Ulkomaat

BBC: Kuulostavatko vanhojen radio-ohjelmien naisäänet oudon kimeiltä? Yksi syy on tasa-arvossa

Julkaistu: , Päivitetty:

Yksi tunnettu esimerkki naisesta, joka opetteli puhumaan matalalla äänellä, on Ison-Britannian entinen päministeri Margaret Tatcher.
1940–1950-lukujen radio-ohjelmat saattavat kuulostaa nykykuuntelijan korvassa oudoilta, sillä ihmisten puhe kuulostaa aivan erilaiselta kuin nykyään, BBC kirjoittaa.

Erityisesti naiset puhuvat nykyään matalammalla äänellä kuin äitinsä ja isoäitinsä.

Kieli ei ole tasaista ja muuttumatonta, vaan mukautuu aikaansa. Naisten äänten mataloituminen on esimerkki muuttuneesta voimadynamiikasta miesten ja naisten välillä.


Tutkija Cecilia Pemberton Etelä-Australian yliopistosta vertaili vuosina 1945 ja 1990 äänitettyä 18–25-vuotiaiden naisten puhetta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijaryhmä havaitsi, että naisten äänenkorkeus on pudonnut keskimäärin 229 hertsistä 206 hertsiin. Äänenkorkeudessa on kuultuna huomattava ero.

Tutkittavien ääninäytteiden puhujat olivat tupakoimattomia yliopisto-opiskelijoita. Tutkijat ottivat myös huomioon, että osa vuoden 1990 ääninäytteiden antajista käytti ehkäisypillereitä, mikä on saattanut vaikuttaa hormonitoimintaan ja muuttaa ääntä. Kaikkien muuttujien huomioimisen jälkeenkin äänenkorkeuksissa oli havaittavissa eroja.

Tutkijat arviovat, että naisten kasvanut rooli yhteiskunnassa on saanut naiset omaksumaan syvemmän äänen osoittaakseen arvovaltaa työpaikoilla.

Pembertonin hypoteesin mukaan kehittyvä sukupuolten välinen tasa-arvo selittää pitkän aikavälin muutokset australialaisnaisten äänenkorkeudessa. Samankaltaisia tuloksia on saatu myös Sveitsistä, Yhdysvalloista ja Kanadasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tietoisesti tai tiedostamatta naiset vaikuttavat sopeuttavan ääntään mahdollisuuksiin, joita heille on nykyaikana tarjolla.

Äänenkorkeuksien eroja on mahdollista tutkia paitsi yksilö- myös valtiotasolla. Esimerkiksi alankomaalaisnaisten äänet ovat matalampia kuin japanilaisten, millä näkyy olevan yhteys esimerkiksi Japanissa vallitsevaan sukupuolten väliseen palkkaeroon.


BBC:n brittilukijoille tuttu esimerkki ovat on maan entinen pääministeri Margaret Tatcher, joka opetteli ammattilaisen avulla puhumaan matalammalla äänellä. Hänen äänenkorkeutensa putosi jopa 60 hertsiä.

Yhdessä BBC:n esittelemässä tutkimuksessa Illinoisin yliopiston tutkija Joey Cheng pyysi koehenkilöitä ratkaisemaan tilanteen, jossa astronautin täytyisi katastrofin jälkeen selviytyä Kuussa.

Koetilanteessa otetut äänitteet paljastivat, että suurin osa henkilöistä pudotti äänenkorkeuttaan koetilanteen ensimmäisten minuuttien aikana. Äänen mataloittaminen ennakoi tulevaa valta-asemaa tehtävässä.

– Ryhmän tulevia hierarkiaa oli mahdollista ennustaa alkuhetkien perusteella, Cheng on kuvaillut.

Cheng kuitenkin huomauttaa BBC:n artikkelissa, että naisille ei ole pelkkää hyötyä matalasta äänestä. Matalaääniset naiset koetaan vähemmän miellyttäviksi ja seksuaalisesti vähemmän houkutteleviksi.

Juttua korjattu 14.6. klo 7.57: Korjattu megahertsit hertseiksi.