Ulkomaat

14-vuotiaan tytön murhasta epäilty pääsi pakenemaan Saksasta – kurdien turvallisuus­joukot pidättivät miehen Irakissa

Julkaistu:

Irak
Susanna Feldmanin, 14, raaka murha on nostattanut Saksassa raivoa viranomaisia ja hallitusta kohtaan.
Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoi perjantaina, että kurdiviranomaiset olivat pidättäneet 14-vuotiaan saksalaistytön murhasta epäillyn 20-vuotiaan irakilaismiehen yön aikana Pohjois-Irakissa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters.

Seehoferin mukaan kurdien turvallisuusjoukot suorittivat pidätyksen Saksan poliisin pyynnöstä. Tapaus on nostattanut laajan kohun Saksassa, jossa valtion turvapaikkapolitiikka on ollut kuuma poliittinen kysymys jo pitkään.


Mainzissa asunut Susanna Feldman, 14, katosi toukokuun loppupuolella. Hänen ruumiinsa löydettiin keskiviikkona rautatien lähellä sijaitsevalta metsäiseltä alueelta Wiesbadenista.

Ruumiinavauksessa selvisi, että tyttö oli joutunut väkivaltaisen seksuaalirikoksen uhriksi. Ruumiin löytöpaikka sijaitsee lähellä vastaanottokeskusta, jossa Feldmanin raiskauksesta ja murhasta epäilty Ali Bashar oli asunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vanhempiensa ja viiden sisaruksensa mukana Saksaan tullut mies oli saanut joulukuussa 2016 kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän oli valittanut. Poliisi kertoi torstaina, että Bashar oli todennäköisesti paennut perheensä mukana Irakin Erbiliin jo useita päiviä sitten.

Epäiltiin jo valmiiksi ryöstöstä ja raiskauksesta

Basharin pakoon pääseminen herätti Saksassa raivoa viranomaisia kohtaan, sillä perhe onnistui AFP:n mukaan pääsemään pois maasta Düsseldorfin lentoaseman kautta, vaikka heidän henkilöllisyystodistustensa nimet eivät täsmänneet lentolipuissa olleisiin nimiin.

Poliisin mukaan maasta lähteneiden henkilöllisyydet tarkastettiin ainoastaan henkilöpapereissa olleista valokuvista.


Feldman oli juutalainen, mutta poliisin mukaan näyttöä uskonnon liittymisestä murhaan mahdollisena motiivina ei ole löydetty. Basharia epäiltiin jo valmiiksi ryöstöstä.

Lisäksi hänen kerrottiin olleen epäiltyjen joukossa tapauksessa, jossa 11-vuotias tyttö raiskattiin samassa vastaanottokeskuksessa, jossa hän oli asunut.

– Tytön raiskaaja oli nimeltään Ali. Vastaanottokeskuksessa asui neljä Alia, paikallinen poliisipäällikkö Stefan Müller kertoi.

”Hallituksen pitäisi pyytää anteeksi Susannan vanhemmilta”

Tapausta on kommentoitu ahkerasti Saksan mediassa ja poliittisissa piireissä. Rikos on kasvattanut painetta myös liittokansleri Angela Merkelin hallitusta kohtaan.

Äärioikeistolainen AfD-puolue syytti Feldmanin murhasta Merkelin ”omahyväistä ja tekopyhää tervetuloa-politiikkaa” ja kutsui väkeä lauantaina järjestettäviin mielenosoituksiin.


– Hallituksen pitäisi pyytää anteeksi Susannan vanhemmilta. Tämän kaltaiset rikokset ovat räjähdysalttiita yhteiskunnassamme, koska ne ovat katkera todiste siitä, että tällä maalla ei ole riittävää kontrollia niihin, jotka oleskelevat rajojemme sisäpuolella, kirjoitti Bild.

Süddeutsche Zeitung puolestaan huomautti, että tämäntapaiset rikokset laukaisevat helposti ”kostorefleksin”. Lehti kuitenkin varoitti, että ”lain barbarisoiminen ei ole vastaus barbaarisiin tekoihin”.

Toistaiseksi on epäselvää, palautetaanko Bashar Irakista Saksaan oikeuden eteen, sillä maiden välillä ei ole luovutussopimusta. Seehoferin mukaan viranomaiset selvittävät Basharin Saksaan palauttamisen mahdollisuutta.