Venäjän ja Yhdysvaltain kenraalit tapaavat Suomessa: Tällaisia ovat ”Fighting Joe” Dunford ja Valeri Gerasimov - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän ja Yhdysvaltain kenraalit tapaavat Suomessa: Tällaisia ovat ”Fighting Joe” Dunford ja Valeri Gerasimov

Yhdysvaltain puolustusvoimien komentaja Joseph Dunford Jr. ja Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov tapaavat tänään Helsingissä.

Yhdysvaltain puolustusvoimien komentaja Joseph Dunford Jr. ja Venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov tapaavat tänään Helsingissä.

Julkaistu: 8.6.2018 9:02, Päivitetty 8.6.2018 10:35

Yhdysvaltojen asevoimien komentaja Joseph Dunford Jr ja venäjän asevoimien komentaja Valeri Gerasimov ovat syntyneet samana vuonna, mutta onko heissä muuta yhteistä?

Yhdysvaltain ja Venäjän ylimmän sotilasjohdon delegaatiot tapaavat Suomessa tänään perjantaina. Yhdysvaltojen delegaatiota johtaa Yhdysvaltojen asevoimien komentaja, kenraali Joseph Dunford Jr. ja Venäjän delegaatiota Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Petteri Lalu kommentoi torstaina Ilta-Sanomille tapaamisen olevan merkittävä, sillä maiden ylimmät sotilasjohdot ovat tavanneet Krimin valtauksen jälkeen harvemmin.

IS esittelee kenraalit, joilla on yhteistä ainakin syntymävuosi 1955 ja tietysti vaikuttava sotilasura.

Joseph Dunford

Fortune-lehti on nimennyt Dunfordin yhdeksi 50 suurimmasta johtajasta vuonna 2014.

Fortune-lehti on nimennyt Dunfordin yhdeksi 50 suurimmasta johtajasta vuonna 2014.

Bostonilaisen Dunfordin tausta on isänsä lailla merivoimissa. Isä palveli Korean sodassa ja Dunford halusi jo nuorella iällä seurata isänsä jalanjälkiä.

Myös yhteiskuntatieteitä ja hallintoa opiskellut Dunford nimettiin Afganistanin Nato-joukkojen johtoon helmikuussa 2013. Hänen aikanaan Yhdysvallat kevensi huomattavasti sotilaallista läsnäoloaan Afganistanissa.

Fortune-lehti nimesi hänet yhdeksi maailman 50 suurimmasta johtajasta vuonna 2014. Dunford kertoi lehdelle saaneensa aikoinaan pataljoonansa johtajalta kolme neuvoa menestykseen. Ensimmäinen oli ”Ympäröi itsesi hyvillä ihmisillä”. Loput kaksi hän sanoi unohtaneensa.

Dunford on toiminut Yhdysvaltain asevoimien komentajana lokakuusta 2015. Tätä ennen hän oli Yhdysvaltain merijalkaväen komentaja.

Kuvituskuva

Vuonna 2015 hän nousi otsikoihin nimettyään Venäjän Yhdysvaltain merkittävimmäksi sotilaalliseksi uhaksi viitaten maan ydinasearsenaaliin ja ”huolestuttavaan” toimintaan ennen kaikkea Ukrainassa.

Dunford on toiminut myös komentajana Irakissa 2000-luvun alussa. Hänen lempinimensä Fighting Joe kerrotaan juontavan juurensa Irakin-ajoilta.

Asevoimien komentaja on Yhdysvalloissa presidentin korkein sotilaallinen neuvonantaja.

Presidentti Trumpin hallinnossa Dunford on edustanut poikkeuksellista pysyvyyttä.

Valeri Gerasimov

Valeri Gerasimov syntyi työväenluokkaiseen perheeseen ja kohosi nopeasti johtotehtäviin opinnot päätettyään.

Valeri Gerasimov syntyi työväenluokkaiseen perheeseen ja kohosi nopeasti johtotehtäviin opinnot päätettyään.

Valeri Gerasimov on Tshetshenian sodan veteraani ja sotilas hiusjuuriaan myöten. Näin häntä kuvasi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Shoigun on kerrottu tukeutuvan Gerasimovin neuvoihin. ”Jos Shoigu on erinomainen ilmakitaristi, taustalla soittaa Gerasimov”, eräs anekdootti kuuluu.

Gerasimov syntyi työväenluokkaiseen perheeseen Tatarstanin pääkaupungissa Kazanissa syksyllä 1955. Päätettyään opintonsa hän kohosi nopeasti johtotehtäviin.

Toisen Tshetshenian sodan aikaan vuosituhannen vaihteessa Gerasimov toimi Pohjois-Kaukasuksen sotilaspiirin komentajana. Hän oli mukana pidättämässä eversti Juri Budanovia, joka tuomittiin myöhemmin 18-vuotiaan tshetsheeninaisen murhasta. Siksi sittemmin surmattu kirjailija Anna Politkovskaja kiitteli häntä mieheksi, joka pystyi sodassa säilyttämään upseerin kunnian.

Asevoimien komentajan virkaan hän nousi vuonna 2012 keskisen sotilaspiirin komentajan paikalta. Asevoimien komentaja on Venäjällä yksi kolmesta, joilla on pääsy ydinaseiden laukaisukoodeihin – muut ovat presidentti ja puolustusministeri.

Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov on sotilassuvusta kuten yhdysvaltalainen kollegansakin.

Venäjän asevoimien komentaja, armeijakenraali Valeri Gerasimov on sotilassuvusta kuten yhdysvaltalainen kollegansakin.

Gerasimov on antanut nimensä doktriinille, jonka mukaan informaation sekä poliittisten ja taloudellisten keinojen käyttö on osin ohittanut perinteisen asevoiman käytön poliittisten ja strategisten päämäärien tavoittelussa.

Gerasimov esitti ajatuksensa talvella 2013 pitämässään puheessa. Ajatus nousi laajempaan tietoisuuteen seuraavana vuonna Krimin miehityksen myötä.

Lähteet: Financial Times, BBC, Foreign Policy, Politico, Encyclopedia Britannica, Fortune, Economist, STT

Tuoreimmat osastosta