Ulkomaat

Murhatuksi väitetty venäläistoimittaja julkaisi hyytävän Facebook-päivityksen viime perjantaina

Julkaistu:

Toimittaja Arkadi Babtshenko muisteli Venäjällä kohtaamaansa vainoa vain viisi päivää ennen väitettyä murhaansa julkisessa Facebook-päivityksessään.
Juttua päivitetty ja otsikkoa muutettu 31.5.2018 klo 12.55: Arkadi Babtshenko ei ole kuollut. Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoi reilu vuorokausi kuolinuutisen jälkeen, että surma oli lavastettu. Uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan Babtshenko oli paikalla turvallisuuspalvelun tiedotustilaisuudessa.

Salamurhaajan uhriksi tiistaina Kiovassa joutunut venäläinen toimittaja Arkadi Babtshenko kertoi usein julkisuudessa häneen kohdistuneista uhkailuista, joiden vuoksi hän päätti lähteä vapaaehtoiseen maanpakoon Venäjältä viime vuonna.

Babtshenkon yhdeksi viimeisistä kirjoituksista jäi hänen julkinen päivityksensä Facebookiin perjantaina 25. toukokuuta.

Kirjoituksessaan Babtshenko palaa vuonna 2015 tekemäänsä tekstiin, jossa hän yritti kertoa Kremlin politiikkaa tukevalle venäläiselle näyttelijälle Tshulpan Hamatovalle, miksi tämän venäläislasten hyväksi tekemä hyväntekeväisyystyö ei poista sitä, että samalla Hamatova tulee tukeneeksi Vladimir Putinin väkivalta- ja sortokoneistoa julkisilla esiintymisillään Venäjän televisiossa.


IS käänsi Babtshenkon tekstin pääkohdat venäjästä suomeksi. Käännöksessä on pyritty säilyttämään tekstin alkuperäinen henki, mutta joissakin kohdissa on lisätty sulkuihin suomalaista lukijaa helpottavia sanoja. Tekstiä on myös lyhennetty hieman.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Okei. Otetaanpa vielä yksinkertaisemmin. Ilman mitään hypoteettisia oletuksia.

Ensinnäkin, kun televisiossa näytetään teidän kuvaanne varustettuna tekstillä ”pyydystä liberaali paskiainen” – ei siis mitään hypoteettista kuvaa, vaan SINUN OMAA kuvaasi, ja internetissä levitetään samaan aikaan teihin kohdistuvia viestejä otsikolla ”liberaali, fasisti, menkää käymään hänen kotonaan kylässä” – niin uskokaa vain, että teidän suhtautumisenne agitaation ”merkityksettömyyteen” muuttuu jonkin verran.


Toiseksi, kun televisiosa näytetään elokuun 31. päivänä elokuva (Kiovan fasisti)juntasta ja te itse olette elokuvassa yksi ”fasisteista”, niin syyskuun ensimmäisenä päivänä, kun viette lasta kouluun, te yritätte peittää kasvonne hupulla seisoessanne rivistössä ja katselette ympärillänne olevia ihmisiä miettien, että monet heistä varmaankin katsoivat eilen sen elokuvan. Silloin teidän asenteenne propagandaa kohtaan muuttuu myös jonkin verran.

Ja kolmanneksi. Strategia, jonka mukaan ”me pelastamme lapsia, mutta samalla kasvaa kyllä hieman riski siitä, että sinun oma lapsesi jää orvoksi, sillä meidänhän täytyy tukea (lapsia pelastaaksemme) juuri niitä vallanpitäjiä juuri siinä televisiossa, joka kehottaa tekemään selvää sinusta ja sellaisista kuin sinä” - niin, tällainen strategia hieman kyllä hämmentää minua.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minä en tuomaroi enkä tuomitse. Minä vain kerron tilanteesta. Sillä se sanasota, johon suhtaututaan internetissä hypteettisena, se on minulle henkilökohtaisesti aivan konkreettista.

Jos sinä osallistut tämän valtakoneiston tukemiseen nauhoittamalla sitä tukevia videoita, vaikka tekisitkin ne hyviä ja pyytettömiä tarkoituksia varten, sinä tulet kuitenkin tehneeksi videoita, joissa tuetaan toisinajattelijoihin kohdistuvia kostoiskuja. Minuun kohdistuvia iskuja. Sillä tässä pelissä ei ole enää mitään muita sääntöjä.

Minun tilanteeni näyttää siis näin yksinkertaiselta. Tämä on siis minun henkilökohtainen tervehdykseni, Tshulpan. Kiitti vaan ja pusi-pusi.

(Tuore jälkikirjoitus vuoden 2015 tekstiin:) Hyvää huomenta. Miten mielenkiintoista onkaan lukea näitä postauksia nyt, kun minusta on tullut pakolainen.

Se oli vuosi 2015. Yritin silloin vielä todistella jotain meidän yhteiskuntamme ylevähenkisille liberaaleille. Minua moitittiin hitto vie siitä, että sanoin, että ei ehkä kannattaisi nauhoittaa Putinia tukevia videoita.

Nämä ylevähenkiset jäivät istumaan hyville paikoilleen, mutta sinä (huom: Babtshenko viittaa itseensä) kierrät maailmaa persaukisena. Samaan aikaan kasakat ruoskivat näitä pelastettuja lapsia keskellä (Moskovan pääkatua) Tverskajaa, ja kuitenkin kaikesta huolimatta ihmisvihaaja oletkin - juuri sinä.”

Arkadi Babtshenkon Facebook-tili on säilytetty hänen muistotilinään. Myös tämä kyseinen päivitys löytyy yhä sieltä.