Pelättiin joutuneen siepatuksi, epäiltiin sabotaasista – 35 vuotta sitten kadonnut ilmavoimien upseeri löytyi elossa Kaliforniasta

Viranomaisten mukaan väärällä henkilöllisyydellä elänyt William Hughes jäi kiinni passipetosta koskevan tutkinnan yhteydessä.

Kuvassa William Hughes kuvattuna ennen katoamistaan.

Yhdysvaltain ilmavoimien erikoistutkintayksikkö AFOSI on kertonut löytäneensä 35 vuotta kateissa olleen upseerin William Hughesin Kaliforniasta. Yksikön mukaan mies ei vastustellut, kun hänet otettiin viikko sitten kiinni asunnoltaan.

– Kesäkuun viidentenä päivänä passipetosta koskevan tutkinnan yhteydessä Yhdysvaltain ulkoministeriön diplomaattisen turvallisuuden palvelu haastatteli henkilöä, joka kertoi olevansa Barry O’Beirne. Kun henkilöltä tiedusteltiin hänen identiteettiään koskevista epäjohdonmukaisuuksista, henkilö myönsi, että hänen todellinen nimensä on William Howard Hughes Jr ja että hän oli karannut Yhdysvaltain ilmavoimista vuonna 1983, yksikkö kertoi tiedotteessaan.

Kuvassa William Hughes kuvattuna ennen katoamistaan.

Tiedotteen mukaan Hughes väitti viranomaisille olleensa masentunut vuonna 1983, minkä vuoksi hän jätti ilmavoimat, loi itselleen väärän identiteetin ja muutti Kaliforniaan, jossa hän on koko ajan asunut.

Hughes katosi palattuaan väliaikaiselta komennukselta Länsi-Euroopasta. Mies nähtiin viimeisen kerran New Mexicon osavaltiossa sijaitsevassa Albuquerquessa, missä hän nosti pankkitililtään 28 500 dollaria.

Korkea turvaluokitus

Katoamisensa aikoihin Hughesilla oli korkea turvaluokitus, jonka myötä hänellä oli pääsy Yhdysvaltojen ja Naton salaisiksi luokiteltuihin tietoihin. Hänen tehtäviinsä kuului muun muassa Naton käskynjakoon, kontrollointiin ja viestinnän valvontaan liittyvien, salaisiksi luokiteltujen suunnitelmien ja analyysien tekeminen.

Euroopan komennuksella hänet oli sijoitettu Hollantiin, missä hän työskenteli Naton upseerien kanssa erilaisten operaatioiden parissa.

Hughesin ystävät, tuttavat ja työtoverit eivät osanneet antaa tietoja Hughesin sijainnista tämän katoamisen jälkeen. Miestä ei löydetty myöskään kotimaisista tai ulkomaisista poliisin tietokannoista.

Joulukuussa 1983 ilmavoimat julisti miehen virallisesti sotilaskarkuriksi.

Hughesin kerrottiin odottavan oikeuskäsittelynsä alkua Kaliforniassa sijaitsevassa Travisin tukikohdassa. CNN:n mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, minkälaisia syytteitä mies tulee saamaan.

Kalifornian Daly Cityssa asuneen Hughesin naapurit kertoivat tunteneensa miehen nimellä ”Tim”. Uutisesta yllättyneiden naapurien mukaan hän asui naisen kanssa, jota he pitivät hänen vaimonaan.

Hughesia kuvailtiin ”ystävälliseksi kaveriksi”, joka rakastaa San Francisco Giants -baseball-joukkuetta.

Yhdistettiin 80-luvulla rakettilaukaisujen epäonnistumisiin

Useita Ranskan ja Yhdysvaltojen tekemiä rakettien laukaisuja epäonnistui ja päättyi räjähdyksiin vuosina 1985 ja 1986. Yksi näistä epäonnistuneista laukaisusta oli maailmalla laajasti uutisoitu Challenger-avaruussukkulan tapaus.

Heinäkuussa 1986 Los Angeles Times raportoi tiedusteluviranomaisten uskovan, että raketteja oli sabotoitu, ja että sabotaasit oli tehty Hughesin avustuksella.

– Tiedusteluviranomaiset näkevät selvän linkin Hughesin ja amerikkalaisten sekä ranskalaisten laukaisujen sabotaasin välillä, lehti kirjoitti tuolloin ja antoi ymmärtää, että Hughes olisi mitä ilmeisemmin loikannut Neuvostoliittoon.

Albuquerque Journal -lehdelle vuonna 1984 puhunut Pentagonin työntekijä kertoi, että Hughesilla ei korkeasta turvaluokituksestaan huolimatta ollut tietoja, jotka ”vaarantaisivat kansallisen turvallisuuden”.

AFOSI:n tiedottaja Linda Card kertoi sunnuntaina Albuquerque Journalille, että moniin kysymyksiin saadaan vastaus tutkinnan edetessä. Cardin mukaan Hughesia ei kuitenkaan epäillä salaisten tietojen vuotamisesta, eikä hänen tiedetä olleen yhteyksissä Neuvostoliittoon.

– Meillä ei ole tarinaa, ennen kuin meillä on koko tarina, Card totesi.

Hughesin perhe uskoi alun perin, että mies oli siepattu. Cardin mukaan perheelle on kerrottu Hughesin löytymisestä. Tosin vielä ei tiedetä, olivatko perheenjäsenet yhteydessä mieheen tämän kateissa olon aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?