Herra komistukseksi tituleerattu poliitikko istuutuu Espanjassa pääministerin tuolille

Julkaistu:

Sosialistien Pedro Sanchez kampesi Mariano Rajoyn vallasta.
Espanjassa oman puolueen korruptiovyyhti kaatoi pääministeri Mariano Rajoyn, 63, konservatiivihallituksen perjantaina. Uudeksi pääministeriksi nousee sosialistien Pedro Sanchez, 46.

Sosialisteilla on 350-paikkaisessa parlamentissa vain 84 edustajaa, joten yksinään he eivät pystyneet Rajoyn hallitusta kampittamaan. Tässä työssä he joutuivat turvautumaan vasemmistolaisen Podemos-puolueen, Katalonian separatistien ja baskien kansallispuolueen tukeen. Lopulta epäluottamuksen puolesta äänesti 180 edustajaa, kun taas 169 edustajaa äänesti Rajoyn puolesta.

Epäluottamuslauseen taustalla on Rajoyn kansanpuolueen PP:n korruptiovyyhti. Puolueen entinen rahastonhoitaja ja 28 muuta puolueeseen kytköksissä olevaa ihmistä tuomittiin vankeuteen korruption vuoksi.

Rajoy on ensimmäinen epäluottamuslauseeseen kaatunut pääministeri sen jälkeen, kun Espanja 1970-luvulla palasi demokratiaan Francisco Francon kuoleman jälkeen.

Rajoy toimi maan pääministerinä vuodesta 2011, ja hänet muistetaan rajuista leikkauksista. Espanjan talous on lähtenyt hänen aikanaan kasvuun syvän talouskriisin jälkeen, mutta työttömyyttä on edelleen todella paljon.

Podemos vaatii pääsyä hallitukseen

Sanchezin odotetaan vannovan virkavalan viikonvaihteessa ja nimeävän hallituksensa ministerit ensi viikolla, kertoi BBC.

Hallituksen tie voi olla kivinen, koska se joutuu turvautumaan liittolaisten apuun saadakseen lait hyväksytyksi parlamentissa. Joidenkin arvioiden mukaan Podemos saattaakin vaatia sosialisteilta myönnytyksiä vastapalveluksena epäluottamuslauseeseen yhtymisestä. Puolue onkin jo vaatinut pääsyä uuteen hallitukseen. Podemosilla on parlamentissa 67 edustajaa.

Eripuraa saattaa aiheuttaa esimerkiksi Sanchezin aikomus pitäytyä Rajoyn budjetissa. Rajoyn vastustajat ovat tuominneet äänekkäästi hänen puolueensa kululeikkaukset, ja nyt monet heistä haluaisivat nähdä muutoksen Sanchezin johdolla.

Parlamentissa vajaa neljännes paikoista

Lempinimen ”herra komistus” saanut Sanchez valittiin puolueensa johtoon 2014, mutta hän erosi pestistä parin vuoden kuluttua muun muassa puolueen keskinäisen kinastelun takia. Sanchezin johdolla puolue kärsi myös nöyryyttävän vaalitappion sekä 2015 että 2016. Vuosi sitten hänet kuitenkin monien arvostelijoidensa hämmästykseksi valittiin jälleen puolueen johtoon.

Espanjan perustuslain mukaan epäluottamuslauseen esittäjän täytyy valmistautua hallitusvastuuseen ja ottamaan pääministerin virka, jos parlamentin enemmistö tukee sitä.

Näin Sanchezista tulee uusi pääministeri, vaikka hänen puolueellaan on parlamentissa vajaa neljännes paikoista.