Yhdysvallat kaatoi YK-luonnoksen palestiinalaisten suojelusta: ”Yksipuolinen ja moraaliton” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat kaatoi YK-luonnoksen palestiinalaisten suojelusta: ”Yksipuolinen ja moraaliton”

Arabimaat pyysivät YK:n turvallisuusneuvostolta lauselmaa palestiinalaisten suojelemiseksi.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley.­

2.6.2018 0:25

Yhdysvallat on kaatanut veto-oikeudellaan palestiinalaisten suojelua koskevan lauselmaluonnoksen YK:n turvallisuusneuvostossa. Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley oli ilmoittanut jo etukäteen, että maa tulee näin tekemään.

Tieto luonnoksen kaatumisesta tuli julki myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa.

Kuwaitin turvallisuusneuvoston käsittelyyn tuomassa arabimaiden yhteisessä lauselmaluonnoksessa oli kyse palestiinalaisten suojelemisesta Gazassa ja Länsirannalla.

Jännitteet Israelin ja Gazan kaistan rajalla ovat kasvaneet viime aikoina, kun tuhannet palestiinalaiset ovat protestoineet Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin päätöstä siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Israelin tekemissä iskuissa on kuollut ainakin 122 palestiinalaista. Ainuttakaan israelilaista ei tiettävästi ole kuollut, vaikka palestiinalaiset ovat tehneet Israeliin raketti- ja kranaatti-iskuja.

Haleyn mielestä arabimaiden lauselmaluonnos oli yksipuolinen ja moraaliton ja olisi vaikeuttanut rauhan rakentamista israelilaisten ja palestiinalaisten välille.

– Lauselmaluonnos vaatii Israelia keskeyttämään välittömästi itsepuolustustoimensa, mutta ei edes mainitse Hamasin aggressiivisia toimia Israelin turvallisuusjoukkoja ja israelilaissiviilejä kohtaan, Haley kritisoi tiedotteessa.

Äänestystä luonnoksesta lykättiin Haleyn ilmoituksen jälkeen. Jo aikaisemmin sitä oli lykätty kertaalleen, kun Yhdysvallat vaati luonnokseen muutoksia.

Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Trumpin päätös siirtää lähetystö Jerusalemiin ja tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi rikkoi vuosikymmeniä jatkuneen kansainvälisen yhteisymmärryksen, jonka mukaan Jerusalemin asemasta pitäisi sopia osana Israelin ja palestiinalaisten rauhansopimusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?