Poliisi ampui miehen kuoliaaksi Yhdysvalloissa, oikeus myönsi perheelle 4 dollarin vahingonkorvaukset – ”Tämä on sydäntä särkevää” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Poliisi ampui miehen kuoliaaksi Yhdysvalloissa, oikeus myönsi perheelle 4 dollarin vahingonkorvaukset – ”Tämä on sydäntä särkevää”

Lopulta perheelle ei maksettu mitään: ensin neljä dollaria vähenivät neljäksi sentiksi ja sitten neljä senttiä nollaksi dollariksi.

2.6.2018 11:04

Poliisin kuoliaaksi ampuman miehen perhe on saanut Yhdysvalloissa neljän dollarin eli noin 3,40 euron korvaukset, joista perheelle ei lopulta makseta mitään.

Liittovaltion valamiehistö myönsi perheelle yhden dollarin korvauksen hautajaismenoista ja yhden dollarin vahingonkorvauksen jokaiselle miehen kolmesta lapsesta, kertoo New York Times.

Valamiehistö määräsi kuitenkin viranomaiset maksamaan perheelle vain neljä Yhdysvaltain senttiä eli 3,4 eurosenttiä, sillä ammutun miehen katsottiin olevan 99-prosenttisesti vastuussa kuolemastaan, jolloin poliisin maksettavaksi jäi yksi prosentti määrätyistä vahingonkorvauksista.

Lopulta myös neljän sentin korvaus mitätöitiin, sillä kuolleen miehen elimistöstä löytyi alkoholia.

Kuoliaaksi ammutun miehen äiti Viola Bryant todisti oikeudenkäynnissä, että hautajaiset maksoivat perheelle noin 11 000 dollaria (9 400 euroa), kertoo Slate.

– En ymmärrä tätä päätöstä lainkaan, perheen asianajaja John M. Phillips sanoi New York Timesin mukaan.

Gregory Vaughn Hill Jr. kuoli 14. tammikuuta 2014 kotonaan Fort Piercen kaupungissa Floridan osavaltion eteläosassa. Kaksi St. Lucien piirikunnan apulaissheriffiä oli saapunut paikalle, sillä naapuri oli kolmelta iltapäivällä valittanut Hillin autotallista tulleesta meluhaitasta.

Toinen apulaissheriffi Christopher Newman ampui Hilliä kolmesti suljetun oven läpi, kertoo Slate. Mies sai yhden luodin päähänsä ja kaksi rintaansa, kertoo Miami Herald.

Koska autotallin ovi oli kiinni, poliisit eivät tienneet Hillin kuolleen. He ampuivat ikkunoista kyynelkaasua ja hälyttivät paikalle tarkka-ampujia. Perheen mukaan kyynelkaasu tuhosi suuren osan kodista, Miami Herald kirjoittaa.

Hill oli kuollessaan 30-vuotias.

Oikeusjutun viranomaisia vastaan nosti hänen äitinsä. Slaten mukaan haaste koostui kahdesta syytteestä: luodit ampunutta apulaissheriffi Newmania syytettiin uhrin perustuslaillisten oikeuksien loukkaamisesta ja liittovaltion sheriffiä Ken Mascaraa velvollisuuksiensa laiminlyönnistä, kun ampuminen ylipäätään pääsi tapahtumaan.

Liittovaltion valamiehistö siis arvioi ensinnäkin, oliko Hillin perustuslaillisia oikeuksia loukattu ja toiseksi, tulisiko hänen perikunnalleen myöntää vahingonkorvauksia poliisin laiminlyötyä velvollisuutensa.

Hillillä oli kolme lasta, 7-, 10- ja 13-vuotiaat, kertoo CNN. Valamiehistöä pyydettiin arvioimaan, minkä arvoiset heidän kärsimyksensä ovat.

Hill soitti autotallissa poptähti Draken musiikkia, kertoo CNN. Musiikkiin sisältyvistä voimasanoista suivaantunut naapuri soitti poliisille, minkä jälkeen kaksi apulaissheriffiä tuli paikalle. He ja Hill ottivat lyhyesti yhteen. Tämän jälkeen Hill löydettiin kuolleena autotallistaan. Takataskussaan hänellä oli lataamaton ase. Apulaissheriffien mukaan Hill piteli asetta kädessään, mutta oikeudessa väite kyseenalaistettiin, kertoo BBC.

Ruumiinavausraportin mukaan Hillin verenkierrossa oli alkoholia, kertoo New York Times.

Valamiehistö teki päätöksensä viime viikolla. Sen mukaan Newman ei käyttänyt tilanteessa liiallista voimaa. Piirikunnan sheriffin Ken Mascaran valamiehistö katsoi laiminlyöneen virkavelvollisuuksiaan, mutta vain niin lievästi, että viranomaisten vastuu Hillin kuolemasta rajoittui yhteen prosenttiin.

Miksi oikeus päätyi näin mitättömään korvaukseen sen sijaan, että olisi joko määrännyt suuremmat korvaukset tai ei korvauksia lainkaan?

Slaten mukaan valamiehistö ei ole antanut lausuntoja lehdistölle, minkä vuoksi sen motiivit ovat hämärän peitossa. Lehti arvioi, että valamiehistö saattoi toimia vastoin parempaa tietoaan lainsäädännöstä tai sitten se halusi tuomiollaan välittää viestin – tai molempia.

Lehti kirjoittaa, että valamiehistölle oli kerrottu, että jos sen mielestä olisi epäselvää, johtuivatko Hillin saamat vammat epäoikeutetusta voimankäytöstä, perheelle voisi määrätä nimellisen yhden dollarin korvauksen.

Tämä ohjeistus kuitenkin koski vain Newmania vastaan nostettua syytettä, ei Mascaraa vastaan nostettua syytettä – ja valamiehistö päätyi vapauttamaan Newmanin syytteistä mutta hyväksymään Mascaraa vastaan nostetun syytteen.

Mascara julkaisi Facebookissa lausunnon, jossa hän ilmaisee tyytyväisyytensä päätökseen.

– Olemme tyytyväisiä, että tämä vaikea ja traaginen asia on saatu päätökseen. Varasheriffi Newman joutui erittäin vaikeaan tilanteeseen [...] ja teki parhaan mahdollisen päätöksen, jolla varmisti kollegansa, itsensä ja yleisen turvallisuuden, hän kirjoittaa St. Lucien sheriffintoimiston Facebook-sivulla.

Perhe aikoo valittaa valamiehistön päätöksestä.

– Tämä on sydäntä särkevää. On monta kysymystä, jotka haluan kysyä, Hillin leski Monique Davis sanoi New York Timesin mukaan.

Hillin perhe on afroamerikkalainen ja hänen kuolemansa hetkellä paikalla olleet poliisit valkoisia. CNN:n mukaan valamiehistöön kuului viisi valkoista naista, kaksi valkoista miestä ja yksi afroamerikkalainen mies.

– Se, että mustan lapsen tuska on vain yhden dollarin arvoinen, on afroamerikkalaisten ahdingon syvää ydintä juuri nyt, lausui perheen asianajaja John M. Phillips CNN:n mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?