WWF: Välimerestä on tulossa valtava muovimeri – vaarantaa myös ihmisten terveyden

Maailman luonnonsäätiön mukaan Välimerestä on tulossa vaarallinen muovimeri ennen kaikkea kolmesta syystä.

Tyhjiä muovipulloja ja muuta muoviroskaa Välimeren rannalla Libanonin Beirutissa.

8.6.2018 2:20

Muoviroskat ja mikromuovi uhkaavat muuttaa Välimeren valtavaksi muovimereksi, väittää Maailman luonnonsäätiön WWF:n tuore raportti.

WWF:n mukaan Välimeren muoviutuminen johtuu ennen kaikkea kolmesta syystä: massaturismista, heikosta jätteidenkäsittelystä ja liiallisesta muovinkäytöstä.

Raportin mukaan muovi uhkaa paitsi meren luontoa ja mereneläviä myös ihmisten terveyttä.

– Raportti Out of the Plastic Trap: Saving the Mediterranean from plastic pollution osoittaa, että turismi lisää Välimeren maiden muovikuormaa jopa 40 prosentilla joka kesä, WWF kirjoittaa tiedotteessaan.

– Valtava muoviroskan määrä yhdistettynä huonoon jätteidenkäsittelyyn aiheuttaa sen, että jopa 95 prosenttia mereen päätyvistä jätteistä on muovia.

Suuret muoviroskat vahingoittavat ja tappavat muun muassa uhanalaisia merikilpikonnia ja munkkihylkeitä. Välimeressä on raportin mukaan myös maailman mittakaavassa ennätysmäärä mikromuovia.

Muovia tuovat mereen ne yli 200 miljoonaa turistia, jotka vierailevat Välimeren maissa joka vuosi.

– Välimeri kattaa prosentin kaikesta maailman vedestä, mutta jopa seitsemän prosenttia kaikesta maailman mikromuovista. Tämä tekee Välimerestä yhden maailman eniten mikromuovia sisältävistä vesialueista, WWF:n meriasiantuntija Anna Soirinsuo sanoo tiedotteessa.

– Jokainen Välimeren maihin matkustava turisti voi tehdä myös oman osansa, sillä muovin välttäminen on tärkeää. Kannattaa esimerkiksi suosia ravintoloita, joissa ei käytetä kertakäyttöastioita ja ostaa eväät tuoreena paikalliselta torilta omaan kassiin.

Tänään perjantaina 8. kesäkuuta vietetään vuosittaista maailman merien päivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?