Video: Näin räjähtelivät Pohjois-Korean ydin­koe­tunnelit – ”purkamis­seremonia” kesti 5 tuntia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Video: Näin räjähtelivät Pohjois-Korean ydin­koe­tunnelit – ”purkamis­seremonia” kesti 5 tuntia

Pohjois-Korea kertoi tuhonneensa maan koillisosissa sijaitsevan Punggye-rin ydinkoealueen torstaina. Propagandanäytöstä oli kutsuttu seuraamaan kourallinen ulkomaisia toimittajia.

25.5.2018 10:45

Parikymmentä ulkomaista toimittajaa pääsi torstaina todistamaan, kun Pohjois-Korea toteutti lupauksensa tuhota maan koillisosissa sijaitsevan Punggye-rin ydinkoealueen. Pohjois-Korea on tehnyt Mantap-vuoren alle kaivetuista tunneleista koostuvalla alueella kaikkiaan kuusi ydinkoetta.

  • Video alueella tehdyistä räjäytyksistä on nähtävissä jutun yläosassa.

 

Reutersin mukaan ”purkamisseremonia” käynnistyi kello 11 aamupäivällä paikallista aikaa yhden tunnelin ja tarkkailuaseman räjäytyksillä. Etelä-Korean median mukaan tämän jälkeen räjäytettiin vielä kaksi muuta tunnelia, kaksi sotilasparakkia sekä muita rakennuksia. Seremonian kerrottiin kestäneen noin viisi tuntia.

– Räjähdys oli valtava, sen pystyi tuntemaan. Kuumuus ja pöly ylsivät meihin asti. Ääni oli äärimmäisen kova, kuvaili paikalla ollut Sky Newsin toimittaja Tom Cheshire kanavan verkkosivuilla ensimmäistä räjähdystä.

Alueelle oli rakennettu katsomoita räjäytyksiä seuraamaan tuotuja toimittajia varten.­

Pohjois-Korean uutistoimisto KCNA väitti raportissaan, että ympäristöön ei olisi vuotanut radioaktiivisia materiaaleja tai sille olisi koitunut muitakaan haittavaikutuksia alueen purkamisesta.

– Ydinkoealueen purkaminen toteutettiin niin, että kaikki tunnelit romahdutettiin räjäyttämällä sekä sulkemalla niiden sisäänkäynnit. Samaan aikaan räjäytettiin joitakin vartiointirakennuksia sekä tarkkailuasemia, KCNA kertoi.

Etelä-Korean mediassa kuvailtiin, kuinka Pohjois-Korean viranomaiset olivat ensin soittaneet paikalla olleille toimittajille ja kysyneet, ovatko he valmiita kuvaamaan räjäytykset. Tämän jälkeen käynnistyi lähtölaskenta.

Trump perui huippukokouksen

Pohjois-Korean huhtikuun lopulla antamaa ilmoitusta ydinkoealueen purkamisesta tervehdittiin suurena myönnytyksenä ja hyvän tahdon eleenä, kun liennytys Korean niemimaalla näytti etenevän vauhdilla. Maan johtajan Kim Jong-unin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin piti tavata toisensa Singaporessa 12. kesäkuuta, mutta torstaina Trump ilmoitti peruneensa neuvottelut Pohjois-Korean vihamielisen asenteen vuoksi.

Pohjois-Korean ydinaseinstituutin varajohtaja Kang Kyung-ho luki ääneen lausunnon ”räjäytysseremonian” yhteydessä.­

Hiljattain Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen välit ovat jälleen kiristyneet, kun kumpikin osapuoli on hermostunut toisen antamista lausunnoista vuorotellen. Yhdysvallat on korostanut vaativansa ”täydellistä” ydinaseriisuntaa ennen kuin Pohjois-Korea voi saada kipeästi kaipaamaansa taloudellista apua, minkä Pohjois-Korea on puolestaan tulkinnut painostuksena.

Pohjois-Koreaa ovat hermostuttaneet myös yhdysvaltalaisten kommentit, joissa maa on rinnastettu Libyaan. Libyan diktaattori Muammar Gaddafi myöntyi aikanaan Yhdysvaltojen ehtoihin ja luopui ydinohjelmastaan, mutta päätyi myöhemmin Yhdysvaltojen tukemien kapinallisten syrjäyttämäksi ja surmaamaksi.

Sotilas seisoi vartiossa tunnelin suuaukolla ennen sen räjäyttämistä.­

Huippukokouksen peruuntuminen ei ollut vielä tiedossa, kun Etelä-Korean hallitus kiitteli Punggye-rin ydinkoealueen purkamista ”ensimmäiseksi merkitykselliseksi askeleeksi täydellisessä ydinaseriisunnassa, johon Pohjois-Korea ilmaisi halunsa Koreoiden välisessä tapaamisessa”.

Ydinkoealueen purkaminen on herättänyt epäilyksiä siitä, oliko kyseessä pelkkä propagandanäytös, sillä paikalle ei päästetty lainkaan ydinaseasiantuntijoita seuraamaan purkutöitä.

Pohjoisen naapurin räjäytystyöt kiinnostivat myös Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa, jossa ohikulkijat pysähtyivät seuraamaan niistä kertovia uutisia rautatieaseman televisioista.­

Alueen pohjoistunnelin väitetään romahtaneen jo viimeisessä ydinkokeessa viime syyskuussa, minkä on arveltu johtaneen mahdollisesti siihen, että alueesta on tullut käyttökelvoton. Tosin Kim Jong-un on kiistänyt tämän henkilökohtaisesti keskusteluissaan Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin kanssa.

On esitetty myös epäilyjä siitä, että Pohjois-Korea ei enää tarvitse ydinkoealuettaan, koska se on päässyt jo riittävän pitkälle ydinohjelmassaan.

Viranomaiset tarkastelivat räjäytyksen jälkiä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?