Aquarius-laivalle pelastetut maahanpyrkijät kuljetetaan Espanjaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aquarius-laivalle pelastetut maahanpyrkijät kuljetetaan Espanjaan

Välimerellä suunnitellaan yhteistyötä kadonneiden siirtolaisten löytämiseksi.

12.6.2018 11:10

Välimerellä Aquarius-laivalle pelastetut ihmiset siirretään italialaisiin aluksiin ja kuljetetaan Espanjaan, kirjoittaa hyväntekeväisyysjärjestö SOS Méditerranee Twitterissä.

Aiemmin sekä Italia ja Malta kieltäytyivät vastaanottamasta Aquariusin noin 630:tä matkustajaa ja pallottelivat vastuuta välillään.

Italiassa laivan käännyttäminen oli osoitus uuden hallituksen kiristyneestä maahanmuuttopolitiikasta. Malta puolestaan katsoi, että italialaiset koordinoivat pelastusoperaatiota, minkä vuoksi Italian pitää myös ottaa siirtolaiset vastaan.

Maanantaina Espanja ilmoitti ottavansa vastaan aluksen. Myöhemmin myös Ranskaan kuuluva Korsika sanoi, että Aquariusille pelastetut maahanpyrkijät ovat tervetulleita sinne.

Noin 16 000 henkeä kadonnut Välimerellä

Osa Välimeren valtioista suunnittelee yhteistyötä, jonka tarkoituksena on etsiä alueella kadonneita siirtolaisia.

Aloitteen etsintätyöhön teki maanantaina kansainvälinen kadonneiden henkilöiden komissio ICMP. Tapaamisessa Roomassa oli mukana edustajia Italiasta, Maltalta, Kreikasta ja Kyprokselta. Välimeren alueella kadonneita siirtolaisia arvioidaan olevan noin 16 000.

Vuonna 2013 alkaneessa pakolaiskriisissä satojentuhansien ihmisten arvioidaan pyrkineen Eurooppaan pakoon sotia ja köyhyyttä.

Maailmanlaajuisesti vuoden 2014 jälkeen kadonneita siirtolaisia arvioidaan olevan noin 27 000. Osa ihmisistä on saattanut hukkua matkalla Välimeren yli. Lapsia on kadonnut sen jälkeen, kun heidän tiedetään saapuneen Eurooppaan.

– Yksittäinen maa ei pysty ratkomaan tällaista ongelmaa ihan sen laajuuden ja Välimerellä kadoksissa olevien siirtolaisten määrän takia, sanoi ICMP:n johtaja Kathryne Bomberger.

Hänen mukaansa eri maiden hallitukset käsittelivät asiaa nyt ensimmäistä kertaa yhdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?