Ulkomaat

Oluet, siiderit, lonkerot, viinitonkat... Katso jättitaulukko: Näillä hinnoilla juomat saa Suomesta, laivalta, Virosta ja Latviasta

Julkaistu:

Viron alkoholiveronkorotukset ovat vieneet suomalaisten viinarallin Latviaan. Usein reissu Latvian ja Viron rajalle yhdistetään Pärnuun lomaan, mutta sinne pystyy tekemään päiväreissunkin. Katso taulukosta hintavertailu Suomen, Viron ja Latvian hintojen välillä!
Latviassa sijaitsevan Ainazhin SuperAlkon pihassa käy vilske keskiviikkoiltapäivänä. Alkoholimyymälän parkkipaikalla on autoja pääasiassa Latviasta, Virosta ja Suomesta.

Latvian SuperAlkojen myymälät ovat samanlaisia kuin alkuperäinen kauppa Tallinnan satamassa. Myymälät myyvät kaikkea, missä on alkoholia. Asiakas saa samasta paikasta niin oluet, siiderit, lonkerot, viinit, liköörit kuin terävätkin.

Ainazhin iso myymälä sijaitsee vain vajaa kaksi kilometriä Viron rajalta etelään. Se avattiin joulukuussa 2016. Latvian toinen SuperAlko sijaitsee niin ikään Viron rajalla, Valkassa. Se on Ainazhista noin 130 kilometriä itään. Valkan SuperAlko aukesi jo lokakuussa 2016.


Markkinaraon tiedettiin aukeavan, kun Viro korotti alkoholiveroaan runsaasti kesällä 2017. Mietojen alkoholijuomien verotus nousi silloin jopa 70 prosentilla entisestä. Siksi Latviaan oli määrä astella asiakkaiksi sekä virolaisia että suomalaisia, jotka olivat ennen käyneet alkoholiostoksilla Tallinnassa.

Ja niin näyttää käyneen. Viron oli tarkoitus nostaa alkoholiveroa lisää tämän vuoden helmikuussa. Veroja korotettiin kuitenkin vain puolet suunnitellusta, kun kävi selväksi, että niin suomalaiset kuin virolaisetkin alkoivat ostaa alkoholijuomiaan yhä enemmän Latviasta.

Suomalaisten suosima

Latviaan siirtynyt viinaralli on helppo huomata myös keskiviikkona Ainazhissa. Suurin osa asiakkaista on suomalaisia.

Turkulaiset Jari ja Anne Demasör ovat olleet lomareissulla Virossa jo muutaman päivän. Suurin osa lomasta kuluu suomalaisten suosimassa ranta- ja kylpyläkaupunki Pärnussa. Pärnusta ajaa Latvian rajalle noin tunnissa.


Demasörien ostoskärryyn tarttuu useita 24 tölkin laatikkoja Heinekeniä ja Olvin Tuplapukki -olutta, siideriä sekä pari kolmen litran viinitonkkaa ja muutama viinipullo.

Jari Demasör kertoo, että syksymmällä tiedossa on pienet 50-vuotissyntymäpäivät, joissa ostettuja tuotteita saattaa kulua. Se, palaavatko Demasörit alkoholiostoksille Latviaan, on vielä kysymysmerkki.

Jari Demasör on ollut Latviassa alkoholiostoksilla ennenkin. Hän kertoo, että kävi vuosi sitten juuri Ainazhia idempänä sijaitsevassa Valkassa. Siellä ostoksia tekevät Demasörin mukaan pääasiassa virolaiset. Valka osuu harvemmin suomalaisten matkareitille.


Ainazhin myymälä onkin juuri se, jossa suomalaiset useimmin pysähtyvät. Se on Tallinnan ja Riian välisellä tieosuudella, eikä sinne aja kauaa Pärnusta.

Lue lisää: Porilainen Mäkelän pariskunta ajoi Latviaan ja säästi satasia alko-ostoksissa – tältä näyttää täysi lasti mökki-illanviettoja varten

Osa Pärnun pakettimatkaa

Sen ovat huomanneet myös matkailuyrittäjät.

SuperAlkon pihaan pamahtaa linja-autollinen pääasiassa eläkeikäisiä suomalaisia. Käy ilmi, että väki on Hämeen matkamyynnin pakettimatkalla Pärnussa maanantaista sunnuntaihin. Retkeen kuuluu osana päivä Latvian puolella.


Matkalla käydään oppaan kanssa tutustumassa Latvian ja Ainazhin kaupungin historiaan – ja poiketaan SuperAlkossa.


Linja-auton kuljettaja Veikko Elo kertoo, että retki Latviaan on kuulunut Pärnuun pakettimatkoihin jo pari vuotta.

Elo on nähnyt Latvian viinarallin kasvun omin silmin juuri matkatoimiston matkailijoita kuljettaessaan.

Hän ehti käydä monta kertaa Latviassa myös silloin, kun alkoholi oli siellä vielä nykyistäkin halvempaa. Myös Latvia nimittäin korotti alkoholiveroaan tämän vuoden maaliskuussa. Silloin puolen litran olutpullon hinta nousi noin seitsemän senttiä, viinipullon noin 13 senttiä ja viinapullon noin 53 senttiä.

Alkoholiveronostoja on tarkoitus tulla lisää, kun vero nousee porrastetusti vuoteen 2020 asti.


Voi tehdä päiväreissunkin

Toistaiseksi viinakset ovat kuitenkin Latviassa paljon halvempia kuin Virossa, Suomesta puhumattakaan. Jos tiedossa on isoja juhlia tai alkoholia kuluu muuten vain paljon, Latviaan kannattaa matkustaa.


Tässä lyhyt matematiikka: keskiviikkona diesel maksoi Tallinnan sataman lähellä olevalla huoltoasemalla noin 1,33 euroa litralta. Automme kulutti matkalla noin 4,5 litraa dieseliä sataa kilometriä kohden. Koska matkaa kertyi yhteensä 400 kilometriä, polttoaine maksoi Tallinna-Ainazhi-Tallinna –välille yhteensä 23,94 euroa.

Jos ostoslistan hintaero Viron ja Latvian välillä on siis yli tuon summan, automatka Latviaan kannattaa.

Jos taulukko ei näy alla, voit katsoa sen täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt