Kommentti: Trump teki oikean päätöksen – virheet Pohjois-Korean rauhanhieronnassa hän teki jo aiemmin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Trump teki oikean päätöksen – virheet Pohjois-Korean rauhanhieronnassa hän teki jo aiemmin

Pohjois-Korean rauhanhieronnassa tehtiin virheitä, jotka voivat johtaa siihen, että tilanne on pahempi kuin ennen, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten tuottaja Jari Alenius.

25.5.2018 12:03

Presidentti Donald Trumpin ja diktaattori Kim Jong-unin huippukokous on toistaiseksi peruttu, mutta onhan meillä sentään Valkoisen talon alaisen viestintätoimiston lyöttämä kolikko sekä puheet, että Trump ansaitsisi rauhan-Nobelin.

Oikeasti, kohkaus suunnitellun huippukokouksen ympärillä meni jo niin absurdiksi, että päätös peruuttamisesta oli ainoa oikea. Ajatus yksityiskohdista piittaamattomasta Trumpista ja juonikkaasta Kimistä kahdestaan samassa huoneessa oli pelottava. ”Luovu sinä pommista niin minä vedän joukot Etelä-Koreasta. Kumpi ekaks?” -tyylinen ”neuvottelu” olisi tuskin ollut kovin tuloksellista kenenkään kannalta.

Pohjois-Korea tarvitsee vielä rutkasti lisää aitoa hyvää tahtoa, ja Yhdysvallat aikaa pohtia tavoitteensa ja yksityiskohdat kuntoon. Vettä virtaa Pjongjangin läpi kulkevassa Daedong-joessa vielä paljon, ennen kuin siihen päästään.

Mitä seuraavaksi?

Edessä on paluu tilanteeseen, jossa Pohjois-Korealle on langetettu raskaat pakotteet, ja Yhdysvallat vaatii sitä luopumaan ydinaseesta jopa ennaltaehkäisevän iskun uhalla.

Lähiviikot näyttänevät mihin suuntaan lähdetään. Pohjois- ja Etelä-Korea saattavat jatkaa rauhanhierontaansa, jonka on määrä vihdoin johtaa sotatilan päättymiseen maiden välillä. Tilanne on kuitenkin äärimmäisen kriittinen. Yksikin provokaatio voi kärjistää tilanteen uudelleen. Pohjois-Korea on oikukas ydinasevalta, Trumpin Yhdysvallat aggressiivisesti esiintyvä supervalta. Mitä tahansa voi tapahtua.

Tie ydinaseneuvotteluihin voi toki avautua vielä uudelleen, kuten Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat kumpikin esittäneet. Trump on aiemminkin perunut kokouksia, ja sitten perunut perumisen.

Yhdysvallat teki rauhanhieronnassa kuitenkin virheitä, jotka voivat johtaa siihen, että tilanne on pahempi kuin ennen.

Jo pelkästään lupautumalla impulsiivisesti huippukokoukseen Trump antoi Kim Jong-unille ansaitsematonta arvoa. Ulkoministeri Mike Pompeon ylistävät puheet Kimistä nostattivat lisää tämän despootin itsetuntoa. Toivoa sopii, että Kim tykkää saamastaan positiivisesta huomiosta niin paljon että haluaa sitä lisää eikä palaa öykkärilinjalle.

Trump ei kaikesta päätellen kertonut Etelä-Korealle etukäteen aikeestaan perua huippukokous. Siihen hurjasti satsannut presidentti Moon Jae-in yllätettiin keskellä yötä housut kintuissa vain pari päivää sen jälkeen, kun hän oli vieraillut Trumpin luona. Hänellä on selittämistä kansalleen, ja kasvojen menetys on Aasian maissa vakava isku poliitikolle. Trumpin Yhdysvallat on nyt huonommissa väleissä alueen yhden tärkeimmän liittolaisensa kanssa. Saattaa olla, että sitä Kim Jong-un tavoittelikin.

Huonoja uutisia

Vaikka Trumpin päätös perua kokous olikin oikea päätös, nyt pitäisi keksiä ratkaisu miten edetään kaikkien kariutuneiden toiveiden rapakosta eteenpäin. Muuten voi näyttää siltä, että Yhdysvallat oli syyllisempi, kun sen sotahaukat päästettiin uhittelemaan Pohjois-Korealle herkässä tilanteessa. Jos Trumpista alkaa tuntua, että hän on tässä se, joka on menettänyt kasvonsa, tilanne on pahempi kuin ennen huippukokouskuhertelua.

On spekuloitu, että Trump olisi saattanut olla valmis hyväksymään jonkinlaisen ydinaseen Kim Jong-unin käsissä vastineeksi rauhasta. Monet asiantuntijat pitävät tällaista tosiasioiden tunnustamista ainoana mahdollisuutena, koska Kimin ei uskota ikinä luopuvan valttikortistaan. Tilanteen ajautuminen uudelleen lähtöpisteeseen olisi siten hukattu mahdollisuus, jonka syynä oli se, että Yhdysvaltain alimiehitetyn ulkoministeriön virkamiehet eivät kyenneet ja Trumpin sotahaukat eivät osanneet lukea Pohjois-Korealle tyypillistä rajua retoriikkaa.

On myös mahdollista, että avaimet ratkaisuun on annettu jälleen Kiinalle, joka puolestaan voi yrittää käyttää tilannetta hyväkseen vaikkapa kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat saattaa olla huonommassa neuvotteluasemassa kuin aiemmin.

On jopa mahdollista, että Trumpin mielenkiinto Korean niemimaan tilanteen ratkaisuun laskee (kun sieltä ei nyt olekaan hänelle luvassa sitä Nobelia). Se olisi huono uutinen koko maailmalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?