sijoitettiin hätämajoitukseen, muut joutuivat turvautumaan hotelliasumiseen.

Tällä hetkellä 138 kotitaloutta on muuttunut 203:ksi, sillä kaupungin vuokra-asunnossa asui monia perheitä, joihin kuului useita sukupolvia, kuten isovanhempia ja aikuisia lapsia. Tulipalon jälkeen viranomaiset tarjosivat heille mahdollisuuden muuttaa omaan kotiin.

Tornitalon 10. kerroksessa asunut Antonio Roncolato kertoo asuneensa vuoden aikana kahdessa hotellissa ja yhdessä tilapäismajoituksessa. Hänen kanssaan tornitalossa asunut Roncolaton 27-vuotias poika on saanut erillisen majapaikan.

Viime vuoden aikana Roncolato hylkäsi kuusi tarjousta pysyvästä asunnosta. Hänellä on oikeus kahden makuuhuoneen asuntoon, jossa on keittiö ja kylpyhuone. Roncolato kertoo, että on kiinnostunut muutamasta valtuuston tarjoamasta asunnosta, mutta ne eivät ole täysin vastanneet hänen toiveitaan.

Roncolato ei ole huolissaan siitä, että toistuvat kieltäytymiset voisivat vaikuttaa yleisen mielipiteen ja sympatioiden kääntymiseen selviytyneitä vastaan.

– Kiinteistöön muuttaminen loppuelämäksi ei ole auton tai moottoripyörän ostamista, jonka ajattelee pitävänsä kolme tai neljä vuotta ja sitten korvaa toisella.

Koskettaa satoja ihmisiä

Kuluneen vuoden aikana valtuusto teki 971 tarjousta jonkinlaisesta majoituksesta 203 perheelle. 198 otti tarjouksen vastaan.

Näistä perheistä 135 on muuttanut pois tilapäismajoituksesta pysyviin tai väliaikaisiin koteihin. Tilapäismajoituksessa asuu edelleen 68 kotitaloutta.

Lisäksi Grenfell-talon ympäristössä 90 kotitalouden asukkaat odottavat tilapäismajoituksessa, että pääsevät muuttamaan takaisin koteihinsa.

Tragedian jälkeen julkaistussa raportissa kerrotaan, että tornitalon pintamateriaali ei ollut todennäköisesti tulenkestävä.­

Lontoon Grenfell Towerin- tornitalon tulipalo sai alkunsa viallisesta pakastimesta kesäkuussa 2017. Talon ulkokuoren materiaalin uskotaan vaikuttaneen siihen, että tulipalo levisi ylimpiin kerroksiin alle kahdessa tunnissa. Lisäksi taloyhtiön paloturvallisuudessa on syytetty olleen puutteita.

Ihmiset toivat kukkia ja kynttilöitä Grenfell- tornitalon edustalle tragediaa seuranneena päivänä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?