Tomi näki kun Guatemalan taivaalta alkoi sataa mustaa tuhkaa – ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa”

Suomalaispariskunta on lähellä Guatemalassa purkautunutta Fuego-tulivuorta.

4.6.2018 11:00

Fuego-tulivuoren raju purkaantuminen Guatemalassa on haudannut pikkukyliä laavan ja tuhkan alle ja surmannut jo ainakin 25 ihmistä. Joukossa on ainakin kolme lasta.

Suomalainen pariskunta seuraa tapahtumia hyvin läheltä. Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Tomi Tölli kertoo parin olleen purkautumishetkellä vain noin 30 kilometrin etäisyydellä Fuego-tulivuoresta, Antiguan kaupungissa.

– Olimme tulossa puolenpäivän aikaan brunssilta, kun taivaalta alkoi kuulua ropinaa.

Tölli yllättyi kuitenkin tajutessaan, ettei kastunut. Hän ymmärsi, ettei ropina ei johtunut sateesta, vaan taivaalta satoi mustaa tuhkaa.

– En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa. Se oli vähän sama kuin sammakoita olisi satanut.

Matkaajat jäivät katselemaan tuhkasadetta. Sen syy jäi kuitenkin pimentoon ja vasta noin kuuden tunnin kuluttuja Töllin kaveri viestitti tiedon tulivuorenpurkauksesta.

Mustaa tuhkaa satoi taivaalta myös Guatemalan Antiguan kaupungissa, joka sijaitsee noin 30 kilometriä Fuego-tulivuoresta.

Pelastustyöntekijä kantaa tuhkan peitossa olevaa lasta turvaan tulivuoren purkauksen jälkeen.

”Epätodellista”

Pariskunta on ollut reissussa jo seitsemän kuukauden ajan kiertäen Etelä-Amerikkaa ja Karibiaa. Pari on matkustellut vaarallisissakin paikoissa ja lähes joka viikko on sattunut jotain, mikä osaltaan saattaa vaikuttaa siihen, ettei Tölli tunne pelkoa. Pelon sijaan Töllin ajatukset ovat epäuskoisia.

– Onhan se epätodellista ja outoa, että näin suuri katastrofi sattui niin lähellä.

Antiguan kaupungin asukkaat sen sijaan elävät tavallista arkea, eikä tulivuorenpurkaus näytä vaikuttavan heihin lainkaan. Kaupungissa ei ole laavavirtoja tai paniikkia. Autot liikkuvat normaalisti, eikä purkauksesta ole tullut parikunnalle paikallisten toimesta tietoa.

– Ehkä siksi emme osanneet ensin ajatella, että ihmisiä on kuollut.

– Olemme täällä tapahtumien keskellä, mutta ihan pihalla, Tölli jatkaa ihmetellen.

BBC:n mukaan kansalaisia on kehotettu käyttämään suojanaamioita välttyäkseen tuhkan hengittämiseltä. Tölli ei ole kuitenkaan saanut suoraa kehotusta. Hän on kuitenkin nähnyt viranomaisten käyttävän hengityssuojaimia.

Tomi Tölli kuvasi mustaan tuhkaan peittyneen auton.

Fuego (suom. tuli) -tulivuorenpurkaus on levittänyt tuhkaa muun muassa maan pääkaupunkiin Guatemalaan, jonka lentokenttä on jouduttu sulkemaan tuhkan vuoksi.

Onnea matkassa

Pariskunnalla kävi hyvä tuuri, sillä Tölli kertoo heidän ajaneen purkautuneen 3 700-metrisen vuoren ohi vain muutama päivä aikaisemmin. Pilvien peitossa ollut vuori näytti auton ikkunasta suurelta.

Ilta-Sanomien tavoittaessa Töllin, pariskunta oli menossa nukkumaan. Tölli uskoi unen tulevan dramaattisista uutisista huolimatta.

– Ei tätä tajua oikein vieläkään.

Parin on tarkoitus jatkaa matkaansa kohti Alaskaa yöunien jälkeen.

– Joudutaan sitä ennen katsomaan karttaa turvallisuuden vuoksi, sillä reitti kulkee läheltä kriisialuetta. Emme halua hölmöillä turhaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?