Ulkomaat

Markku on käynyt 31 kertaa Pohjois-Koreassa – huomasi ison muutoksen pohjoiskorealaisten suhtautumisessa ulkomaalaisiin

Julkaistu: , Päivitetty:

Avustustyöntekijä Markku Toimela ja tutkija Elina Sinkkonen keskustelivat ISTV:n Pohjois-Korea-studiossa maan nykytilasta.
Kännykät, rullaluistelu ja englannin kielen opettelu. Siinä tuotteita ja ilmiöitä, jotka ovat vuorollaan aiheuttaneet valtavan innostuksen pohjoiskorealaisen eliitin keskuudessa, ja sama on pikku hiljaa leviämässä myös maaseudulle.

Näin on todennut maassa 31 kertaa vuoden 2007 jälkeen vieraillut avustustyöntekijä Markku Toimela, joka kertoi kokemuksistaan ISTV:n Pohjois-Korea-studiossa.

Toimela heitti myös huiman ennustuksen: markkinatalous on tullut myös Pohjois-Koreaan ja pakottaa maan pikkuhiljaa avautumaan. Kun kansalaiset ovat päässeet edistyksen makuun, he haluavat sitä lisää.

– Kuka on joskus tikkaria maistanut haluaa sitä lisää, Toimela naurahti ISTV:n lähetyksessä.

Yllä olevalla videolla Markku Toimela ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen keskustelevat ISTV:n toimittajan Lauri Silvanderin kanssa siitä kuinka hallinto kontrolloi kansan elämää Pohjois-Koreassa.


Tutkija Elina Sinkkonen toteaa, että jos Pohjois-Korea toteuttaisi talousuudistuksia, seuraukset voisivat olla kauaskantoisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kansalaisten odotukset nousevat, ja silloin vaikea vetää täysin rajoja kiinni.

Katso tutkija Elina Sinkkosen arviot Pohjois-Korean nykytilasta alla olevilta videoilta.


Toistaiseksi Pohjois-Korea kontrolloi kansalaisten elämää tiukasti ja propaganda on läpitunkevaa. Ihmiset pyrkivät kaiken keskellä tulemaan toimeen, mutta ovat nykyisin jo hyvin tietoisia siitä, että heidän elintasonsa eroaa paljon Etelä-Korean elintasosta.

Tämä on tapahtunut sen ansiosta, että Pohjois-Koreaan on salakuljetettu muistitikuilla ja dvd-levyillä eteläkorealaisia ohjelmia saippuasarjoista alkaen, ja niiden katselu on jo hyvin yleistä.


Toimela on avustusmatkoillaan havainnut kymmenessä vuodessa ison muutoksen myös pohjoiskorealaisten suhtautumisessa ulkomaalaisiin. Kun englannin kieli on tehnyt tuloaan opetukseen, sitä myös käytetään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kun olin päiväkodeissa jakamassa ruokaa, siellä tervehdittiin good morning, Toimela kertoo.

– Aiemmin käveltiin anonyymisti ohi, nyt jo katsotaan ja vilkutetaan.

Toimela kertoi ISTV:n Pohjois-Korea-studiossa myös kokemuksistaan yhteistyöstä pohjoiskorealaisten kanssa, ja tutkija Sinkkonen paljasti, kuinka Pohjois-Korean propaganda on luovasti sopeutunut siihen, että kansalaiset tietävät yhä enemmän ulkomaiden elintasosta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt