Israel kertoo iskeneensä jälleen useisiin kohteisiin Gazassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel kertoo iskeneensä jälleen useisiin kohteisiin Gazassa

Jännitteet Israelin ja Gazan kaistan rajalla ovat kasvaneet viime aikoina.

3.6.2018 9:59

Israelin armeija kertoo tehneensä ilmaiskuja useisiin Hamasin kohteisiin Gazan kaistaleella. Armeijan mukaan iskut olivat vastaus Israeliin aiemmin ammuttuihin raketteihin. Lisäksi armeija syyttää Hamasia useiden viikonlopun aikana tehtyjen "terroritekojen organisoimisesta". Israelin mukaan muun muassa sotilaiden kimppuun on yritetty hyökätä rajalla.

Mikään taho ei ole ilmoittanut tehneensä iskuja Israeliin. Israeliin armeijan mukaan raketteja ammuttiin Gazasta sekä lauantaina että varhain sunnuntaina.

Ainakaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että kumpaankaan suuntaan tehdyissä iskuissa olisi kuollut ketään.

Israelin hyökkäys tehtiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun tuhannet palestiinalaiset osallistuivat nuoren lääkärinaisen hautajaisiin. Nainen kuoli Israelin iskuissa Gazassa autettuaan palestiinalaisia mielenosoittajia, kertoo israelilaislehti Haaretz. Muun muassa YK:n edustaja kritisoi lääkärin surmaamista Twitterissä. Samassa iskussa haavoittui kymmeniä.

Jännitteet Israelin ja Gazan kaistan rajalla ovat kasvaneet viime aikoina, kun tuhannet palestiinalaiset ovat protestoineet Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin päätöstä siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Trumpin päätös siirtää lähetystö Jerusalemiin ja tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi rikkoi vuosikymmeniä jatkuneen kansainvälisen yhteisymmärryksen, jonka mukaan Jerusalemin asemasta pitäisi sopia osana Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimusta.

Jännitteet ovat olleet pahimmat sitten vuoden 2014 Gazan sodan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?