Lavrov kutsui Kim Jong-unin vierailulle Venäjälle – ”Tulkaa, olisimme erittäin iloisia siitä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lavrov kutsui Kim Jong-unin vierailulle Venäjälle – ”Tulkaa, olisimme erittäin iloisia siitä”

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kättelivät tänään Pjongjangissa.

Julkaistu: 31.5.2018 12:22

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kutsui Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin vierailulle Venäjälle. Asiasta kertoo Venäjän ulkoministeriö. Ministeriö julkaisi Twitterissä Kimistä ja Lavrovista kuvan, jossa nämä kättelevät toisiaan.

– Tulkaa Venäjälle, olisimme erittäin iloisia siitä, Lavrov sanoi Venäjän ulkoministeriön mukaan.

Uutistoimisto Tass kertoo Lavrovin olevan ensimmäinen venäläisviranomainen, jonka Pohjois-Korean nykyinen johtaja on tavannut.

Pohjois-Koreassa vierailulla oleva Lavrov tapasi aiemmin ulkoministeri Ri Yong-hon. He keskustelivat maidensa suhteista sekä Korean niemimaan tilanteesta, kertoo Tass.

Sergei Lavrov laski kukkaseppeleen Pohjois-Korean pitkäaikaisen hallitsijan Kim Il-sungin haudalle tänään Pjongjangissa.

Tapaamisen jälkeen Lavrov sanoi, ettei Korean niemimaan ydinasekysymykseen saada lopullista ratkaisua, jos Pohjois-Koreaa vastaan asetettuja pakotteita ei poisteta. Asiasta kertovan Tassin mukaan Lavrov kehotti välttämään häiriöitä, jotka voisivat haitata sovun löytymistä Korean niemimaalla.

– Tässä asiassa eteneminen on täysin kiinni neuvottelijoiden taidoista, Lavrov sanoi.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Lavrovin ja Rin oli tarkoitus keskustella kahdenvälisistä suhteista sekä tärkeistä kansainvälisistä ja alueellisista asioista.

Tassin mukaan Lavrov on vieraillut Pohjois-Koreassa edellisen kerran vuonna 2009.

  • Katso alta videolta, miten asiantuntija arvioi Kim Jong-unin viime aikaisia tapaamisia.

Pohjois-Korea ei luovu pelotteestaan ilman turvatakuita

Lavrov keskusteli keskiviikkona puhelimessa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa. Puhelu käytiin ennen kuin Pompeo tapasi pohjoiskorealaisen kenraalin Kim Yong-cholin New Yorkissa. Pompeo ja Kim tapasivat keskiviikkona illalla paikallista aikaa.

Diplomaattiset keskustelut ja tapaamiset ovat kiihtyneet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin huipputapaamisen lähestyessä. Trumpin ja Kimin on määrä tavata Singaporessa 12. kesäkuuta.

Tapaamisen toteutuminen on yhä epävarmaa, koska Trump on jo kertaalleen perunut sen vedoten Pohjois-Korean vihamielisyyteen. Trump kuitenkin muutti mieltään pian ja sanoi toivovansa, että tapaaminen järjestyy alkuperäisen suunnitelman mukaan.

Yhdysvallat painostaa Pohjois-Koreaa luopumaan nopeasti ydinaseistaan vastineeksi pakotteiden poistamiselle. Analyytikkojen mukaan Pohjois-Korea on haluton luopumaan pelotteestaan, ellei sille anneta takeita, ettei Yhdysvallat yritä kaataa sen hallintoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?