Ulkomaat

Kuuluisaa venäläistoimittajaa ja Putin-kriitikkoa Arkadi Babtshenkoa väitettiin surmatuksi

Julkaistu:

Suomessakin vieraillut Putin-kriitikko Arkadi Babtshenko on kuollut Kiovassa, jonne hän oli muuttanut paetakseen Venäjällä saamiaan uhkailuja.
Juttua päivitetty ja otsikkoa muutettu 31.5.2018 klo 12.55: Arkadi Babtshenko ei ole kuollut. Ukrainan turvallisuuspalvelu kertoi reilu vuorokausi kuolinuutisen jälkeen, että surma oli lavastettu. Uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan Babtshenko oli paikalla turvallisuuspalvelun tiedotustilaisuudessa.

Venäjän kuuluisimpiin toimittajiin kuuluva Arkadi Babtshenko on surmattu Kiovassa.

Useat ukrainalaiset ja venäläiset tiedotusvälineet kertovat, että Babtshenkoa ammuttiin selkään ja hän kuoli tiistaina ennen kuin hänet ehdittiin kuljettaa sairaalaan.

Esimerkiksi radio Eho Moskvy kertoo saaneensa vahvistuksen tapahtuneelle Ukrainan sisäministerin neuvonantajalta Anton Gerashtshenkolta.

Useiden lähteiden mukaan Babtshenko kuoli ambulanssissa matkalla sairaalaan. Toimittaja Aider Muzhdabajev kertoi Eho Moskvy radioasemalle, että Babtshenkoa oli ammuttu hänen Kiovan-kodissaan selkään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiovan poliisilaitoksen tiedottajan Oksana Blishtshikin mukaan ilmoitus Babtshenkon haavoittumisesta oli tullut naiselta, joka oli löytänyt toimittajan verissään kotoaan. Obozrevatel-sivuston mukaan ilmoituksen tekijä oli ollut Babtshenkon puoliso.

– Vaimo oli kylpyhuoneessa. Hän kuuli pamauksen, tuli ulos ja näki miehensä verissään. Vaimo kutsui ambulanssin ja mies haettiin, mutta hän menehtyi, kertoi poliisin edustaja Jaroslav Trakalo Ukrainskaja Pravdalle.

Babtshenko oli muuttanut pois Venäjältä viime vuoden helmikuussa ja asettunut asumaan ensin Prahaan ja sittemmin Ukrainaan Kiovaan. Babtshenkoa oli uhkailtu Venäjällä hänen kirjoitustensa vuoksi, joten hän ei tuntenut enää oloaan turvalliseksi kotimaassaan.

Babtshenko tunnettiin erittäin suorasukaisena Kremlin ja Vladimir Putinin arvostelijana. Babtshenko oli Tshetshenian sodan veteraani, joten hän kirjoitti paljon Venäjän sotatoimista muun muassa Ukrainassa ja Syyriassa.

Babtshenko on vieraillut myös Suomessa ja häneltä on julkaistu suomeksi kirja Sodan värit. Myös IS on haastatellut Babtshenkoa useita kertoja vuosien varrella.