Noin 13 irlantilaista tekee abortin Britanniassa joka päivä – aborttioikeuden kohtalo ratkeaa lauantaina - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Noin 13 irlantilaista tekee abortin Britanniassa joka päivä – aborttioikeuden kohtalo ratkeaa lauantaina

Irlantilaiset äänestivät innokkaasti kansanäänestyksessä, joka ratkaisee aborttioikeuden tulevaisuuden maassa. Nykyisin tuomio laittomasta abortista voi olla jopa 14 vuotta vankeutta ja sakkorangaistus.

Yli 168 000 irlantilaista naista matkusti vuosina 1980–2016 Englantiin ja Walesiin tekemään abortin. Lainsäädännön höllennystä toivovat toivovat, että abortin voi jatkossa tehdä turvallisesti ja laillisesti myös Irlannissa.­

25.5.2018 22:01

Irlannissa odotetaan jännityksellä tuloksia perjantaina järjestetystä kansanäänestyksestä, joka ratkaisee aborttioikeuden tulevaisuuden maassa.

Kansanäänestyksessä päätettiin siitä, höllennetäänkö maan erittäin tiukkaa aborttilainsäädäntöä.

Irlantilaismedian tietojen mukaan äänestys alkoi perjantaina aktiivisesti. Vilkkaasta uurnilla käynneistä kertoivat muun muassa sanomalehdet Irish Independent ja Irish Times.

Ääntenlaskenta aloitetaan lauantaiaamuna, ja tulos vahvistuu päivän aikana. Muutosta ajavien ja vastustavien näkemykset olivat vaalien kynnyksellä mielipidemittauksissa tasaväkisiä.

Irlannissa raskaus voidaan keskeyttää vain, jos se uhkaa naisen henkeä. Esimerkiksi insestistä tai raiskauksesta raskaaksi tulleella ei ole oikeutta aborttiin.

Tuomio laittomasta abortista voi olla jopa 14 vuotta vankeutta ja sakkorangaistus. Vuosittain tuhannet irlantilaisnaiset matkustavat Britanniaan aborttia varten.

Joka päivä noin 13 irlantilaista tekee abortin Britanniassa

Yli 168 000 irlantilaista naista matkusti vuosina 1980–2016 Englantiin ja Walesiin tekemään abortin. Tämä tarkoittaa sitä, että päivittäin keskimäärin 13 Irlannissa asuvaa naista tekee abortin Britanniassa.

Vuonna 2013 maan aborttilainsäädäntöön lisättiin poikkeus tapauksissa, joissa äiti on kuolemanvaarassa. Lakimuutos tehtiin sen jälkeen, kun 31-vuotias nainen menehtyi verenmyrkytykseen keskenmenon jälkeen. Naiselta oli kielletty lääketieteellinen abortti.

Raskauden aiheuttamiin komplikaatioihin Iralnnissa kuolleen Savita Halappanavarin kasvot koristavat Dublinissa sijaitsevaa muraalia. Intialaisnaisen kasvot ovat olleet myös aborttilainsäädännön höllentämistä kannattavan yes-kampanjan kasvot.­

Vuonna 2011 YK:n ihmisoikeuskomitea määräsi Irlannin maksamaan aborttia hakeneelle naiselle 30 000 euron korvaukset ”julmasta, epäinhimillisestä ja halventavasta kohtelusta”.

Myös abortista tiedottamista kontrolloidaan. Vuoden 1992 kansanäänestyksen jälkeen voimaan tulleen 14. lisäyksen mukaan kansalaisilla on oikeus saada tietoa palveluista, jotka ovat laillisia ulkomailla. Muutaman vuoden päästä oikeutta kuitenkin rajoitettiin. Asetus kieltää raskaudenkeskeytyksen ”puolustamisen tai edistämisen”.

Puolueet muutoksen kannalla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on luonnehtinut Irlannin aborttilainsäädäntöä ”järkyttäväksi”. Maan perustuslain kahdeksas lisäys käytännössä kieltää abortin.

Perustuslaki takaa sikiön ja naisen oikeudet yhtäläisinä, mutta muutosta ajavien mukaan naisen oikeudet jäävät todellisuudessa syntymättömien lasten oikeuksien alle. Perjantain kansanäänestyksessä ratkaistiin, kumotaanko nykyisen perustuslain artikla.

Jos kyllä-vaihtoehto voittaa, laki muuttuu ja sallii abortin kaikissa tapauksissa 12. raskausviikkoon saakka ja määrätyin ehdoin sen jälkeenkin.­

Jos kyllä-vaihtoehto voittaa, laki muuttuu ja sallii abortin kaikissa tapauksissa 12. raskausviikkoon saakka ja määrätyin ehdoin sen jälkeenkin. Jos ei-äänet voittavat, pysyy nykyinen lainsäädäntö ennallaan.

Irlannin vaikutusvaltainen katolinen kirkko vastustaa aborttia. Kirkko on tällä kertaa kuitenkin pidättäytynyt kampanjoinnista. Puolueet ovat pitkälti aborttilain höllentämisen kannalla.

Sikiön vai äidin oikeudet?

– Isovanhempani ymmärsivät, että olen ainutlaatuinen ihminen, jolla on arvoa, joten he eivät olisi voineet tappaa minua. Jos kahdeksatta artiklaa ei olisi ollut vuonna 1998, en olisi täällä tänään, kommentoi aborttia vastustava Gavin Boyne, jonka äiti oli tullut vahingossa raskaaksi.

21-vuotias Ciara Grealy kertoi parhaan ystävänsä joutuneen matkustamaan Englantiin raskaudenkeskeytystä varten.

– En ymmärrä, miksi lähetämme naisia toiseen maahan tekemään jotain, joka pitäisi voida tehdä täällä turvallisesti ja laillisesti.

Aborttia kannattavan Caoimhe Mulcachyn mukaan kyse on naisten terveydestä. Naiset kärsivät laittomista ja vaarallisista raskaudenkeskeytyksistä.

Joidenkin ei-vaihtoehtoa kannattavien mukaan kyse on syntymättömän ihmisen oikeuksista.­

22-vuotias Cian Flaherty näkee, että kyse on syntymättömän ihmisen oikeuksista. Hänen mukaansa on harhaanjohtavaa puhua valinnanvapaudesta.

– Jos ei ole tukea, usein saattaa tuntua siltä, että keskeytys on ainoa ratkaisu. Mielestäni silloin kyse ei ole aidosta valinnanvapaudesta.

43-vuotiaan aktivisti Belinda Nugentin mukaan terveydenhuollon kieltäminen aborttia tarvitsevilta on väärin.

– On järkyttävää, että hoitoa tarvitsevan on matkustettava ulkomaille ja koettava siihen liittyvä häpeä ja yksinäisyys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?