Ulkomaat

Tällainen on Kim Jong-unin kynän vaihtanut pikkusisko – asiantuntijat: Pohjois-Korean vaikutusvaltaisin nainen, maan toinen hallitsija

Julkaistu:

Pohjois-Korean diktaattorin pikkusiskosta Kim Yo-jongista tiedetään julkisuudessa vain vähän, mutta hänen vaikutusvalta johtajaan voi olla merkittävämpi kun tiedetään.
Pohjois-Korean diktaattorin tiedetään olevan tarkka turvallisuudestaan, jopa vainoharhainen. Kim Jong-unin lähipiiriin kuuluu vain kourallinen ihmisiä. Yksi heistä on Pohjois-Korean vaikutusvaltaisin nainen, johtajan pikkusisko Kim Yo-jong, joka toimii johtajan silminä ja korvina.
  • Yllä olevassa videokoosteessa Kim Yo-jong näkyy usein vilahtelevan Pohjois-Korean johtajan taustalla.
Tänä vuonna hänet on nähty huippuneuvotteluissa usein.

Julkisuudessa hänestä tiedetään hyvin vähän, mutta diktaattorin pikkusiskon vaikutusvalta Pohjois-Korean johtajaan voi olla merkittävämpi kun luullaan.

Asiantuntijoiden mukaan tiedetään, että hän kuuluu veljensä Kim Jong-unin 20 läheisempään virkamiehen joukkoon. Hän oli yksi neljästä naisesta, joka oli diktaattorin seurana tiistain huippukokouksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän on luultavasti yksi Kim Jong-unin vaikutusvaltaisimmista ihmisistä siksi, että on hyvin vähän ihmisiä, joihin diktaattori luottaa, kertoo Pohjois-Korean komitean perustaja Balbina Hwang CNN:lle.

Pohjois-Korean johtajan pikkusisko on nuorin ja ainoa seitsemästä sisaruksesta, jolla on johtajan kanssa sama äiti. Pohjois- Korean johtavan asiantuntijan mukaan verisukulaisuus on vaikuttanut hänen asemaansa.

Pohjois-Korean tarkkailijat ovat kertoneet Kim Yo-jongin olevan maan toinen hallitsija. Etelä-Korean Soulissa majapaikkaa pitävä Pohjois-Korean loikkariryhmä kertoi vuonna 2014, että hän otti viipymättä maan johdon haltuunsa, kun hänen veljensä ilmoitettiin sairastuneen.


Diktaattorin portinvartija

Kim Yo-jongilla on merkittävä rooli Pohjois-Korean diktaattorin turvallisuuspalveluissa. Kaikki tapaamiset Kim Jong-unin kanssa sovitaan vain hänen kautta. Hän hallitsee johtajan aikataulua, turvallisuustietoja ja reittejä.

Hän oli mukana myös Singaporessa, kun Kim Jong-un ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat. Kun Kim ja Trump allekirjoittivat neljän kohdan julistuksensa, Kim Yo-jong vaihtoi vaivihkaa veljensä kynän juuri ennen allekirjoituksia.


Veljen varjosta diplomaatiksi

Viime vuonna Kim Yo-jongin asema koheni Pohjois-Koreassa, kun Kim Jong-un ylensi siskonsa maata johtavaan politbyroon jäseneksi.

Vuodesta 2014 hän on toiminut varajohtajana työväenpuolueen propagandan ja agitaatioosasossa.

Hänet on nähty usein veljensä taustalla tämän matkoilla ja esiintymisissä tekemässä muistiinpanoja. Kim Yo-jong on pyrkinyt välttämään kameroita, mutta viime aikoina hänet on nähty usein erilaisten tapahtumien yhteydessä.

Huhtikuussa Kim Yo-jong esimerkiksi osallistui Pohjois-Korean ja Etelä-Korean historiallisiin rauhanneuvotteluihin ainoana naisena kuuden edustajan keskuudessa.

Hän toimitti henkilökohtaisesti kirjeen eteläkorean presidentti Moon Jae-inlle veljensä puolesta viestinnän jatkumisesta kansakuntien välillä.

Etelä-Korean talviolympialaisissa helmikuussa Kim Yo- jong esiintyi Pohjois-Korean virallisina kasvoina.


Kim Yo- jong on maan korkein naisdiplomaatti. Asiantuntijat ovat kuvailleet hänen diplomaattitekoja hyvin tahdikkaiksi ja tyypillisiksi Kim-klaanin jäsenille. Julkisuudessa tiedetään loppujen lopuksi hyvin vähän hänen motiiveistaan virallisten tehtävien takana.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on asettanut hänet talouspakotelistalle syytettynä vakavista ihmisoikeusrikkomuksista.

Usein hänet on ikuistettu valokuviin naisena, joka kulkee diktaattorin perässä.


Edes syntymävuodesta ei varmuutta

Kim Yo-jongista itsestään tiedetään vähän. North Korea Leadership Watch sivuston mukaan hän on syntynyt vuonna 1987.

Hänen uskotaan opiskelleen Sveitsissä veljensä tavoin. Kim Yo-jongin kerrotaan kasvaneen suojeltuna lapsena. Koulusta vuotaneiden tietojen mukaan Kim Yo-jongilla oli aina ympärillä joukko turvamiehiä tai vahtijoita, ja pienimmistäkin viluoireista hänet vietiin lääkäriin.

Sivuston mukaan Pohjois-Korean televisio olisi näyttänyt vuonna 2012 Kim Yo-jongin osaavan ratsastaa. Kim Yo-jongin on myös kerrottu olevan naimisissa puolueen vaikutusvaltaisen sihteerin pojan kanssa.