Neljän kohdan julistus – lue Trumpin ja Kimin allekirjoittama paperi sanasta sanaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Neljän kohdan julistus – lue Trumpin ja Kimin allekirjoittama paperi sanasta sanaan

Julkaistu: 12.6.2018 11:20

IS suomensi asiakirjan, jonka Donald Trump ja Kim Jong-un allekirjoittivat tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald J. Trumpin ja Korean demokraattisen kansantasavallan puhemiehen Kim Jong-unin yhteinen julkilausuma Singaporen huippukokouksessa.

Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump ja Korean demokraattisen kansantasavallan valtiollisten asioiden komission puhemies Kim Jong-un pitivät ensimmäisen, historiallisen huippukokouksensa Singaporessa kesäkuun 12. päivänä 2018.

Presidentti Trump ja puhemies Kim Jong-un kävivät kattavan, syvällisen ja vilpittömän vuoropuhelun aiheista, jotka liittyvät Yhdysvaltain ja Korean demokraattisen kansantasavallan uusiin suhteisiin sekä kestävän ja vakaan rauhan rakentamiseen Korean niemimaalle. Presidentti Trump sitotui antamaan turvatakuut Korean demokraattiselle kansantasavallalle ja puhemies Kim vahvisti lujan ja järkkymättömän sitoutumisensa Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan.

Osapuolten ollessa vakuuttuneita siitä, että Yhdysvaltain ja Korean demokraattisen kansantasavallan uudet suhteet edistävät rauhaa ja vakautta sekä Korean niemimaalla että koko maailmassa ja tunnustaessa, että keskinäisen luottamuksen rakentaminen voi johtaa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan, presidentti Trump ja puhemies Kim Jong-un lausuvat seuraavaa:

1. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuvat luomaan uudet suhteet, jotka perustuvat näiden valtioiden kansojen haluun rakentaa rauhaa ja vaurautta.

2. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta yhdistävät voimansa rakentaakseen kestävän ja vakaan rauhanjärjestelmän Korean niemimaalle.

3. Vahvistaen 27. huhtikuuta 2018 allekirjoitetun Panmunjomin julistuksen, Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuu ponnistelemaan kohti Korean niemimaan täydellistä ydinaseriisuntaa.

4. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuvat kokoamaan sotavankien ja taistelussa kadonneiden jäännökset ja palauttamaan niistä välittömästi kotimaahan kaikki jo tunnistetut.

Koska presidentti Trump ja puhemies Kim Jong-un ovat tunnustaneet, että Yhdysvaltain ja Korean demokraattisen kansantasavallan huippukokous – historian ensimmäinen – oli käänteentekevä tapahtuma, jolla on suuri merkitys ja jonka avulla voitettiin vuosikymmenten jännitteet ja vihollisuudet maiden välillä sekä avattiin tie uudelle tulevaisuudelle, he sitoutuvat täyttämään tämän yhteisen julkilausuman velvoitteet täydellisesti ja viipymättä. Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta sitoutuvat Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon ja Korean demokraattisen kansantasavallan vastaavan tasoisen korkean virkailijan johtamiin jatkoneuvotteluihin mahdollisimman nopealla aikataululla Yhdysvaltain ja Korean demokraattisen kansantasavallan huippukokouksen tulosten toimeenpanemiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump ja Korean demokraattisen kansantasavallan valtiollisten asioiden komission puhemies Kim Jong-un ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä kehittääkseen maiden uusia suhteita ja edistääkseen rauhaa, vaurautta ja turvallisuutta sekä Korean niemimaalla että koko maailmassa.

12. kesäkuuta 2018

Sentosan saari, Singapore

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?