Donald Trump ja Kim Jong-un kohtaavat ensi yönä – Käveleekö Trump suoraan Pohjois-Korean ansaan? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trump ja Kim Jong-un kohtaavat ensi yönä – Käveleekö Trump suoraan Pohjois-Korean ansaan?

Donald Trump ja Kim Jong-un ratkovat kiistojaan ensi yönä. IS listasi kokouksen hankalia lähtökohtia ja vaaranpaikkoja.

11.6.2018 4:07

Maailman odottama huippukokous näyttää todellakin toteutuvan, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-un delegaatioineen asettuivat sunnuntaina loistohotelleihinsa Singaporessa. Heidän varsinainen tapaamisensa järjestetään saarivaltion eteläosassa sijaitsevan Sentosan saaren Capella-hotellissa alkaen tiistaiaamuna kello 04 Suomen aikaa.

  • Yllä olevalla videolla Kim Jong-un poistumassa autolla hotelliltaan Singaporessa.

Kokouksen asialistan yksityiskohdista on etukäteen tihkunut tietoa julki äärimmäisen vähän, mikä on lisännyt epävarmuutta. Kokouksen onnistumisen puolesta puhuu eniten se, että kumpikin osapuoli haluaa itselleen poliittisen voiton mieluummin kuin epäonnistumisen.

IS listaa seuraavassa kokouksen lukuisia kipupisteitä.

1. Onneton historia

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat eivät ole koskaan aiemmin tavanneet, eikä mailla ole diplomaattisuhteita Korean sodan 1950–53 seurauksena.

Presidentit Bill Clinton ja George W. Bush kävivät vuosina 1994 ja 2002 korkean tason neuvotteluja Pohjois-Korean ydinohjelman purkamisesta. Kummatkin neuvottelut kariutuivat lopulta Pohjois-Korean uhitteluun ja lupausten pettämiseen.

Tilanne muuttui merkittävästi viime vuonna, kun Pohjois-Korea kiihdytti ydin- ja ohjusohjelmaansa, julistautui ydinasevallaksi, ja Trump vastasi jopa sotilasiskulla uhkailemalla. Sanasodassa Trump kutsui Kimiä ”pikku rakettimieheksi” ja Kim nimitti Trumpia ”höppänäksi”. Sitten Kimin uudenvuodenpuheesta alkanut liennytys sai äkkiarvaamattoman käänteen, kun Trump maaliskuussa hyväksyi Kimin kokouskutsun.

Trump on saanut monilta asiantuntijoilta ryöpytystä kokoukseen säntäämisestä ilman Pohjois-Korean selkeitä myönnytyksiä.

– Trump antoi Pohjois-Korealle sen 25 vuotta tavoitteleman huippukokouksen vastineeksi ei mistään, kiteytti amerikkalainen Korea-asiantuntija Robert E. Kelly kokouksen alla.

Kim Jong-un ehti jo tapaamaan Singaporen pääministerin Lee Hsien Loongin. Pohjois-Korean diktaattori totesi tapaamisessa, että ”maailma katsoo meitä”.

– Puhutaan historiallisesta kokouksesta, mutta ... on tärkeää ymmärtää, että tällainen kokous oli tarjolla jokaiselle Yhdysvaltain presidentille, mutta he eivät halunneet sitä, ja hyvistä syistä, entinen USA:n aseriisuntaneuvottelija Christopher Hill sanoi AFP:lle.

2. Ihmisoikeudet sivussa

Länsimaat ovat tuominneet Pohjois-Korean räikeät ihmisoikeusloukkaukset, mutta nyt niistä ei aiota Yhdysvaltain mukaan puhua.

Pohjois-Korean diktatuurista kärsineet ovat olleet katkeria siitä, että maa näyttää kykenevän ostamaan ydinaseella pääsyn kansakuntien joukkoon, kun Pjongjangissa on vieraillut tiuhaan tahtiin korkea-arvoisia vieraita ja Trumpkin on yltynyt ajoittain ylistämään Kimiä.

– Niin monet ovat kuolleet (Kimin) hallinnon kynsissä ja silti ihmiset sanovat, että hän on inhimillinen. He romantisoivat diktaattoria ja ihailevat hänen hallintoaan. Se on väärin, kommentoi kidutusta Pohjois-Korean vankileirillä kärsinyt loikkari Song Byeok BBC:lle.

3. Arvaamattomat persoonat

34-vuotias Kim on maailman nuorimpia valtiojohtajia. Ensi torstaina 72 täyttävä Trump kuuluu nestorisarjaan. He tulevat eri maailmoista, mutta rutiköyhän paariavaltion ja maailman ainoa supervallan johtajilla on kuitenkin myös yhteisiä piirteitä. Ne eivät välttämättä lupaa hyvää kokoukselle.

Kumpikin on äkkipikainen, kansallismielinen ja vaikeasti ennustettava. Kim Jong-unin Pohjois-Korea on tunnettu heittelehtivästä politiikasta, jossa vuoroin luvataan hyvää vastineeksi talousavusta, vuoroin uhitellaan sodalla jyrkkäsanaisesti.

Donald Trump saapui sunnuntai-iltana Singaporeen Kanadan riitaisasta G7-kokouksesta.

Trumpin nopeita mielenmuutoksia kuvastaa hyvin viikonlopun G7-maiden kokouksen jälkipyykki, kun hän yhtäkkiä hermostui Kanadan pääministerille ja vetäytyi yhteisestä julkilausumasta syösten Yhdysvaltain suhteet maan länsiliittolaisiin ainakin hetkellisesti kurimukseen.

Trumpin ja Kimin kättelyä viime vuoden loukkausten jälkeen odotetaan mielenkiinnolla. Trump on etukäteen kuvaillut luottavansa ”vaistoonsa”, kun hän sanoi ”tietävänsä jo ensi minuutin aikana” onko Kim Jong-un vakavissaan ydinaseriisunnan suhteen vai ei.

4. Mitä aseriisunta tarkoittaa?

Kokous on kyhätty kokoon niin äkkiä, että neuvotteluissa ei etukäteen liene päästy syvälle yksityiskohtiin. Mikäli kokous onnistuu, sen tuloksena on mitä todennäköisimmin jonkinlainen sopimus jatkoneuvotteluista siitä, miten Pohjois-Koreaa aletaan riisua aseista ja mitä se voi saada vastineeksi.

Pohjois-Korean ei ole tarvinnut sitoutua mihinkään, joten se voi myös perua kaiken. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on sanonut Kimin vakuuttaneen hänelle halukkuuttaan ydinaseriisuntaan, mutta osapuolilla voi olla eri näkemys, mitä se tarkoittaa.

Länsimainen käsitys sisältää yleisesti seuraavia seikkoja: ydinkärkien siirtäminen pois tai purkaminen, ydinaseiden rakentamisessa käytettyjen välineiden ja paikkojen tuhoaminen tai sulkeminen peruuttamattomasti, uraanin rikastamisen ja ydinasekelpoisen plutoniumin tuottamisen lopettaminen, ohjuskokeiden lopettaminen ja kaiken tämän valvominen siten, että ulkopuolisilla on koska tahansa mahdollisuus päästä tarkastamaan tilanne Pohjois-Koreassa. Kim Jong-unin ei yleisesti uskota suostuvan näistä mihinkään.

– Kun johtajat saapuvat Singaporeen, ei ole vieläkään selvää, ovatko he samalla sivulla tavoitteista, tahdista ja aseriisunnan monista askeleista, kommentoi aseriisunta-asiantuntija Daryl Kimball Reutersille.

Kim Jong-unin delegaatio kätteli isäntämaan edustajia kentällä joitakin tunteja ennen Trumpin saapumista.

– Epäilen edelleen, että (Kim) yrittää vain saada pakotteisiin helpotusta ilman että hänen täytyy luopua aseistaan, kiteytti Trumpin puoluetoveri, republikaanisenaattori Marco Rubio viikonloppuna.

5. Mitä kokouksen jälkeen?

Jos jostain kuitenkin päästään sopuun, alkaa vaikein osuus, kun konkreettisia toimenpiteitä pitäisi alkaa soveltaa.

Trumpin toteamus, että hänen ei tarvitse valmistautua asiakysymyksiin tarkkuudella, koska hän luottaa vaistoonsa, on yleisesti todettu ongelmalliseksi. Pohjoiskorealaisilla on on vuosikymmenien kokemus kovista neuvotteluista, ja he tuntevat yksityiskohdat, kun taas amerikkalaiset voivat vain arvailla, kuinka pitkällä maan ydinaseohjelma on. Yleisluontoisesta sopimuksesta voi seurata, että Kim Jong-un voi väittää jälkikäteen sovitun toista kuin mitä on kerrottu.

– Pelottavinta on, että presidentti voi tulla ulos kokouksesta luullen, että hän on saanut voiton, kun todellisuudessa hän on pudonnut jokaiseen Pohjois-Korean ansaan, kuvaili Bushin hallinnossa turvallisuusasiantuntijana työskennellyt ja pohjoiskorealaisten kanssa neuvotellut Victor Cha NBC:lle.

Koska sopimus voisi näyttäytyä suurena voittona Trumpille, hänen kriitikkojensa pelkona on, että hän tekee liian isoja myönnytyksiä ymmärtämättä todellisia seurauksia. Esimerkiksi amerikkalaisjoukkojen vähentäminen Etelä-Koreassa ja Japanissa voisi vain lisätä epävarmuutta alueella.

Äärimmäisenä pelkona on se, että täysin epäonnistunut kokous kasvattaa epäluottamusta ja lisää sodanuhkaa. Entinen USA:n ulkoministeriön Pohjois-Koreasta vastannut virkamies Joe Yun kuvaili kongressin kuulemisessa äskettäin, että Kim Jong-un ei ole tullut neuvottelupöytään Trumpia peläten vaan itseensä uskoen, eikä hän suostu huonoon sopimukseen. Trump puolestaan on tehnyt Yhdysvaltain itsekkään edun ajamisesta tavaramerkkinsä.

– Olen huolissani siitä, että epäonnistuminen johtaa sotilaallisen voiman käyttöön, Yun sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?