Ulkomaat

Yhdysvaltain ulkoministeri toivoo, että Pohjois-Korea riisutaan aseista 2,5 vuodessa – tuohtui sitten kysymyksestä

Julkaistu:

Yhdysvallat aikoo Pompeon mukaan vaatia tuloksia ennen kuin pakotteita höllennetään.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on tarkentanut vaatimuksiaan Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta, josta sovittiin presidentti Donald Trumpin ja Kim Jong-unin kesken tiistaina. Pompeo on Yhdysvaltain pääneuvottelija Pohjois-Korean kanssa tulevat vuodet.

Etelä-Koreassa vierailulla ollut Pompeo totesi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat ei aio höllentää Pohjois-Korean vastaisia pakotteita ennen kuin maa on osoittanut olevansa tosissaan.

– Täydellinen ydinaseriisunta, ja vasta sitten helpotusta pakotteisiin, Pompeo selitti Trumpin hallinnon linjaa asiassa.


Pohjois-Korean valtionmedia raportoi keskiviikkona Trumpin ja Kimin sopineen ”askel askeleelta toteutettavasta samanaikaisesta toiminnasta”. Trump kertoi huippukokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessaan Yhdysvaltain ensimmäisestä askeleesta, joka on Pohjois-Korean ”provosoiviksi” kokemien sotaharjoitusten lopettaminen Etelä-Korean kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Pompeo sanoi uskovansa Pohjois-Korean vilpittömyyteen aseriisunnassa, ja uskoi Kim Jong-unin ymmärtävän, että se pitää saada käyntiin nopeasti. Pompeo kuitenkin korosti kyseessä olevan ”prosessi, joka ei ole helppo”.

Etelä-Koreassa on esiintynyt hämmennystä lupauksesta lopettaa sotaharjoitukset, mutta presidentti Moon Jae-in näytti jakavan Pompeon ja Trumpin optimismin.

– Huippukokouksen tuloksista on monia analyyseja, mutta mielestäni tärkeintä on se, että maailma... kykeni väistämään sodan, ydinaseiden ja ohjusten uhan, Moon sanoi.

Aseriisunta Trumpin 1. kaudella

Ennen Etelä-Koreassa pidettyä tiedotustilaisuutta Pompeo linjasi pienelle toimittajaryhmälle kaavailemaansa aseriisunnan aikataulua. Pompeolta kysyttiin, pyrkiikö Yhdysvallat riisumaan Pohjois-Korean merkittävältä osin aseista vielä Trumpin ensimmäisen presidenttikauden aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kyllä, todellakin. Aivan varmasti... Käytitte termiä merkittävä aseriisunta, jotain sellaista? Toivomme, että voimme saavuttaa sen kahdessa ja puolessa vuodessa.

Yhdysvaltain seuraavat presidentinvaalit ovat vajaan kahden ja puolen vuoden päästä marraskuussa 2020.


Ydinaseriisunnan asiantuntijat ovat painottaneet, että täydellinen ydinaseriisunta kestää arviolta 15 vuotta. Myös Trump itse sanoi kokouksen jälkeen tiedotustilaisuudessaan ymmärtävänsä, että ydinaseriisunta kestää vuosikausia, mutta hän painotti, että kun prosessi on potkaistu kunnolla käyntiin, sitä on vaikea enää keskeyttää.

Trumpin ja Kimin Singaporessa allekirjoittamaa sopimusta on Yhdysvalloissa arvosteltu liian ylimalkaiseksi ja jopa sanamuodoiltaan köykäisemmäksi kuin Pohjois-Korean kanssa aiemmin tehtyjä sopimuksia. Julkilausumasta muun muassa puuttuvat kokonaan sanat ”peruuttamaton ja varmennettu” ydinaseriisunta.


Kun Pompeolta kysyttiin, miksi sanat oli jätetty pois, hän perusteli, että sopimuksessa oleva sana ”täydellinen” pitää jo sisällään myös peruuttamattoman ja varmennetun. Häneltä pyydettiin seuraavaksi tarkennusta siihen, ovatko hän ja Trump keskustelleet siitä, miten Yhdysvallat aikoo varmentaa, että Pohjois-Korea todella ryhtyy ydinaseriisuntaan.

– Minusta tuo kysymys on loukkaava ja naurettava, ja suoraan sanoen järjetön, Pompeo tuohtui ja totesi perään, että asiasta tivaaminen ei auta maailmaa yhtään.

Tiedotustilaisuudessaan Pompeo kuitenkin painotti, että Yhdysvallat on sitoutunut ”täydelliseen, varmennettavissa olevaan ja peruuttamattomaan” ydinaseriisuntaan.

Presidentti Trump on ottanut kaiken poliittisen hyödyn irti historiallisesta huippukokouksesta ja korostanut, kuinka maailma on nyt turvallisempi paikka kuin ennen hänen presidenttikauttaan.

– Ennen virkaan astumistani ihmiset olettivat, että joudumme sotaan Pohjois-Korean kanssa. Presidentti Obama sanoi, että Pohjois-Korea ja suurin ja vaarallisin ongelmamme. Ei enää – nukkukaa hyvin tänä yönä. Trump twiittasi keskiviikkona.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt