Belgian poliisisurmaaja oli tappanut jo edellisenä iltana - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Belgian poliisi­surmaaja oli tappanut jo edellisenä iltana

Belgian Liegessä kolme ihmistä surmannut ammuskelija oli tappanut jo edellisenä päivänä.

30.5.2018 12:27 | Päivitetty 30.5.2018 12:51

31-vuotias epäilty oli haavoittanut kahta naispoliisia veitsellä, riistänyt näiden aseen ja surmannut heidät. Lisäksi epäilty surmasi sivullisen miehen ennen kuin poliisin erikoisjoukot ampuivat epäillyn.

Belgian sisäministeri Jan Jambon kertoi RTL-kanavalle, hyökkääjä oli ”suorittanut murhan jo edellisenä iltana”.

Epäilty Benjamin Herman oli päässyt maanantaina vankilasta päivälomalle, mutta ei ollut palannut sen loputtua.

Jambonin mukaan maanantaina Onin kaupungissa Etelä-Belgiassa surmattu henkilö oli entinen vanki, joka oli istunut vankeudessa samaan aikaan kuin Herman. Uhri oli kuollut päähän kohdistuneeseen iskuun.

Belgian poliisin mukaan Herman oli poliisin seurantalistalla yhteyksistään islamistisiin ääriaineksiin. Syyttäjäviranomaiset tutkivat tiistain iskuja mahdollisena terroritekona. Mikään terroristijärjestö ei ole ilmoittanut ottaneensa vastuuta iskusta.

– Todisteet osoittavat kyseessä olleen terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat ja murhayritykset, totesi syyttäjän tiedottaja Eric Van Der Sypt keskiviikkona.

Iskussa kuoli kaksi poliisia.

Terroriteoksi epäilty veriteko on järkyttänyt Belgiassa asuvia.

Uutistoimisto AFP:lle on näytetty sivullisen kuvaama videofilmi, jossa ammuskelija liikkuu kadulla huutaen ”Allahu Akbar”.

Toisella videolla kuuluu useita laukauksia ja näkyy maassa makaava mies.

Hyökkääjä oli poliisien ja sivullisen surmaamisen jälkeen tunkeutunut läheiseen kouluun, jossa otti hetkellisesti panttivangiksi siellä työskennelleen siivojanaisen.

– Poliisin saapuessa paikalle, epäilty ryntäsi ulos tulittaen poliiseja ja haavoittaen heistä useita ennen kuin tuli itse ammutuksi, kuvaili syyttäjä Philippe Dulieu.

Ammuskelussa haavoittui neljä poliisia: kaksi käsiin ja kaksi jalkoihin. Heistä toinen sai hengenvaarallisia vammoja.

Epäillyllä oli taustalla ryöstö-, väkivalta- ja huumetuomioita. Hän oli istunut eri mittaisia tuomioita vankilassa vuodesta 2003 lähtien. Tuoreimman tuomion piti päättyä 2020.

– Hänen epäillään radikalisoituneen vankilassa. Hänen väitetään kuuluneen siellä islamistien värvääjän lähipiiriin, kertoo AFP:n lähde.

Surmansa saaneet poliisit olivat juuri isoäidiksi tullut Lucile Garcia, 53, sekä 13-vuotiaiden kaksosten äiti Soraya Belkacemi, 45. Lisäksi kuoli 22-vuotias opiskelija Cyril Vangriecken, joka oli istunut parkkeeratun auton kyydissä.

Surmansa saaneen poliisin Soraya Belkacemin äiti Bernadette Hennart kävi tyttärensä surmapaikalla keskiviikkona

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?