Ulkomaat

Albert Einsteinin rasistiset päiväkirjat järkyttävät – pelkäsi ”robottimaisten” kiinalaisten syrjäyttävän muut kansat

Julkaistu:

Humaaneista mielipiteistään tunnettu fyysikko Albert Einstein kirjoitti matkapäiväkirjoihinsa rasistisia luonnehdintoja ihmisistä.
Hiljattain kirjana julkaistut merkinnät ovat yllättäneet ja järkyttäneet monia, jotka muistavat Einsteinin rasismin vastustajana ja yhdenvertaisuuden puolustajana.

Brittilehti The Guardianin mukaan Einstein piti päiväkirjaa matkaltaan Kaukoitään ja Lähi-idän maihin lokakuun 1922 ja maaliskuun 1923 välisenä aikana. Einsteinin matka vei hänet Espanjan kautta muun muassa Egyptiin, Sri Lankaan, Kiinaan ja Japaniin.

BBC:n mukaan Egyptin Port Saidin satamaan saapuva Einstein kuvailee, kuinka ”kaikenväriset levanttilaiset” nousivat laivaan myymään matkustajille tavaroitaan ”kuin helvetistä nousseina”. Ceylonin eli nykyisen Sri Lankan pääkaupungin Colombon asukkaiden hän kertoo ”elävän maassa kauheassa liassa ja löyhkässä, tehden vähän ja tarvitsevan vähän”.

Kaikkein ruminta kieltä Einstein käyttää kiinalaisista, joita hän kuvaa ”enemmän roboteiksi kuin ihmisiksi” ja ”hengettömiksi ja hidasjärkisiksi”. Einstein myös kirjoittaa olevan sääli, jos kiinalaiset syrjäyttävät maailman muut ihmisrodut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1933 natsien hirmuhallintoa Euroopasta Yhdysvaltoihin paennut Einstein puolusti sodan jälkeisenä vuosina kansalaisoikeuksia. Vuonna 1946 pitämässään puheessa hän kutsui rasismia ”valkoisten ihmisten sairaudeksi”.