Ulkomaat

Kuuluisa jääkautinen kivi­muodostelma tuhoutui Britanniassa – jättivätkö vandaalit puumerkkinsä tekopaikalle?

Julkaistu:

Jyrkänteeltä alas työnnetyn järkäleen entisen sijaintipaikan läheltä löytyi myös kallioon raapustettuja nimiä.
Brimham Rocks on Britannian Pohjois-Yorkshiressa sijaitseva alue, joka tunnetaan jääkauden aikaisista kivimuodostelmistaan. Yksi kallioiden päällä tuhansia vuosia painovoimaa uhmaten keikkuneista kivenjärkäleistä on nyt mennyttä, sillä se joutui Telegraphin ja muiden brittilehtien mukaan viime perjantaina vandaalien kohteeksi.

Lehden mukaan poliisi etsii viittä nuorta, jotka oli nähty työntämässä kiveä. Se makaa nyt kallion juurella säpäleinä pudottuaan alas noin kymmenen metrin matkan.
Aluetta hallinnoiva National Trust -järjestö tuomitsi teon ”järjettömänä tuhoamisena”.

– Se on voinut olla hauskaa joidenkin ihmisten mielestä. Itse asiassa se oli ainoastaan turhaa ja tarpeetonta, järjestön tiedottaja sanoi.


Poliisin mukaan vahinko on peruuttamaton.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tapahtunut ei ole ainoastaan aiheuttanut vahinkoa kivelle ja kallionkielekkeelle, sillä siitä vastuussa olevat ovat asettaneet vaaraan myös itsensä ja mahdollisesti muut alueella vierailevat, poliisista kerrottiin.

Läheltä kiven entistä sijaintia löytyi myös muita vandalismin jälkiä, kuten kallioon raapustettuja nimiä.

Someraivo nousi

Kiven tuhoaminen on nostattanut raivoa sosiaalisessa mediassa.

– Ei vain löydy sanoja, joilla näitä järjettömiä idiootteja voisi kuvailla, kirjoitti esimerkiksi Ben Fedders -niminen Twitterin käyttäjä.

– On äärimmäisen häpeällistä, että täydelliset ali-ihmiset ovat tuhonneet Brimham Rocksin. Usko ihmiskuntaan hupenee, twiittasi puolestaan Daniel McNulty.


– Tylsyys ei ole tekosyy ääliömäisille teoille. Syynä on tapa, jolla heidät on kasvatettu ja koulutettu. Brimham Rocks selvisi dinosauruksista ja lukemattomista ihmissukupolvista, mutta ei kestänyt Kyleä, Aliyahia, Sionaa, Leetä ja Cheziä vuonna 2018. Vanhempien täytyy olla ylpeitä, Twitter-käyttäjä Julian Dimitrov kirjoitti viitaten kallioon raapustettuihin nimiin.

 

Brimham Rocks selvisi dinosauruksista ja lukemattomista ihmissukupolvista, mutta ei kestänyt Kyleä, Aliyahia, Sionaa, Leetä ja Cheziä vuonna 2018.

Brimham Rocksin kivimuodostelmat alkoivat syntyä brittilehtien mukaan 320 miljoonaa vuotta sitten. Erikoiset muotonsa ne saivat edellisen jääkauden aikaan, kun veden, jään ja tuulen aiheuttama eroosio teki niihin jälkiään.

Alue on suosittu retkikohde, joka houkuttelee tuhansia vierailijoita vuosittain. Monet ovat nähneet kivimuodostelmissa eri eläimiä muistuttavia hahmoja, minkä vuoksi niitä on nimetty muun muassa niiden mukaan.

Brimham Rocks on esiintynyt myös muutamissa televisio-ohjelmissa. Vuonna 1987 aluetta käytettiin yhtenä kuvauspaikkana Bee Gees -yhtyeen You Win Again -kappaleen musiikkivideolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt