Ulkomaat

Kumpi voitti? Asiantuntija arvioi Trumpin ja Kimin tapaamisen: Kaksi asiaa, joissa maiden näkemykset poikkeavat

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un allekirjoittivat neljän kohdan julistuksen. Asiantuntija analysoi, kumpi johtajista hyötyi tapaamisesta enemmän.
– Kukaan ei voittanut, vastaa Yhdysvaltain ja Itä-Aasian suhteisiin erikoistunut Henna-Riikka Pennanen.

Hän toimii tutkijatohtorina Yhdysvaltain tutkimukseen erikoistuneessa John Morton keskuksessa. Allekirjoitettu julistus on niin epämääräinen, ettei sen perusteella voi päätellä, kumpi pääsi niskan päälle.

– Yhdysvallat antoi turvatakuut, Pohjois-Korea suostui ydinaseista riisumiseen. Käytännössä ei selvitetty, mitä nämä kaksi asiaa tarkoittavat, koska mailla on toisistaan poikkeavat näkemykset näistä.

Trumpin ja Kimin allekirjoittama julistus on sanasta sanaan tässä:

1. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuvat luomaan uudet suhteet, jotka perustuvat näiden valtioiden kansojen haluun rakentaa rauhaa ja vaurautta.

2. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta yhdistävät voimansa rakentaakseen kestävän ja vakaan rauhanjärjestelmän Korean niemimaalle.

3. Vahvistaen 27. huhtikuuta 2018 allekirjoitetun Panmunjomin julistuksen, Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuu ponnistelemaan kohti Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa.

4. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuvat kokoamaan sotavankien ja taistelussa kadonneiden jäännökset ja palauttamaan niistä välittömästi kotimaahan kaikki jo tunnistetut.


Epämääräisesti kirjattu julistus jättää pelivaraa molemmille jatkoneuvotteluihin. Kirjaus varmisti myös sen, että molemmat johtajat suostuivat julistuksen allekirjoittamaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kuka voitti, tullaan näkemään siinä vaiheessa, miten julistusta pannaan täytäntöön. Vai pannaanko sitä mitenkään.

Pennanen uskoo, että molempien johtajien osakkeet nousivat kokouksen jälkeen niin omien parissa kuin kansainvälisesti.

Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille Singaporen kokous ja Trumpin tapaaminen oli henkilökohtainen voitto.

– Tapaamalla Kimin presidentti Trump tunnusti, että Kim on Pohjois-Korean legitiimi johtaja.

Pohjois-Korea nousi muiden maailman maiden rinnalle. Singaporessa syntyi kuva, että Pohjois-Korea ja Yhdysvallat ovat samalla viivalla tekemässä mahtavaa tulevaisuutta.

– Eikä voida kiistää, että tällä voidaan saada todella iso sulka Trumpin ulkopoliittiseen hattuun.

Trumpin pisteet nousivat ainakin omien kannattajien keskuudessa. He luultavasti ajattelevat, että Trump on saanut ruotuun pahanilkisen häirikön.

– Trump esiintyi Singaporessa rauhan, tulevaisuuden, vaurauden ja kaiken mahtavan tuojana.


Lehdistötilaisuuden alussa nähtiin mahtipontinen video. Trump näyttäytyi suurena rauhan miehenä. Syntyi kuva, että Trump ja Kim päättävät tässä ainutlaatuisessa hetkessä maailman tulevaisuudesta.

Pennanen on pannut merkille, miten Trumpin sanavalinnat ovat muuttuneet vuoden aikana. Vuosi sitten Trump käytti Pohjois-Korean johtajasta nimitystä ”pieni rakettimies”. Nyt hän puhuu lahjakkaasta nuorukaisesta.

– Singaporen lehdistötilaisuudessa Trump kuvaili, että Kim on nuoresta iästään huolimatta saanut johdettua hyvin maataan.

Pohjois-Korean Kim Jong-unille tapaamisessa ovat omat riskinsä. Pohjois-Korea on perustellut hallintoaan Yhdysvaltain uhalla.

– Nyt jos uhkakuvasta luovutaan, Kimin täytyy olla aika varma siitä, että hänellä on todella hyvin valta maassa, jotta hän uskaltaa näin tehdä.

Pennanen arvelee, että jos Pohjois-Korean taloudellinen tilanne jatkuu huonona, se luultavasti jossain vaiheessa vaikuttaa hallintoon.

– Jos Kim voi saada jotain taloudellista hyötyä tästä tapaamisesta, se tekee hyvää hänen hallintonsa legitimiteetille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt