Ulkomaat

Kommentti: Trump muutti maailmaa

Julkaistu:

Trump on väläyttänyt asiaa, joka muuttaisi maailmanjärjestystä, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.
Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean huippukokous sujui ennalta käsikirjoitetun oloisesti ja yllätyksettömästi, ja kokouksen tuloksena julkaistu julkilausuma oli niin lattean ympäripyöreä, että voisi jopa kuvitella Donald Trumpin ja Kim Jong-unin sopineen kaikesta etukäteen.

Itse neuvotteluissa he menivät toki paljon pitemmälle kuin tähän mennessä on kerrottu. Lisää tietoa on varmasti luvassa lähipäivinä ja -viikkoina. Mutta silti Trumpille ja Kimille taisi jäädä aikaa jopa jutella mukavia suljettujen ovien takana.

Jos Trump vaikuttikin hieman jännittyneeltä tapaamisen aluksi, se kaikki oli poissa hänen esiintyessään kansainväliselle medialle myöhemmin. Silloin nähtiin ääri-itsevarma, vitsaileva tähtipresidentti, joka otti kaiken irti hetkestä.

Trumpin käytökselle oli perusteensa, sillä kokous on joka tapauksessa jo nyt muuttanut maailmaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lyhyellä tähtäimellä kyse on siitä, että aina on parempi puhua kuin sotia. Siinä mielessä kokous oli menestys. Pohjois-Korean ydinaseuhka on tauolla. Itä-Aasiassa voidaan katsella tv-kuvia kättelyistä eikä mustanpuhuvista ohjuslaukaisuista taivaanrannassa.

Kukaan muu ei olisi tätä voinut saada aikaan kuin Donald Trump ennakkoluulottomuudellaan. Siitä kunnia hänelle. Vaikka rauha Korean niemimaalla ei lopulta toteutuisikaan suunnitellulla tavalla, onpahan ainakin yritetty. Trump viittasi tähän itsekin tokaisemalla, että hän saattaa joutua puolen vuoden päästä toteamaan olleensa väärässä, mutta hän on silti valmis siihen.

Kolme sudenkuoppaa

Pitemmällä tähtäimellä on kuitenkin valitettavasti kyse siitä, että maailma on saattanut muuttua epävarmemmaksi. Trumpin ja Kimin näennäisessä sovussa on muutama vaarallinen sudenkuoppa.

Jos Kim nyt pettää, kuten Pohjois-Korea on aina tehnyt, hänelle peukkua nostanut ja sokeaa uskoa osoittanut Trump näyttäytyisi narrina, eikä sitä poista mikään tekosyy. Kuten on usein todettu, maat voisivat olla yhtäkkiä lähempänä sotaa kuin ennen tätä kaikkea.

Toiseksi, Trump on väläyttänyt asiaa, joka muuttaisi maailmanjärjestystä. Hän ilmoitti Yhdysvaltain aikovan lopettaa ”provokatiiviset” sotaharjoitukset yhdessä Etelä-Korean kanssa ja toisti kampanjalupauksensa eli haaveensa amerikkalaisjoukkojen vetämisestä Etelä-Koreasta, vaikka painottikin, että siitä ei vielä keskusteltu. On ilmeistä, että tämä on maiden julkilausumassa mainittu turvatakuu Pohjois-Korealle.

Minkä Trump jätti mainitsematta oli, että Etelä-Korean amerikkalaisjoukot ja sotaharjoitukset ovat viimeiset 65 vuotta olleet rauhan viimeinen takuu. Koko toisen maailmansodan jälkeinen maailmanjärjestys on eri puolilla maailmaa, myös Euroopassa, nojannut amerikkalaisjoukkojen läsnäoloon ja taisteluvalmiuteen. Niihin kajoaminen, olkoonkin aluksi vain Etelä-Koreassa, olisi lahja Kiinalle ja Venäjälle ja jättäisi Yhdysvaltain liittolaiset miettimään, mitä jos nämä maat tai joku muu käyttääkin tilannetta hyväkseen? Trumpin hallinnon on syytä olla tarkkana, ettei se myy aiemmin kiveen valettuja periaatteita halvalla, koska vaarat ovat ilmeiset ja vakavat.

Kolmanneksi, maailma on muuttunut ehkä peruuttamattomasti jo siksi, että Trump tapasi Kimin. Se on nimittäin samalla viesti kaikille maailman itsevaltiaille, että kun rakentaa tarpeeksi isot pyssyt, saa paikan Yhdysvaltain presidentin vierellä ja kutsun Valkoiseen taloon. On mahdollista, että jossain päin maailmaa joku jo hautoo jotain katalaa esimerkin voimaannuttamana.

Donald Trump muutti maailmaa tiistaina 12.6.2018. Nautitaan nyt rauhantilasta ja toivotaan, että enemmän hyvään kuin huonoon suuntaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. David Hasselhoff, 66, julkaisi kuvia häistään – intiimi juhla järjestettiin vain lähipiirille: 38-vuotias morsian ihastutti pitsiluomuksessa
   Viihde
  3. Hurja takaa-ajotilanne Porissa – kovakuntoinen konstaapeli juoksi pakoon pyörällä yrittäneen karkulaisen kiinni
   Kotimaa
  4. Porissa keksittiin huikea malli, jolla kouluista ylijäänyt ruoka jaetaan käyttöön – monta hyvää vaikutusta
   Ajankohtaista
  5. Hämmästyttävä arkistolöytö paljastaa uutta tietoa yleisurheilua järisyttäneestä vallankumouksesta – katso kuva
   Yleisurheilu
  6. Sisilia on paljon muutakin kuin mafian tyyssija: Valitse jännittävä Palermo, romanttinen Taormina tai ikuinen Syrakusa
   Matkat
  7. Tunti sitten
  8. Kalajoen kuolonkolari jätti voimakkaan jäljen seismogrammiin – asiantuntija IS:lle: ”Näin selkeät signaalit ovat harvinaisia”
   Kotimaa
  9. Kuvat: José Mourinhon päreet paloivat täysin Chelseaa vastaan – järjestyksenvalvojat tulivat väliin
   Valioliiga
  10. Roope Salmisen elämä mullistui kolmessa vuodessa – kaikki alkoi, kun hänen puhelimensa soi keväällä 2015: ”En ollut silloin millään tavalla tunnettu henkilö”
   Viihde
  11. HIFK kipusi Ykkösessä nousijan paikalle – Sihvola iski kotivoiton KPV:stä
   Jalkapallo
  12. Muistatko autosta heitetyt kissanpennut? Tellervo ja Tuulikki hitsautuivat yhteen ja tekevät ihan kaiken yhdessä
   Lemmikit
  13. Näytä lisää