Ulkomaat

Robert Kennedyn murhasta pian 50 vuotta – poika haluaa, että tapaus tutkitaan uudelleen: ”Väärä henkilö saattoi joutua tuomituksi”

Julkaistu: , Päivitetty:

Robert Kennedyn murhasta on pian 50 vuotta. Robert F. Kennedy Jr. kertoo Washington Postille, että hän on tavannut murhasta elinkautista istuvan Sirhan Sirhanin.
John F. Kennedyn veli, senaattori Robert F. Kennedy surmattiin ampumalla kesäkuussa 1968 Ambassador Hotelissa Los Angelesissa.

Kennedy oli 42-vuotias. Hän oli pyrkinyt demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 1968 vaaleihin.

Vuonna 1969 Kennedyn murhasta tuomittiin kuolemantuomioon 24-vuotias palestiinalaissyntyinen Sirhan Sirhan. Sirhanin kuolemantuomio muutettiin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi vuonna 1972, kun Kalifornian osavaltio luopui kuolemanrangaistuksesta. Hän suorittaa vankeusrangaistustaan edelleen San Diegossa, Kaliforniassa.

Kennedyn poika Robert F. Kennedy Jr., 64, kertoo nyt Washington Postin haastattelussa, että hän kannattaa sen selvittämistä, olisiko Sirhan sittenkin voinut olla syytön hänen isänsä kuolemaan.


Kennedy Jr. päätyi tapaamaan San Diegossa sijaitsevaan vankilaan jo päälle seitsemänkymppistä Sirhania, kun oli syventynyt kuukausien ajan isänsä murhaan, jutellut todistajien kanssa ja käynyt läpi poliisi- ja ruumiinavausraportteja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tulin tilanteeseen, jossa minun täytyi tavata Sirhan, Kennedy Jr. kertoo Washington Postille.

Kolmetuntisen tapaamisen päätteeksi Kennedy Jr. päätyi lehden mukaan uskomaan, että oli olemassa myös toinen ampuja, ja että Sirhan ei kenties ampunutkaan hänen isäänsä hengiltä.

– Menin sinne, koska olin utelias ja todisteissa näkemäni häiritsi minua. Minua vaivasi se, että väärä henkilö oli saattanut joutua tuomituksi isäni murhasta. Luulen, että isääni olisi häirinnyt, mikäli joku olisi joutunut tuomituksi vankeuteen rikoksesta, jota ei tehnyt.

Washington Postin mukaan Kennedy Jr. tukee nyt pyyntöä tutkia tapausta uudelleen.

Pyyntöä tapauksen uudelleentutkinnasta ajaa myös yli yhdeksänkymppinen Paul Schrade. Hän oli yksi viidestä ihmisestä, jotka haavoittuivat samaisessa ampumisessa.

Schrade esitti jo vuonna 2016 mielipiteensä, että Sirhanin olisi pitänyt päästä ehdonalaiseen vapauteen. Schrade väitti, että todisteiden mukaan toinen ampuja murhasi Kennedyn. Schrade otti asian esille, kun Sirhan kävi ehdonalaislautakunnan edessä 15. kerran anomassa pääsyä ehdonalaiseen.

Lautakunta ei kuitenkaan ollut vakuuttunut Schraden lausunnosta ja huomautti, ettei Sirhan osoittanut katumusta teostaan. Lautakunta hylkäsi tuolloin jälleen Sirhanilta ehdonalaisen vapauden.


Sirhanin oikeudenkäynnissä käsitellyn ruumiinavausraportin sisällön mukaan Kennedyä ammuttiin takaapäin, mutta silminnäkijät kertoivat Sirhanin olleen hänen edessään, Washington Post kirjoittaa.

Schrade sanoo Sirhanin ampuneen häntä ja neljää muuta henkilöä haavoittaneet luodit, mutta uskoo, että Kennedyn ampui hengiltä joku muu.

Muun muassa CNN:n ja ABC Newsin mukaan Sirhan tunnusti oikeudenkäynnissään vuonna 1969 surmanneensa Kennedyn. Sittemmin hän on sanonut, ettei hänellä ole muistikuvaa tapahtuneesta.

Ennen ampumista, joka tapahtui keskiyön jälkeen 5. kesäkuuta, Kennedy oli saanut voiton demokraattien Kalifornian-esivaalissa. Pidettyään voitonpuheen Ambassador Hotelin juhlasalissa hän jätti juhlallisuudet ja kulki hotellin keittiön kautta toisaalle.

Ambassador Hotelin keittiössä häntä sitten ammuttiin. Asetta kädessään pitänyt Sirhan otettiin kiinni välittömästi. Kennedy kuoli sairaalassa 25 tuntia myöhemmin.

Kennedyn veli John F. Kennedy oli ammuttu hengiltä Dallasissa viisi vuotta aiemmin. Hän oli silloin istuva Yhdysvaltain presidentti.


Korjaus 29.5.2018 klo 14.39 Kennedy oli saanut voiton Kalifornian esivaalissa ennen ampumista 5. kesäkuuta, ei ennen kuolemaansa 5. elokuuta, kuten jutussa ensin luki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt