Ulkomaat

Venäjä käynnisti 30 000 sotilaan harjoitukset lähellä MM-kisakaupunkeja – harjoittelevat joukkotuhoaseiden torjuntaa

Julkaistu:

Moskovan, Pietarin, Nizhni Novgorodin ja Kaliningradin jalkapallokisakaupunkien tuntumassa harjoitellaan Venäjän ilmoituksen mukaan joukkotuhoaseiden torjuntaa.
Venäjä käynnisti keskiviikkona läntisessä sotilaspiirissään ja Itämeren laivastossaan massiiviset joukkotuhoaseiden torjuntaharjoitukset, Venäjän media kertoo siteeraten sotilaspiirin virallista tiedotetta.

Uutistoimisto Tassin mukaan yli 30 000 sotilasta osallistuu harjoituksiin. Mukana on sotilaita, jotka ovat erikoistuneet puhdistamaan ympäristöä oletetun ydinasehyökkäyksen tai kemiallisen tai biologisen aseen käytön jäljiltä.

Sotilaiden kerrotaan harjoitelleen jo oletetusti käytetyn joukkotuhoaseen tunnistamista, sen vaikutuksen neutralisointia ja ympäristön sekä teknisten laitteiden puhdistamista.

Venäjän puolustusministeriön mukaan sotilaslentokentille on tuotu myös joukkotuhoaseiden torjuntaan tarvittavaa erikoiskalustoa. Lisäksi kerrotaan, että harjoituksessa on mukana ”Iskander-M-ohjusten sekä S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmien kuljetusalustoja”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Venäjä ei ole kertonut syytä, miksi se käynnisti harjoituksen juuri MM-jalkapallokisojen aattona. Kaiken lisäksi harjoitusten alueelle osuu monta MM-kisakaupunkia, kuten Pietarin, Moskova, Nizhni Novgorod ja Kaliningrad.


MM-kisojen avajaiset pidetään tänään torstaina. On mahdollista, että joukkotuhoaseharjoitukset on ajateltu osaksi kisojen turvatoimia. Kääntöpuolena on se, että sotilasharjoitusten pitäminen yhtä aikaa jalkapallokisojen aikana on omiaan muistuttamaan maailmaa siitä, kuinka aggressiivisesti Venäjä on käyttäytynyt viime vuosina esimerkiksi Krimin kaappauksen ja Itä-Ukrainan sodan osalta.

Virallisen ilmoituksen mukaan harjoitus tapahtuu läntisen sotilaspiirin seuraavissa kohteissa: Moskova ja Pietari sekä Moskovan, Leningradin, Kaliningradin, Voronezhin, Kurskin, Smolenskin, Ivanovskin, Pskovin ja Nizhni Novgorodin alueet.

Jo aiemmin julkisuuteen tuli tieto, että Venäjä on käynnistänyt yllätysharjoitukset Barentsinmerellä. Lue lisää näistä harjoituksista tästä jutusta.