Ulkomaat

G7-kokous päättyi kaaokseen: Trump haukkui Trudeaun ”heikoksi”, veti tukensa yhteiseltä julistukselta

Julkaistu:

Teollisuusmaiden G7-ryhmän kokous päättyi riitaisissa ja kaoottisissa tunnelmissa.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti lauantaina, ettei Yhdysvallat hyväksy G7-maiden tapaamisen yhteislausuntoa. Kokouksen isäntämaa Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti aikaisemmin lehdistötilaisuudessa, että kaikki maat allekirjoittavat yhteisen lausuman.

Kokouksesta kesken poistunut Trump ilmoitti asiasta Air Force One -lentokoneestaan lähetetyllä Twitter-viestillä, jossa hän perusteli vetäytymistä Trudeaun lehdistötilaisuudessa antamilla lausunnoilla. Trump haukkui Trudeauta heikoksi ja syytti tätä epärehellisyydestä.
Aikaisemmin Trudeau oli kertonut toimittajille pitävänsä loukkaavana Trumpin päätöstä vedota kansalliseen turvallisuuteen oikeuttaakseen Yhdysvaltoihin tuotavalle teräkselle ja alumiinille asetettavat tullit. Trudeau muistutti että kanadalaiset ovat seisoneet amerikkalaisten liittolaistensa rinnalla taisteluissa aina ensimmäisestä maailmansodasta alkaen.

– Kanadalaiset ovat kohteliaita ja järkeviä mutta eivät myöskään siedä määräilyä, Trudeau totesi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän myös varoitti, että Kanada aikoo vastata Yhdysvalloille samanlaisilla tulleilla heinäkuun vaihteessa.

Trump vastasi sanomalla Trudeaun käyttäytyneen G7-tapaamisten aikana ”säyseästi ja pehmeästi” ennen lehdistötilaisuudessa laukomia kommenttejaan.

– Todella epärehellistä & heikkoa!, Trump kirjoitti.


Trump rähjäsi jo perjantaina

Aikaisemmin lauantaina seitsemän maan johtajat julkaisivat Kanadassa järjestetyn tapaamisen päätteeksi yhteisen julkilausuman, ja televisiokuvissa osallistujat hymyilivät sopuisasti. Myös Trump ehti kehumaan kokouksen kulkua ja suhdettaan Yhdysvaltojen liittolaisiin.

Varsinaiset keskustelut käytiin kuitenkin varsin riitaisissa tunnelmissa, johtuen pitkälti Yhdysvaltojen ja Trumpin esittämistä syytöksistä, joiden mukaan muut maa ryöväävät amerikkalaisia epäreiluilla kauppasopimuksillaan.

Ranskalainen hallintolähde kertoi uutistoimisto Reutersille Trumpin ”rähjänneen pitkään ja suoraan” perjantaina järjestetyssä istunnossa, jossa toisten maiden edustajat olivat aikoneet haastaa Trumpin tämän viimeviikkoisesta päätöksestä asettaa tuontitulleja useista liittolaismaista Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille.

– Kyse oli pitkästä litaniasta syytöksiä ja jossain määrin kitkeriä ilmoituksia, joiden mukaan Yhdysvaltoja on kohdeltu epäreilusti. Se oli vaikea hetki, raju ja hyvin suora, nimettömänä pysytellyt lähde kuvaili tilannetta.

Purkausta ”tavattomaksi” kuvailleen lähteen mukaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli yrittänyt torjua Trumpin syytöksiä, saaden tukea Japanin pääministeri Shinzo Abelta.

Valkoisesta talosta ei välittömästi kommentoitu tietoja tapaamisen kulusta.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin Instagram-tilillä julkaistiin kuva johtajista, jonka kerrottiin olevan peräisin toiselta kokouspäivältä. Kuvassa uhmakkaan näköinen Trump istuu tuolilla toisten johtajien ympäröimänä. Paljon huomiota sosiaalisessa mediassa saaneen kuvan on sanottu kuvastaneen kokouksen asetelmaa ja tunnelmaa täydellisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt