Lakota-intiaani LaDonna kävi virkavaltaa vastaan Standing Rockissa: ”He voivat viedä putken mennessään takaisin Eurooppaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lakota-intiaani LaDonna kävi virkavaltaa vastaan Standing Rockissa: ”He voivat viedä putken mennessään takaisin Eurooppaan”

Neljä intiaaniheimoa haluaa sulkea Pohjois-Dakotan uuden öljyputken USA:ssa. Nyt heimon naisista tehdään elokuvaa Suomessa.

LaDonna Brave Bull Allard vieraili Helsingissä viikko sitten.

9.6.2018 11:00

Lakota-intiaani LaDonna Brave Bull Allard puhuu rauhallisella äänellä kahvilassa Helsingin Katajanokalla. Takana on pitkä matka Yhdysvaltain Pohjois-Dakotasta kaukaiseen Suomeen, jota kärventää toukokuulle harvinainen helleaalto.

– He ampuivat kovilla – ja käyttivät LRAD-ääniasetta. Me olimme keskellä sota-aluetta.

Brave Bull Allard, 62, ei anna pienen jetlagin taittaa terävyyttä sanoistaan. Hän katsoo suoraan silmiin ja käyttää termiä ”hyökätä” kuvaillessaan kotitalonsa takapihalla loppuvuodesta 2016 tapahtunutta yhteenottoa viranomaisten kanssa.

– He saartoivat ihmisiä ja jopa tappoivat meiltä yhden hevosen.

Takana oli kuukausia kestänyt pattitilanne Standing rock -reservaatissa. Historioitsija Brave Bull Allardin leiriin Missouri- ja Cannonball-jokien yhtymäkohtaan oli saapunut tuhatpäin mielenosoittajia estämään texasilaisen öljy-yhtiön Energy Transfer Partners L.P:n (ETP) maanalaisen öljyputken valmistumisen.

Poliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen Standing Rockin reservaatissa lokakuussa.

Brave Bull Allard kuuluu ReZpect Our Water -ryhmään, joka vaatii armeijan luonnonvaroista vastaavaa USACE-osastoa (United States Army Corps of Engineers) sulkemaan sioux-kansojen reservaatin koilliskulman läheltä ja Oahe-järven alta kulkevan putken.

– Tajusimme, ettei heillä ole minkäänlaista suunnitelmaa sen varalle, jos jotain tapahtuu, Brave Bull Allard sanoo.

– Ja tietenkin tapahtuu. Öljyputket vuotavat aina.

Tilanne kärjistyi lokakuussa, kun rakentajat työskentelivät alueella, joka heimon mukaan on pyhää, vaikka ei sijaitsekaan reservaatin alueella. Mielenosoittajat yrittivät keskeyttää työt, jolloin koirien kanssa liikkuneet turvamiehet häätivät ihmisiä kauemmas. Välikohtauksista päätyi pian editoituja videoita YouTubeen, ja se houkutteli paikalle lisää ihmisiä; kirjavan joukon ympäristöaktivisteiksi itseään nimittäviä.

Lokakuussa paikalle kutsuttiin poliisi ja kansalliskaarti, kun putken reitille leiriytyneet aktivistit eivät suostuneet siirtymään. Poliisi pidätti yhteensä 761 ihmistä.

– Meillä ei ollut aseita, vain rukouksia, lauluja ja tanssia. Ja kansalaistottelemattomuutta, Brave Bull Allard sanoo hiljaa.

Viranomaisten mukaan paikalle oli kerääntynyt runsaasti äärivasemmistolaisia ammattianarkisteja, jotka olivat varustautuneet muun muassa polttopulloilla, mailoilla, kivillä ja ulosteella. Mortonin piirikunnan seriffin mukaan mielenosoittajat yrittivät ratsain usuttaa biisonilauman poliisien päälle.

LaDonna Brave Bull Allard ja Phyllis Young (vas.) olivat viime vuonna ehdolla MIT:n Disobedience Awardin saajaksi.

Brave Bull Allardista, Dakota-kansaan kuuluvasta Wašté Win Youngista, Oglala-Lakota Lula Red Cloudista sekä White Mountain Apachesta ja Shawneesta Sky Roosevelt-Morrisista tuli sosiaalisessa mediassa kansainvälisesti tunnettuja ”veden puolustajia”, joiden tarinasta tehdään nyt elokuvaa Suomessa.

Ohjaaja Shannon Kringin dokumentti End of The Line: The Women of Standing Rock on tuotettu yhdessä suomalaisten Solar Filmsin ja Playart Productionsin kanssa.

Solar Filmsin toimitusjohtaja Jukka Helle kertoo, että sekä ohjaaja että Lakota-kansan edustajat toivoivat, että elokuva tehdään Euroopassa.

– Olemme kiitollisia, että meidät kutsuttiin Suomeen, jossa vedet ovat vielä puhtaita, Shannon Kring sanoo.

Brave Bull Allard, Lula Red Cloud, Sky Roosevelt-Morris ja neljä muuta naista eri heimoista saapuivat Playart Productionsin vieraina ensimmäistä kertaa elämässään Suomeen.

– En ole aikaisemmin juuri matkustellut, Brave Bull Allard kertoo.

– Nyt yhtäkkiä olen käynyt Irlannissa, Sveitsissä, Saksassa, Ranskassa ja Suomessa kertomassa ihmisille taistelustamme.

Pohjois-Dakotan Stanleysta alkava putki otettiin Standing Rockin, Cheyenne Riverin, Yanktonin and Oglalan Sioux-heimon nostamasta kanteesta huolimatta käyttöön kesäkuussa 2017. Wall Street Journal kirjoitti joulukuussa putken tuoneen huomattavaa hyötyä Pohjois-Dakotaan jo ensimmäisen puolen vuoden aikana.

”Öljyntuotannon ollessa edellisen kerran yhtä korkealla osavaltion läpi kulki jopa 12 junaa öljylastissa päivittäin. Nyt määrä on enää kaksi. Se on voitto ympäristölle ja turvallisuudelle.”

Aktivisti Backwater Bridgellä rukousseremoniassa marraskuussa.

”Vuosi sitten tuhannet mielenosoittajat Standing Rockilla aiheuttivat veronmaksajille miljoonien laskun viranomaistyöstä ja siivoamisesta. Uudet lukemat ovat hyvitys kurittomien ulkopaikkakuntalaisten aiheuttamasta vaivasta”, lehti kirjoitti.

Oikeusjuttu on yhä vireillä, ja tuomari James Boasberg määräsi USACE:n tapaamaan kaikki heimot kesäkuussa.

Mitä odotatte tapaamiselta?

– Emme mitään. Meille on jo kauan aikaa sitten selvinnyt, että heillä ei ole aikomustakaan korjata aiheuttamiaan vaurioita, Brave Bull Allard sanoo.

Dakota Access on vuotanut kahdeksan kertaa sen jälkeen, kun se otettiin käyttöön 1. kesäkuuta 2017. Kuinka vakavia vauriot ovat olleet?

– Riippuu mistä päin katsoo. Osavaltion luoteisosassa olevat vuodot he onnistuivat paikkaamaan saman tien. Kahta vuotoa noin viikkoa aikaisemmin he eivät saaneet paikallistettua lainkaan. Mitään ympäristön puhdistusoperaatiota ei ole meneillään.

Katajanokan Altaalla – pyöreästi 7 000 kilometrin päässä Pohjois-Dakotan Stanleysta – Brave Bull Allardin ja muiden kaukaisten vieraiden ympärillä käy kova mediakuhina. Kun USACE:n edustajat saapuvat Standing Rock -reservaattiin tässä kuussa, asia tuskin enää edes ylittää uutiskynnystä kotimaassa.

– Mediaa ehkä tulee, ehkä ei. Paikallis­uutisia meidän asiamme ei paljon kiinnosta.

Jody Gaskin Valkoisen talon edessä maaliskuussa 2017.

Lakota-kansalle vesi tarkoittaa elämää ja vesi on pyhää. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Oahe-järven alta on kulkenut maakaasuputki jo yli 30 vuoden ajan. Vuonna 1982 avattu Northern Border Pipeline alittaa Missouri-joen samasta kohdasta kuin Dakota Accesskin. Lisäksi joen läpi kulkee 13 muutakin putkea – ja puolet niistä toimittaa öljyä.

LaDonna Brave Bull Allard myöntääkin suoraan, että Dakota Accessin vastaisessa taistelussa ei ole kyse yhdestä öljyputkesta ja järvestä. Hän haluaa lopettaa öljyntuotannon maailmasta kokonaan.

– Fossiilisten polttoaineiden ajan täytyy loppua. Fossiiliset polttoaineet tuhoavat ympäristön. He voivat viedä putken mennessään takaisin Eurooppaan – sieltähän he tulivatkin minun maahani, hän ärähtää, mutta jatkaa sitten:

– No, nyt olen ilkeä. Minä siis vitsailin, olenhan Euroopassa sellaisten ihmisten vieraina, jotka auttavat meitä.

Öljy ja maakaasu ovat molemmat fossiilisia polttoaineita. Brave Bull Allard kertoo antavansa ”maailmankiertueellaan” neuvoja vihreään energiaan sijoittamisesta.

– Neuvomme sijoittajia ottamaan rahansa pois sellaisista pankeista, jotka investoivat fossiilisiin polttoaineisiin.

Lopuksi hän kertoo, miksi öljy on ”musta käärme”, joka hänen kansansa mielestä tuhoaa maapallon.

– Isoäitini sanoi, että Maalla on öljyä sisässään, jotta se voi pyöriä. Jos öljyn ottaa pois ja korvaa suolavedellä, Maa alkaa natista liitoksissaan ja järistä. Minä pelkään maanjäristyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?